Syurga untuk siapa?

Hari ni ucu nak jadi Ustazah–tanpa-tauliah. Tentang org arab di sini.. ada sorang mamat ni tanya ucu.. “camana you baca Quran”.. baca aje lah.. “tp awak tak paham.. camana awak baca..” well.. kalau nak paham maksud baca tafsir al-Quran.. “tp tak sama mcm baca al-Quran”.. of course tak sama sebb tu kena baca Quran..yg penting niat saya nak baca.. paham tu pada saya jatuh no.2… “but mcm useless”.. perghhh!! Bengangnya ucu dgr kata2 dia.. habis tu orang arab jek leh baca?.. sebb tu bahasa dia?.. dah tu org lain tak boleh?.. bangsa lain tak boleh..? dah kenapa?.. ha jawab2.. jawabla….

Nak lagi best.. hari tu ucu g umah kawan ucu.. ada la jumpa akak ni.. dia cerita la pasal makcik2 arab ni Tanya dia.. sembahyang tu paham ke apa maksud nya.. setakat simple2 tu paham la kan.. nak paham semua tu mungkin slow sikit.. mak arab tu leh kata apa tau.. kalau tak paham buat apa sembahyang.. buat apa baca quran.. takde guna sebb kita tak paham.. buang masa… HELLO.. kalau kita tak paham tak yah solat? Dr korang tu.. solat memang solat.. tp bila hp vibrate dalam kocek.. leh siap kuarkan tgok sapa tepon pastu masuk kocek balik.. tu lum lagi time solat korang sikit2 betulkan tudung.. sikit2 betulkan baju.. sikit2 betulkan hujung serban tu kasi tajam muncungnya.. sikit2 libas tudung ke belakang (dgn muka2 ucu sekali terlibas..) sikit2 g lari amik anak pastu sambung balik rakaat seterusnya.. kalau nak amik wudhu tu.. kain jubah tu sampai menyapu satu toilet tu.. masuk surau terus solat.. adeiii… (astaghfirullahalazim.. maaf la sebb terkutuk lebih..geram tul).. ucu bukan la benci diorang nih (kutuk sikit.. hehe)..bukan tak bersyukur dapat rezeki kat Negara dia ni (well, ucu tak pernah kurang ajar dgn rakyat dia okay!!!).. Allah terima tak terima tu urusan ALLAH… ucu tak tahu.. harap2 terima la.. tp geram la bila dia kata gitu.. bukannya diorang tu org tak sekolah.. banyak ceramah agama dlm bahasa arab kat tv dia tu.. takkan dia tak tau.. sedih bila org pertikai mcm tu tau.. habis tu takkan korang jek nak masuk syurga.. orang lain tak layak? Sebb bahasa kita berbeza? (sebb tu agaknya ramai nau yg jadi pengebom kan..) syurga tu kan untuk semua.. malaikat tu ada di setiap masa di sisi semua.. Allah tak kata syurga itu untuk mereka yg paham bahasa Al-quran sahaja.. in general, syurga itu untuk mereka yg jadikan AL-Quran dah sunnah menjadi panduan dan gaya hidupnya.. sekurang2nya walaupun kita tak paham, tp disebabkan suruhan, kami buat jugak.. mudahan2 Allah terima setiap amalan yg kita buat.. alahaii.. nak layan lebih pun malas kak ek… biarlah.. akak tu tak kuasa nak layan.. sebb datang kan sakit hati.. tp tengok la betapa narrow minded nya diorang ni.. ada jugak antara kita org sesame bangsa ni mcm tu.. tp takde la sampai cakap kita sembahyang ni useless.. tp ada gak yg rasa alim sangat sampai semua org yg lain ni dikata tak bagus (ucu dah terkena ngan kawan ucu)…

Pada ucu tu semua kerja ALLAH.. siapa kita nak menilai insan lain.. manusia itu semua sama taraf.. yg beza hanya amalan.. tapi lg sekali ucu kata.. siapa kita ingin menilai amalan insan lain.. Ingat cerita pada zaman nabi.. kerana rasa dia banyak sangat amalan sehingga dia rasa dia tak layak berjalan dgn pencuri yg sedang berjalan dgn nabi.. akhirnya Allah lupuskan semua pahala amalan dia hanya kerana merasa bangga atas apa yg pernah dia buat.. ingat? Yg penting apa murid-murid??? NIAT kerana ALLAH cikguu… Pandaiiiii……

p/s: anyhow, amiklah pengajaran.. kita patut tahu makna bacaan dalam solat… supaya kita lebih menghayati kandungannya dan apa yg kita buat… positive thinking.. my azam baru!! Peace!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s