cerita

Kelmarin, semalam, hari ni.. hati ucu cam sayu la sikit… sebb teringat kan Sultan Johor yg dah mangkat.. semoga rohnya di cucuri Rahmat Ilahi.. regardless cerita2 yg kita dgr, tp ucu leh katakan Sultan Johor seorang yg mesra rakyat.. dgr nama jek kita dah gerun.. tanda Daulat seorang raja..

semalam, ucu g umah hj M, ucu ada buat sikit roti jala (walaupun jala ku tak menjadi.. haahha), lama tak jumpa kak S dan Hj M.. kat rumah dia ada adik Hj M, Kak G.. Kak G ni ajar anak Hj M ni nak amik O level.. and at the same time.. dia ni aktif dalam NGO.. yg buat ucu tertarik nak citer pasal dia sebb dia tubuhkan pusat pemulihan bg remaja2 yg bermasalah.. dia citer kebanyakan aktiviti dan keperluan pusat ni tak dapat bantuan kerajaan.. dan takde sapa menyokong.. Ucu terkejut bila dia kata maslaah remaja di malaysia sangat teruk.. kajian mereka menunjukkan yg budak2 sekolah rendah ni.. kebanyakannya semua dah pernah tgok citer lu#*h.. bila tanya siapa punya.. budak2 ni bgtau mak bapak dia punya.. ada siap nak bg pinjam kat kawan (oi.. mak bapak.. dah kenapa???).. kes hamil luar nikah dah semakin berleluasa.. dr asal nak cuba.. dapat duit.. terus jadi seronok.. tp kak g dan rakan2 dia berusaha sedaya upaya untuk bantu mereka2 ni sedar akan kesalahan dia.. kata kak g, pendekatan utama.. terawal untuk approach remaja bermasalah ni adalah bukan bab agama dan menyalahkan mereka.. kata kak g, kita kena faham masalah “dia”. seolah2 kita itu “dia”.. ada yg setakat ikut kawan2.. dan kalau di bandar2.. kebanyakannya adalah sebb mak bapak jenis tak ambik kisah sebb kononnya moden..(hangguk!!).. well, sedih dgr citer2 mcm ni.. kak g tu citer pun sampai nak nangis dia.. sedih kenangkan budak2 sekolah rendah yg tak tau apa2 tu.. budak2.. kita cakap dia ikut aje.. bukan tau benda tu betulke tak.. jgn kata budak2.. hari tu masa MIL ucu kat sini.. kitorang ada tgok satu citer tu.. and mamat omputih tu maki2 la kawan dia “m%#&*r f!#&*r”.. ibu pun tanya benda tu apa.. alamak.. korang bayangkan la muka kami yg nak menjawab ni.. nasib baik ajam penyelamat.. kata benda tu maki.. ni org tua leh la kita cakap benda tu tak betul.. nasib dia tanya.. ni kalau budak2.. tak tanya.. and dia pun main cakap aje.. lama2 jadi habit.. dr habit sebut2 timbul niat nak tau.. ha tu yg mula tu.. banyak lagi yg kak g citer.. banyak kes..terlalu banyak.. bila ucu dgr.. ucu pun jadi kesian.. nantilah.. tiba masa ucu kembali ke tanahair.. ucu sendiri akan join NGO ni.. bantu anak2 remaja.. tp sebelum tu ucu sendiri kena taubat.. ye arr kan.. nak betulkan org tp kalau diri sendiri pun tak betul.. apa kesss… haha. k la .. bye.. see ya next time…

Advertisements

One thought on “cerita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s