Kawan

Hari ni memang hari malas.. sebb tanpa disedari rupanya sehari ucu tak pegang pensel… tp ucu guna pc wat keje okay.. tp produktiviti hari ni dibawah tahap minimum..

Takde output untuk 3 tender baru yg duduk atas meja ucu hari ni.. memang gagal betul hari ni.. ehehe (tp saya suke!!)

Semalam, ucu bz explain kat kawan ucu yg beragama Katolik kenapa lelaki islam boleh kawen 4… hahaha… nak tak nak ku terpaksa la explain kenapa.. dan puas la ucu explain lelaki sekrg ni suka manipulate kebenaran berkahwin lebih dr satu dalam islam.. ala… cam dalam citer P ramlee.. “ohh bila bab kawen.. cakap pasal islam, bila puasa, sembahyang kenapa tak cakap pasal islam..” (lebih kurang la ek).. dr kisah kawen sampai ke sembahyang.. muslim sangat loyal kepada Allah sampai solat 5 kali sehari berbanding mereka hanya seminggu sekali… and dia tanya tak rasa beban ke bila buat kena paksa.. hmm.. bayangkan cane ucu nak explain bg dia paham.. and after a few discussion Q&A ucu dapat simpulkan yg ajaran agama mereka dan islam takde banyak beza.. (agama tu pun datang dr islam.. tp diserongkan ajarannya so jadi ajaran dia) cumanya dia mengakui bahawa ada tuhan lain selain dr Allah (na’uzubillah).. and ucu pun mengambil kesempatan la Tanya.. apa sebenarnya Holy water tu.. okay ucu tau la holy water tu air yg dah dibaca2 oleh “org2” dia kan.. mcm jugak kita mintak air sakit mulut kat ustaz.. cam tu la perumpamaannya.. tp bacaan kepada ayat tu bukan lah atas nama Allah. Yg ucu nak tau sumber air tu.. ada yg kata air itu lah ada yg kata air ini la.. kawan ucu kata.. air biasa aje.. air paip kat tempat ibadah dia.. tu aje.. tp jgn buat main ye.. ayat yg dipuja ni terlalu kuat.. lebih2 lagi bukan atas nama Allah.. memang iblis dan setan jd teman.. sama jugak cam limau or apam2 eno yg di letak kat tokong2 tu.. jgn buat main.. leh mengong kalau di makan.. dulu ada la budak2 sama2 mengaji al-Quran masa ucu kecik2 dulu g curi limau nyonya sebelah.. banyak kali jugak.. ha.. bengkak2 tangannya.. jgn memain.. tu semua setan iblis punya.. Ada satu benda buat ucu tertarik cakap pasal ni sebb kawan ucu ni kata “fanor.. please don’t tell anybody I asked you about this okay!!”.. ucu tak tau apa sebenarnya dalam hati dia.. (hati tu Allah je yg tahu.. dengar tu uda!!! Ahhahaa).. ucu cuma doakan dia dpat hidayah menuju ke jalan Islam yg benar..

Ni ada sorang lagi kawan ucu.. eii ni yg payah ni kalau lain budaya… hari tu dia ada jemput g umah dia.. ucu rasa ucu ada citer g jamuan kawan ucu yg suh nyanyi lagu tu… this time dia kata ucu tak friendly sebb tak ikut cara dia.. tak makan makanan dia… aduhai.. dah dia letak nasi tu as big as a mountain.. pastu ada 3 4 lauk.. semua nak suh ucu telan ke..ucu dah kata letak sikit tp dia letak 3 4 ketul ayamnya.. mana la ucu nak makan…pastu nak bising.. malasss… ucu datang pun cukup baik dah kan.. pastu dah datang dia kata ni macam2.. eiii…. Hentak baru tau..

mm..takde citer best sangat hari ni.. melainkan ucu mimpi robert pattinson ajar main gitar…. Hahahaahhahahahahhahaa..

k la bye… see yaaa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s