Untuk kamu…

Jgn ikut hati nanti kita mati… jgn ikut rasa nanti kita binasa.. jgn ikut nafsu nanti kita lesu..mulut tu harimau badan… sebb mulut badan binasa… jaga2 bila berkata2… jangan ikut sedap nanti diri sendiri merana… sama jugak dgn perbuatan.. terlajak perahu boleh diundur… terlajak laku… buruk padahnya… kadang2 kita tak perasan yg apa kita cakap and kita buat menyakitkan hati orang… buat kebaikan kepada keluarga terlebih dahulu.. sayangi keluarga terlebih dahulu.. baru pergi kepada org lain..

Dalam hidup berumahtangga.. (I am still learning and trying).. jadikan mak ayah, mertua, adik beradik, ipar duai sebagai “keramat”dikala kita selisih faham. Maknanya.. kalau diorang ni datang time kita gadoh nak berbunuh2 tu.. jadikan diorang sebagai “pemulih keadaan”.. lupakan sengketa yg ada.. eratkan hubungan (wah!!mcm lagu raya).. mertua tu sama pangkat dgn ibu bapa.. jgn sesekali sakiti hati mereka.. kita tak suka.. kita tak berkenan ke apa ke.. lebih baik diam.. kalau perlu.. cakap baik2.. ye ye.. kita tak boleh nak puas kan hati semua orang.. tp.. sekurang2nya kita berusaha menjaga hati dr kita menyakiti…

Apa yg jadi dalam hidup kita ni, kita perlu cari dari diri sendiri.. apa puncanya.. apa sebabnya.. jgn salahkan org lain.. silap dia sendiri.. tapi kita ni pulak disalahkan sebb tak bantu.. (apa ke heeee??).. apa pun permasalahan yg datang.. kaji dalam diri.. paling penting.. act wisely.. jangan cari penutup permasalahan.. tp kita cari jalan penyelesaian.. do whatever you can.. dgn kata2.. dgn perbuatan.. akhirnya dgn hati.. selemah2 iman yg kita ada.. kalau kita tak mampu nak selesaikan setelah kita berusaha.. kita serahkan kepada Allah untuk merubahnya.. tp jgn sesekali berhenti berharap.. jangan sesekali berhenti mohon kepada Allah agar diri kita laluinya dengan tenang.. Insyaallah satu hari Allah pasti beri peluang yg terbaik buat kita..

You know what… semua tu pesan mak pada ucu… hanya nak berkongsi dgn adik beradik yg baca… maybe ada yg tak berpeluang nak duduk borak2 dgn mak dan minta nasihat tentang kehidupan dan masalah diri… ini untuk semua… anggaplah ini pesan MAK kepada mu wahai si mambangggggggggg……………..

Advertisements

One thought on “Untuk kamu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s