Tetap dalam ingatan

I don’t know why… perasaan ini tak sama sepertimana ucu kehilangan orang2 tersayang yg lain…

Masih terbayang kat mata ucu, kekepohan k yah.. sambil gelak ketawa… Gossip2 hangat kitorang kalau jumpa… bergaduh tak ingat ngan ngah kalau ada yg dia tak puas hati… usik2 nabilah “BILLLAAAHHHH”… tangan dia yg cubit peha adik… last time we spoke… bila ucu belanja adik g KL naik air asia.. dia citer betapa seronoknya adik dapat naik aeroplane…

Bila ucu datang umah ngah tempoh hari, masih terasa kehadiran k yah di rumah tu… aura2 masih ada… tudung dah pakai tersangkut di kusi.. ngah selalu kata.. tudung yg duduk kat kerusi bukan orang.. hehe… bakul baju masih ada yg tak berlipat… hmm…

Ucu membesar dgn kehadiran k yah di samping ucu… ucu faham benor perangai dia… g beli baju raya ngan dia… naik bus sampai taman sentosa.. g beli baju raya kat the store… dia yg tolong acu kat badan… naik bus bersesak2… nanti petg2.. dr jauh ucu dah Nampak k yah balik keje dgn baju biru kuning… keje Electrolux… semua tu masih segar dalam ingatan…

Di akhir hayat k yah… banyak sikap dia yg boleh buat kami renggang… buat hati ucu tertanya2… kenapa k yah berubah… kenapa k yah tak sama mcm dulu… bukan ucu aje.. mak pun tertanya begitu… dan ini jawapan kepada persoalan kami… supaya kami tak terasa kehilangan dia… tp hati kecil ucu tetap tak dapat menahan kesedihan…

Ucu deciced nak balik M’sia bila uda bgtau k yah dah koma… ucu terus book flight… bila kaki ucu melangkah naik tangga kapal terbang tu.. alang kata… k yah dah takde… air mata tak dapat di tahan tahan… terus mengalir… terasa hati disentap2…

Tapi ini adalah janji Allah pada setiap hamba… ini adalah terbaik buat k yah… ucu percaya… k yah bersama adik firdaus berada ditempat yg lebih baik… moga Allah melimpahkan Rahmat ke atas roh mereka berdua… kenangan ucu dan dia tetap dalam ingatan ucu…

Advertisements

4 thoughts on “Tetap dalam ingatan

  1. ucu ….nangis la bace ni uwaaaaaaaaaaaaaa……….sedey nyer………masih teringat2 lai diaorg kawin ……dpt aqish, dpt aufa, dpt adik…..arwah firdaus……..uwaa………………….su yot tetap sorang insan yg sngt baik di hati kami …..

    Al-Fatihah…………………….

  2. Patut lah mata uda ni mengenyit2 sebalah bawah kiri.. rupanya nak nangis.. bila baca ayat2 ucu dalam blog ni…,uda selalu nasihat k,yah walaupun pangkat berbeza dan dia terima pandangan dan nasihat kalau dia salah…

  3. ucu paling ingat cara dia gelak… sampai kuar air mata kalau dia gelak… kalau org datang mesti dia buat air… teh o…

    tak leh tahan dah.. air mata dah nak mengalir

  4. Innalillahi wa inna ilaihi rojiun… Semoga angah & family bersabar… & semoga roh K yah ditempatkan di kalangan org2 yang beriman.. Aminnnnnn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s