Saya belum mahu pulang…

Hari ni bukak mstar online.. Ucu ada baca pasal TPM suruh semua rakyat malaysia yg berada di luar negara balik berkhidmat untuk Malaysia…

“Tidak kira mereka itu datang daripada bidang profesional apa sekali pun,tidak kira apa latar belakang sekali pun, tidak kira apa bangsa dan keturunan mereka sekali pun asalkan mereka rakyat Malaysia yang masih cintakan negara, pulanglah ke tanah air untuk khidmat kepada negara sendiri.”

Hakikatnya TPM, bukan saya tak cintakan/sayangkan Malaysia.. Saya cinta sangat sama Malaysia… Hujan emas negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, baik lagi hujan batu tu.. Siapa yg tak rindu dgn bumi Malaysia, rindu keluarga, kawan2.. Siapa yg tak nak kerja Malaysia… tapiiiiii…

Dengan hutang yg keliling pinggang ni… dgn banyak nafsu membeli belah yg tak terkira ni… dgn niat masih mahu mengumpul harta sebanyak mungkin ni… ucu tak tau la kalau ucu boleh survive ke tak.. Okay la.. Tolak tepi bab nafsu shopping dan mengumpul harta… cukup2 la apa yg ada.. Tp dgn hutang keliling pinggang… itu ini itu ini… camana tu… nak saving lagi.. (kerja mesia 4 tahun.. Tak pernah dapat pun nak saving..).. Makan lagi… Beli tudung ariani lagi… Sewa rumah lagi… Kereta lagi… hutang PTPTN lagi… family lagi… camana tu… Kalau ada yg kata.. Aku kerja Malaysia survive je.. Ko yg lorat… ni aku nak tanya.. Kau banyak tanggungan cam aku ke??? Kalau dasar mak bapak kaya raya… and banyak benda dapat sponsor.. Tak yah citer arr…

Memang tak adil la kalau ucu nak bandingkan negara lain dgn negara bertuah Malaysia… tp selama ucu duduk di Qatar ni… priority: Qatari… semua.. Apa segala bidang…segala segi.. Kalau budak praktikal punya elaun more than 9k tau tak.. Malaysia? 300… ucu praktikal government… langsung tak dak bayaran…hehe takpe yg penting ilmu.. Ucu takda pun nak complaint… dah gitu law nya.. Ikut aje la.. Ucu Cuma nak bgtau aje…

Ucu punya mentor dulu, bukan orang Malaysia, gaji dia… more than 10k… kita engineer cabuk.. 2k… (cabuk la katakannn)… tp sini.. Expat katalah 20k.. Local… maybe 30-40k… kalau setakat documentation supervisor gaji 30k confirm lahhh….sebb tu diorang belajar luar pun diorang still balik negeri memasing… Sebb banyak keistimewaan… tp mungkin sebb negara dia kaya and kecik lak tu.. Nak compare Malaysia yg ucu pun tak habis round… besar kannn… tp negara diarang ada minyak aje tau.. Negara kita? Semua segala sumber ada… Kalau meja makan kayu getah kat mesia org jual 250 inggit… kat qatar made in malaysia.. Kayu getah jugak.. Jual 2000 inggit.. Untung tuuuuuu… ala malas la nak citer mana pegi duit2 untung tu… (Saya bukan penyokong bribe-ry.. Dan saya lagi la tak sokong pengamal sodomi…)…

Tp sekrang ucu rasa Malaysia ada la perubahan sikit.. Sebb awal tahun lepas ucu dapat gak offer yg sangat bagus dr satu company luar yg berstation di Malaysia… kira boleh la nak simpan lebih sikit… isu di sini bukan pasal $$… Tp more to appreciation negara kepada rakyat nya… kasi kick out orang2 luar.. Investor takpe la kan… tp yg lain2 tu… kita ada expertise sendiri.. Tak perlu nak hire orang luar…

Tp kalau cakap ngan ucu “jom kita balik Malaysia”… ucu hanya akan jawab.. “Belum nak lagi…”… Bila? Tu tak tau lagi… 5 tahun lagi.. 10 tahun lagi… ntah… Yang penting… ucu tetap rindu Malaysia… Malaysia tetap di hati… takde apa pun yg best dok luar ni… sebb belacan jugak yg ucu cari…

Advertisements

2 thoughts on “Saya belum mahu pulang…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s