Bila terima panggilan di pagi hari…

Hi everyone,

hari ni banyak keje sebenornya.. tp malas nak layan.. heheheh… sesekali makan gaji buta apa salah kan… (tak baek taww!!!) bangun pagi2… masa breakfast terfikir.. “sat lagi tepon mak la…”..tp tak tepon… sebb dok masak breakfast…

pagi2 nak g keje… tgh drive tu… dgr phone ringing… tgok2 uda… tp takleh nak angkat sebb tgh drive… (saya baekk!!)… bila tgok kat screen “uda”… hati ni terus berdetap… takde benda yg masuk dalam kepala otak ni… selain “MAK”… “ish apa benda ni.. jgn macam2”.. ha tu lah yg ucu sebut… tak angkat sekali… uda called kali ke 2… ucu takleh angkat lagi… hati ni dah tak sedap… otak ucu dah mula fikir… beli tiket, emergency leave,hospital… sempat ke tidak.. huhuhuhu.. kali ketiga.. baru dapat angkat… tp putus lak… ucu call balik… 1st yg ucu nak dgr.. nangis ke apa… angkat2 aje… dgn suara yg menakutkan… eheheh… “eh.. awak dah lama tak tepon mak eh?”… phewww…. selamat… kalau dgr2 td uda nangis .. ucu meraung la… “fanor baru nak tepon jap lagi.. apasal?”..”mak nangis2.. kata awak dah lama tak tepon.”… apa lagi.. ucu letak pun terus tepon mak… mak dgr suara ucu aje… terus la meleleh… ucu pun sama la… ehehehe… memang nak tepon tp tepon baru baik kena bar…hehehe… baru dapat kol… mak pun tak berapa sihat… sakit saraf… tak dapat den nak nolong… eheheh… harap2 mak sihat bila nak pergi haji nanti tahun depan… harap ucu berjaya pujuk hubby g haji tahun depan… boleh juga tgok2 kan mak… selain uda teman.. ucu pun leh tgok2 jugak… insyaallah…

baru semalam, kawan ucu czah.. ingat kan ucu supaya tepon mak… tp tak tertepon pulak… balik rumah terlupa… selagi ada hayat ni.. selalu2 lah tepon dan tanya khabar.. nanti kalau dah takde.. kita akan regret.. trust me.. banyak sabar.. layan orang tua tak mcam layan budak.. hati mereka sensitif.. cakp kena berlapik.. walaupun kita bukan jenis yg ada “filtering system”.. tp cakap ngan org tua ni mesti ada filter.. kena sabar.. kena tahan kerenah.. tonasi kena jaga.. kadang2 kita tak sengaja.. tp takde istilah tak sengaja cakap ngan org tua ni.. semua kena fikir sebelum cakap.. ucu pun kadang2 terlepas jugak.. lepas tu sedih.. tp bukan setakat ngan org tua kita jekk.. dgn ORANG YG LEBIH TUA pun kena hormat.. jgn cakap ikut sedap mulut.. ucu tengokkan.. budak2 sekrg ni.. yg muda belia ni.. kalau bercakap ngan orang yg lebih tua dr dia.. mcm orang tak sekolah.. takde adab langsung.. kadang2 ucu nak je cakap “ko ni tak sekolah eh? mak bapak tak ajar?”.. ada otak guna la.. dgr peribahasa kita..Sebb mulut badan binasa..

okaylah.. pesan ucu pada semua.. jaga kata2, jaga tingkahlaku, jaga hati, jaga peribadi…

sendiri buat… sendiri mau ingat…

Advertisements

2 thoughts on “Bila terima panggilan di pagi hari…

  1. baca balik k…Yg Perlu DiUcap…Mak tu nak perhatian… umpama macam anak-anak kena di beri perhatian..Latihan Yg Harus Dipratikan adalah “Tanya Khabr”…..huhuhuhu
    Doa Mak Untuk Anak X Pnah pudar…. Sentiasa DiBbir Mak.. Berkat Doa Mak.. Ada Anak Mak yg hidup berjaya Dunia Dan Akhirat.. Amin..Amin..Amin..
    Bila mak dah duduk dkat nie.sempat2kanlah jenguk mak..,sbnarnya tiada alasan x dpt jenguk..esok2 kita pun tua.. uda lebih lagi anak hanya satu.. esok2 anak dah berkeluarga sendiri.. uda pulak mcm mak menunggu kehadiran anak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s