Politik di mata cantik saya…

Post kali ni bukan nak menyentuh sensitiviti sesiapa… tp ini luahan hati semata2.. bukan nak sentuh pasal parti.. jauh lagi nak sentuh pasal sodomi.. kui kui.. cuma nak kata tentang isu hari ini.. suka tak suka.. sukati korang la kan.. hehehe

Jarang sekali ucu nak cerita pasal politik Malaysia ni.. I thought it politic not to say anything… lebih suka membaca cerita sahaja.. berbanding nak komen2 segala bagai.. tp kali ni naik meluat pulak dgn cerita pasal orang sentuh pasal ketuanan melayu..

Bila ucu baca paper hari ni.. dok termenung.. apa yg orang politik dok cari dalam dunia politik mereka.. terus terang ucu memang orang kerajaan.. kira UMNO lah senang cakap.. kalau ngundi memang ucu pangkah BN.. ala sekali je pun ucu pernah ngundi… hahhaa… next time ngundi mungkin pangkah parti lain.. kui kui kui.. tp jiwa sanubari ni memang penyokong UMNO.. melayu la katakan.. tp ucu memang tak menyokong dan memang ucu bangkang habis-habisan mereka yg melakukan kesilapan.. ucu punya prinsip pasal politik ni senang.. “jangan betulkan benda yang salah, jangan disalahkan benda yang betul” maksudnya.. kalau parti politik tu buat benda betul.. jangan la nak dok kata dia buat utk raih simpati ke apa ke.. kalau dah betul tu betul aje la.. ngaku aje la kebenarannya.. tak yah la sampai nak protes2.. baring2 halang sultan lalu.. muahahaha.. kalau ucu jadi sultan.. aku sumpah jadi penghadang jalan.. senang citer.. sibok nau tak bagi orang lalu… dah kenapa??? kui kui kui..

okay okay serious ni..

bukannya orang UMNO ni bagus sangat.. kadang2 lebih teruk.. itu ucu tak nafikan.. ada yg kaki hasad dengki.. kalau tak sokong si polan.. kena turun dr jadi wakil rakyat (ha itu kes bapak mentua ucu okay..) rasuah tu semua ucu tak pasti la kan.. tak jadi depan mata.. tp bab nak habuan memang la ada.. ha yg tu takyah sokong la.. buang duit buang masa buat dosa.. subahat (ye ke? ye la kot)… tp ada jugak yg baik.. cam bapak mentua ucu.. ahahaha.. takde la bab nak rasuah ke raih undi ke.. semua berserah.. sekarang ni pun dia tak mo aktif dah.. bila ucu tanya “kenapa ayah? politik tu kotor ke?”.. katanya.. “politik itu bersih.. tp orang di dalamnya yang jadikan politik tu kotor”.. ucu setuju.. pasal PAS pulak, apa yg dibawa PAS tu sangat betul.. menjadikan ISLAM sebagai teras politik mereka.. itu sangat betul dan suci.. tp mereka di dalam parti itu sendiri yg menjadikan ia kotor (agaknya lah.. macam ada).. bak kata Dr Mahathir, apa yg di bawa oleh PAS itu kita boleh ikut.. ISLAM.. ajaran yang benar.. ha itu maksud ucu.. kalau benda betul tu, betul la.. jangan nak kata tak betul..

okay bab hari ni.. ucu baca pasal PKR ni yg bercakap tentang melayu.. dah kenapa? ucu rasa dia bukan melayu sejati lah… please la.. tolong la.. jangan la nak cakap benda2 mengarut.. jaga sikit kata2.. guna otak.. jangan sebb nak kejar kuasa semua benda kamu tidakkan.. buat parti utk sapa? untuk nak sama hak dengan lain bangsa.. jangannn.. nanti kita semua merempat di tanah sendiri.. cari la benda lain yang boleh jadikan isu.. kerana keistimewaan ni la anak bangsa melayu kita dapat maju.. nak kata orang melayu ni suka harap bantuan.. memang ada yg jenis begitu.. tp ada jugak yg tidak ye.. kalau sendiri tak usaha.. mana nak dapat sagunya.. tp ada jugak bangsa lain mcm tu.. tp bangsa lain yg bukan beragama islam especially ni.. diorang ni takde halal haram dalam carik rezeki.. diorang boleh hentam keromo apa saja.. tp muslim yg sinonim dengan melayu ni.. ada batas kena jaga.. halal haram kena jaga.. tp siapa kita nak cakap pasal rezeki orang.. okay.. balik bab politik kang tak pasal2 ucu tukar topik tazkirah malam hari.. hehe..

jangan lupa mana kita datang.. sejarah tu ada.. (walaupun ucu selalu fail sejarah.. bukan makna tak tau sejarah yek.. cuma nak jawab tak geti.. hahaha).. jadikan panduan mana yg elok.. kenapa nak pertikaikan segala tentang melayu.. nak hak sama rata? tak nak ada beza? jangannn.. simpan2 banyak utk diri sendiri.. jangan ikut rasa.. fikir2kan masa depan cucu cicit kita.. sekrang ni pun pegangan tanah dah sampai beratus tahun lamanya.. apa lagi yg nak bagi?.. kita hidup aman damai.. berbilang bangsa.. takde masalah pun.. jangan raise benda2 tak sepatutnya.. jangan kerana bergabung bagai.. semua benda nak kena bagi.. siapa lagi nak tolong bangsa sendiri kalau bukan bangsa sendiri… (paham?? hehe).. sudah2la.. err anyway.. sorry to say la.. macam takde ideologi.. baik tgok lain parti… kui kui kui.. k la.. cukup.. kalau lagi tulis lagi banyak dok cerita.. ucu pun based pada news paper aje.. newspaper pun bukan betul sangat.. hahaha.. k i’ll write next time. Politics? we’ll see.

p/s: meh keje sini, kita tgok mcamna bangsa tolong sesama bangsa.. dr photocopier boy boleh jadi General Manager.. all because of bangsa..

Advertisements

5 thoughts on “Politik di mata cantik saya…

  1. Aku mmg benci bebenor parti biru cair haram jadah tu.. X sayang bangsa sendiri.. Mmg cm haram!

    Puas ati aku leh ckp cmtu kt sini

  2. Aku skang memang malas giler nak tengok berita sebab nyampah dengan sesetengah pihak yang menggunakan media sebagai medium untuk diorang menyalahkan benda yang betul… menyampah sangat2! Takut nak tengok masa hadapan cemane. Sedih dengan orang Melayu yang x sedar diri.. Bila malas nak komen banyak2, mulut aku terus paculkan 1 ayat je “Masuk neraka jahanamlah korang yang tak ikhlas jadi pemimpin ni!”

  3. ha.. betulkan.. aku selama ni malas nak komen pape.. tapi takat semalam memang mendidih la.. benda yg tak betul jangan la buat.. nak naikkan si polan utk jadi ketua tu lantak pi la kan.. tp jangan la benda2 tak betul pun nak buat.. bukak mata sikit la orang melayu… sungguh aku tak paham apa yg mereka carik…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s