Perginya Dr Aziz…

Semalam, ucu dapat berita tentang perginya seorang pensyarah ucu masa di UTM dulu.. PM Dr Aziz Chik… dia pernah ajar ucu highway n trafik… He was my supervisor masa buat tesis dulu… mesti orang pelik nape ucu baik ngan dia… satu sebb 1st time ucu nampak dia.. dia tgok ucu tak berkelip and buat muka serious.. ucu yg kecut ni tgok dia tak tau nak buat apa.. nak senyum lagi la takot.. pastu dia ajar dalam kelas.. dia suka buat lawak.. longat utara yg pekat je dah buat orang gelak.. and most important.. ucu suka subjek highway tu… sebb ucu memang out kalau subjek structure ke alam sekitar ke.. memang out.. sebb tu tesis pun ucu amik trafik..

masa buat tesis, ada dia tepon ucu.. “kau kena buat cepat2.. aku risau takot tak sempat nak buat analisa.. kau ada duit tak nak beli video tape?”.. “ha ada dr, ada” (padahal takde, duit cukup2 utk nak makan aje).. “kalau takde pakai duit aku dulu”.. masa tu.. terkejut sebb dia sudi bg pakai duit dia.. (tp tak ye.. malu la iii.. huhuhu).. orangnya sangat baik hati.. dia akan tolong student sampai lulus.. dia pernah kata.. selagi boleh dia akan luluskan student.. “kita ni manusia.. banyak human error.. otak kita tak semua sama.. salah sikit2 saya tak kisah sangat..”

dia tak suka kerja plagiat.. pernah sekali ucu dtg opis dia.. dia tgh mengamuk.. sambil hulurkan projek sorang budak ni… “kau tgok ni fanor, dia tiru bulat2.. satu perkataan tak tukar.. yg dia copy tu bekas budak saya pulak tu”.. kantoi.. huhuh.. pesan dia.. kalau nak tiru boleh.. amik ayat tu tukar la.. jadi ayat sendiri… pernah gak dia tegur ucu jangn suka fotostat buku2.. kata dia “orang ni penat buat buku.. perah idea.. kau datang fotostat aje.. jgn buat lagi.. kita kena appreciate hasil kerja orang”.. huhu since that, ucu paling teruk pun copy muka surat yg penting aje.. nak beli time tu.. mana la mampu kan.. g library la jawabnya..

ucu pernah tanya pasal pangkat dia.. “bila nak naik professor ni dr?”.. dia kata.. dia paling tak berkenan.. naik professor because of senioriti.. kalau nak naik taraf.. biarlah sebb projek.. “aku buat projek macam2 tetap tak dipandang.. senior jugak yg dapat..” tp bukan lah dia kejar pangkat.. tp hasil usaha dia orang tak lihat.. katanya biarlah dia dengan PM lapok dia tu.. hehehe

lepas ucu grad, ucu ada gak g jumpa dia.. masa tu dia dah mula sakit.. masih teringat keta honda lama dia.. bila tgok tukar kete baru.. ucu tanya “wah dr dah tukar kete cantek eh”.. “kaki aku tak larat nak tekan kete manual la..” setiap tahun sekali ucu akan telepon dia.. tanya khabar.. setiap kali tepon tu mesti dia kata “ni bahagian aku.. walau pun aku dah tak larat nak lalui, tp ini lah yg Allah bg.. aku redha aje la..” ucu masih ingat time ucu buat umrah, masa buat tawaf, tiba2 teringat dr aziz.. hanya doa yg mampu ucu ucapkan masa tu.. bila ucu balik malaysia, singgah rumah dia.. wife dia kata.. masa ucu buat umrah tu, dr aziz tgh sakit, masuk hospital.. “aku dah tak nak buat kimoterapi, bergegar katil ni.. dah macam monyet dah aku ni.. setiap kali nampak doktor masuk aku dah gigil..takot..” ucu still tak cakap kesian.. ucu tak pernah luahkan simpati utk dia sebb tak sampai hati.. ucu cuma akan kata “nak sihat kena la macm tu.. kalau tak.. takleh main golf lagi”.. ha.. dia memang suka main golf.. banyak dpat hadiah tv katanya.. “penat2 aku pukul dapat tv cap ayam aje..jadiklahh”

bulan 3 tahun ni.. dia ada mesg ucu.. “aku nak pergi umrah”.. ucu hanya mampu kata “wahhh.. dah sihat la tu boleh jalan jauh”.. selang berapa minggu, sekali lagi ucu dapt mesg.. “indahnya kaabah ni”.. ucu pun terus tepon.. rupanya dia pergi sorang2 bukan ngan family.. dia g ngan kawan2 dr kedah.. “aku rasa sihat sikit.. tp masih semput2 jugak.. ko nak doa apa?”.. “dr doakan saya dapat kerja baru eh”… pastu dia mesg “settle, aku dah doakan..” bulan 6.. ucu dapat kerja baru… alhamdulillah sangat2.. orang pertama ucu tepon.. dr aziz.. ucap terima kasih atas doa ikhlas dia.. pesan dia.. “kerja elok2.. sabar.. ikhlas..” .. ucu ada balik mesia masa kakak ipar ucu meninggal atas sakit yg sama.. kata dr “semua dah pergi.. saya ni ntah bila la agaknya..”

raya tahun ni, sekali lagi ucu tepon.. dia kata.. dia dah takleh fikir sangat.. mcm ingat2 lupa sebb cancer dah sampai otak.. niat nak jumpa dia.. tp tak kesampaian sebb ucu tepon tak angkat.. ucu gerenti dia takleh cakap.. dia pernah kata.. “kalau aku tak angkat.. maknanya aku takleh cakap la tu”.. sampai la ke akhir hayat dia ucu tak dapat borak ngan dia..

ucu harap rohnya akan ditempatkan tempat orang2 yang beriman, orangnya sangat baik, jaga solat, jaga kata2, redha atas segalanya, ilmu yg dia beri pada student tak ternilai harganya.. ucu doakan semoga rahmat bersamanya..

Advertisements

2 thoughts on “Perginya Dr Aziz…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s