Frequently asked questions…

Dr kecik sampai besar mesti banyak soalan2 cepu emas kita kena tanya..

Baby..
Mata mana mataaaa?? Mulut mana mulutttt?? Busuk macamana??…
Ha masa ni kalau kita pandai buat.. Kenyit mata ke.. Cebik mulut ke.. Kepit2 hidung ke.. Mesti orang kata.. Pandai diaaaa….

3 – 5 tahun..
Mana gigi?? Kena makan tikus ehh??
Ha masa ni semua gigi luruh… Biasa arr gigi kapak susu dah takde.. Tunggu gigi kapak kekal nak kuar.. Kategori “rongak”… nak senyum pun malu2..

Sekolah rendah..
Dah peksa?? Peksa dapat nombor bapa??
Masa ni.. Kalau boleh dr darjah satu sampai darjah 6 diorang nak tahu dapat no bape.. Kalau 1 2 3 tu kira pandai la.. Kalau dapat puluh2.. Muka yg tanya senyap aje.. Dalam hati mesti cakap “biasa2 aje budaknya”… huhuhu

Sekolah menengah..
Kalau pompuan soklan best mestilah… dah datang bulan?? Kalau lelaki, dah sunat (tp rasa lagi relevan soklan ni dok masa sekolah rendah)…
Apekah?? Sibok benor nak tau orang dah period ke dah sunat belom.. Masalah negara la kalau tak tau dia dah jadi “anak dara” or dah khatan.. Nasib la labu… Layannnnnn

Lepas SPM..
Belajar mana sekarang??
Standard la kan.. Kalau lepas SPM mesti kena sambung belajar.. Kalau idak.. Lagi panjang soalan yg ditanya.. Kerja mana la.. Kerja naik apa? Kenapa tak sambung belajar la itu la ini la…

Masa belajar..
Amik kos apa?
Masa ni ku pernah kena la.. “amik engineering”.. “Ish apa susah2 amik bidang lelaki.. Bidang cam pompuan kan bagus..” ada jugak terpikir nak jawab.. “ala cik.. Amik engineering je pon.. Bukan saya tukar jantina..” boleh gitu??
Kalau lelaki jawab.. “bidak rekaan fesyen makcik”… makcik di belakang pun soksek.. “mesti dia lembut kan..” hahahahhaa

Lepas belajar & Time cintan cintun..
Dah kerja? Kerja mana? Tak lama lagi dapat menantu la awak yeeee?? Dah tunang?? Bila nak kawen? Jangan lama2…
Soalan ni lebih kepada mak bapak la… ish.. Lepas belajar mesti kena kawen/tunang ek??.. Tp ucu tunang masa belajar.. Jadi masalah negara jugak lah kejap.. Hehehehe
Tapi standard la kan.. Kalau belum tunang.. Tanya bila tunang.. Bila dah tunang tanya bila nak kawen…

Bila dah kawen…
Dah ada anak?? Bila lagi?? Jangan tunggu lama2..
Soalan ni pun ucu kena.. leh kata tiap2 tahun kena tanya.. itu sebb dok luar.. kalau dok sana.. mau tiap minggu kena tanya… hehehe… tanya tu tak kisah.. Tp bab takde sense of qada’ qadar ni yg buat ucu rasa nak bg tamparan berpusing.. Ingat ucu tuhan ke apa? Sebelum nak cakap tu.. Letak diri korang dalam kaki orang yg melalui.. Kalau korang tak rasa pape.. Maksudnya.. You are dead inside… hehehhe

Bila dah ada anak…
Bila nak no 2 ni..?? Bila nak dapat adik..??
Dulu takde anak tanya.. Bila dah ada anak.. Tanya anak lagi… pandai2 la korang jawab ye… paling simple… lum ada rezeki…

Bila anak ramai…
Berapa orang anak?? Ramainyaaa… tak planning ke?
Ish ish.. Mulutttt…. Ni rezeki la.. Sukati orang la nak anak bape kan…

Bila anak dah besar..
Peksa no bape? Dah period?Anak ko belajar mana? Kos apa? Dah kawen? Anak bape?
Anak dia di compare ngan anak kita… ha soalan2 tu korang repeat la dr atas ye… hehehehe

p/s: hidup bagai roda..

Advertisements

2 thoughts on “Frequently asked questions…

  1. aha kan…baru aku perasan…hehehe…
    tp dlm byk2 tu kan…aku plng x suka…bila da kerja…
    org tanya…kerja kat mana (tu oklah…)…pastu soalan bersambung…jwtn apa? gaji berapa?
    yg tu aku malas tul nak jwb…klu jwb org kata kita menunjuk pula pulak konon gaji ribu riban, x jwb org kata…”ala….kerja x seberapa la tu…”…
    manusia kan…ati mereka x pernah puas…apatah lg dkt org lain…

  2. laki aku pernah kena tanya lg best…
    “kau g qatar tu ikut fanor kerja sana ek?”… menyirap je laki aku…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s