Big headed in the office…

Ni nak citer pasal orang opis la.. Biasa lah.. orang2 ni.. kalau keje untuk dia.. semua nak suruh buat keje cepat.. ucu paling muak kalau orang asik kata “i dont want to know how you’re going to do.. what i want to know.. it’s done..that’s all i want”.. weh.. rubbish la weii.. dont claim yourself as a team or one company if you have this kind of attitude.. and pastu dok sibuk kata.. “i dah keje 10 tahun.. so you do yours i do mine..” WTH?? dah 10 tahun keje tp tak tau sistem company.. alamak.. Balik kampung la wehh.. i have a different opinion about this.. bekerja dalam satu bumbung.. kita seharusnya sikap tolak ansur and understanding.. you must know how the processes, what the issues, what have made this issues pending.. dok mengamok2 dalam opis ni.. sampai sume org dgor.. apa ko dapat?.. nasib bukan ucu yg kena tadi.. kalau idak.. mau ucu sambar petir kat dia.. semua pun nak urgent.. tp mesti ada sebb kenapa delay.. ni kes bukan orang kita aje tau.. semua bangsa.. yg mengamok2 ni tadi orang dr belanda.. ish.. cakap english dah la sound belanda habis.. (kalau Siti nurhaliza cakap omputih telo melayu mesti orang kutuk kan??.. orang lain pun sama la wehhh).. hehehe.. hari tu orang amerika.. rasa nak aje suruh balik kampung dia.. eksen lebeyyy.. ntah dr new mexico mana agaknya.. perasan bandar la tu.. huhuhu..

Attitude time keje ni memang kena ambik berat.. ucu tanya xboss ucu Andrew Chin.. “camana saya nak jadi macm you ye andrew?” (gaji 5 angka.. and market dia sangat tinggi).. “dia jawab.. “you have to work like me”.. mula2 tak paham jugak.. tp lama2 ucu perasan attitude dia lain dr yg lain.. 1st tak pernah nak marah2 even kalau kitabuat salah.. 2nd kalau anak buah tak boleh buat, dia buat sendiri, kira manual tau.. 3rd share information.. 4th tidak pernah memberatkan masalah.. 5th selalu amik masa borak2 dgn anak buah yg bukan pasal kerja..

Ada lagi attitude yg merugikan, antaranya.. rasa kita ni pangkat tinggi.. tu punya attitude kan.. kategori haram jadah lah.. huhuhu.. jangan nak besar kepala la.. ingat lagi.. dulu ada kawan ucu ni.. dok marah2 designer sebb katanya dia engineer.. check drawing tu keje draftman.. helloooooo.. kau tu baru masuk kerja.. tak sampai seminggu.. kalau engineer tak geti baca drawing apa ke he nya.. tu attitude paling bangang la.. sebb jangan perlekehkan mereka yg tak setaraf dr segi education.. but diorang ada banyak experience.. ye.. ilmu kena seiring dgn pengalaman.. baru korang jadi terror.. tp kadang2 pengalaman mereka melebihi buku yg kita belajar tu.. bila timbang balik.. dacing tu sama berat aje kiri dan kanannya.. kami dulu started as management trainee.. 1st keje.. buat material take off.. dah kenal setiap benda dalam drawing tu.. baru up sikit check drawing.. dah ngerti drawing2.. baru dapat up approve drawing.. tp still designer tu lah sebagai buku rujukan terulung.. dah habis semua baru start buat analysis.. tu pun assistant engineer aje.. mana ada keje terus2 nak jadi hebat.. keje company bapak sendiri pun tak tentu boleh tackle semua masalah..

Ucu kalau boleh.. seboleh2nya tak mo nak marah2.. alhamdulillah memang lum naik tocang lagi.. ingat lagi time 1st week masuk keje sini.. kawan ucu pesan.. u tak payah nak baik2 sangat dengan diorang ni.. cakap kena keras sikit.. tp ucu rasa cara tu salah.. kalau tak perlu nak marah, kenapa nak marah2.. kalau tak perlu nak berkeras, kenapa nak being harsh.. kalau orang baik, apasalahnya kita jadi baik.. betul tak?.. setakat ni.. belum lagi orang naik suara ngan ucu.. kalau yg try nak jadi “pusher” tu.. ucu hanya kata “ok”.. ish.. tapi ni baru 8 bulan. lum setahun lagi.. kot2 nanti ucu lak over dr boss.. hahahahaa.. harap2 idak ler begitu.. nauzubillah..

K lah.. cukup lah ni.. I would like to talk about School bully.. will write later…

p/s: don’t be so mean.. it brings you nowhere..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s