Membawa diri keluar dr dunia biasa…

Yesterday, sorang kenalan ucu, bercerita pasal anak dia.. baru sambung belajar di Malaysia.. Tp mak ayah dia risau sebb nampak mcm tak boleh bawak.. amik engineering.. sekolah kat sini.. silibus tak mcm Malaysia.. add math tak se tough Malaysia.. so nampak ada kepayahan sikit dia nak study.. dalam borak2 tu.. ada la kawan lagi sorang cakap.. “awak kena tau kenapa awak nak masuk universiti.. apa niatnya.. kenapa perlu lulus.. mcm abg dulu.. abg belajar sebb nak keluar dr kesusahan.. tp awak semua dah ada.. tu awak kena fikir”.. bila ucu dgr kata2 dia.. termenung ucu sekejap.. betul apa dia kata.. kebnyakan keluarga sekrg boleh kata ada duit.. walau tak banyak.. tp ada la untuk anak2.. sebb taraf hidup kita berubah.. pemikiran kita berubah.. berbeza masa ucu dahulu.. ucu tak tau org lain tp utk ucu.. siapa yg masuk u boleh dikategorikan sebgai berjaya.. dan itu juga lah niat ucu.. kuar dr kepompong kehidupan biasa ucu..

ucu dtg dr bandar kecil.. bukan dtg dr keluarga berada.. sederhana se sederhana nya.. kdg ada duit nak beli kdg takde.. arwah ayah hanya kerje gomen biasa2.. mak suri rumah.. makan marrybrown pun setahun sekali.. hehhe.. masa ucu tadika.. arwah ayah dah pencen.. dgn berbekalkan pencen 300 sebulan (kalau tak silap).. ucu membesar.. masa tu abang2 dan kakak2 dah kerja.. tinggal abang cik aje sekolah.. tak pernah tau apa masalah family.. tak pernah tau kesempitan family.. yg ucu tau.. sekolah dan terus sekolah.. masa sekolah rendah.. kak long janji.. kalau ucu dpt no 3 ke atas.. akan dpt hadiah.. alhamdulillah.. ucu selalu dpt 3 keatas.. tak pernah fikir tentang hadiah.. but i was lucky.. selalu dpt hadiah dr long.. yg ucu ingat.. raket badminton.. i used to watch my friend main badminton with his new racket.. so since i got no.2 in class.. i wrote a letter to my sister, that i want badminton racket.. cost about $15.. but maybe by mistake i wrote 115.. hehehe.. akhirnya ucu dpt raket slazenger yg ada gambau panther tu.. i was so happy.. but in shocked because i never asked for the high price gift.. and lg satu beg lotto warna merah.. bought by brother in law.. when i was 14.. i liked that bag a lot coz different from others.. but kalau berpeluh.. kaler beg tu turun.. habis merah baju sekolah ucu.. hehehe.. banyak lg yg long bg.. but like i said, i never studied for a gift.. never.. but i was just lucky.. and she kept her promises.

i still remember, tgok mak counting her money to pay for my primary school fees.. 36 inggit.. tak cukup 5 ringgit. g tanya ayah.. ayah bg 5 ringgit.. and ia terjadi for every year.. luckily dpt buku pinjaman.. kalau idak.. ntah ler.. after few years sampai habis sekolah menengah.. k long bayarkan yuran.. termasuk yuran UPSR,PMR, SPM.. pernah sekali abg cik nak beli buku 15 inggit.. mak ngan ayah takde duit.. mak buat brooch manik and ucu g jual kat cikgu2 sekolah.. cukup 15 inggit.. ucu g hantor kat tepi pagar border sekolah ucu ngan abg cik.. since that.. baru ucu tau.. kami bukan org senang.. everything yg involve money.. not an easy task.. pernah sekali.. masa drjah 4, ucu dpt no 27 dalam kelas.. mak tak marah.. tp mak nangis.. mak kata.. mak hantar awak sekolah bukan utk jadi bodoh.. tp jd pandai supaya kehidupan awak lebih baik dr kehidupan mak dan ayah.. kalau ayah pakai motor.. mak nak awak pakai kereta.. since that.. ucu tau.. mak nak ucu pandai..

masuk sekolah menengah.. still naive.. masa tu tau.. belajar sebaiknya utk masuk U.. because semua org cakap pasal masuk universiti.. dah dpt keje.. balas jasa mak bapak.. i just follow.. even though i never knew what it was.. utk apa.. kenapa.. tgok org cerita pasal u.. ucu pun nak masuk u.. but ucu tak pernah fikir sampai ke tahap tu.. belajar mcm biasa.. nak periksa belajar lebih sikit.. and bila form 2 baru la fikir nak PMR.. study utk PMR but still never knew ke mana arah hidup.. alhamdulillah.. PMR ucu bagus.. tp tak dapat masuk asrama penuh sebb sains ucu B.. tp ucu apply pun sehari sebelum tarikh tutup.. bagus jugak tak dapat.. kalau idak.. terpaksa la ucu menyusahkan org lain sebb semata2 ucu nak masuk SBP.. ucu masuk sekolah teknik.. still tak sure apa dia sekolah tu.. ucu hanya ikut kata long.. since ucu dapat sains B in PMR, long kata.. masuk lah teknik.. sebb takde biology.. so.. ucu pun ikut la.. sebb ucu pun memg tak minat sains.. and it was a good decision.. i did well in school.. study mcm biasa.. and di sini start minda ucu terbukak tentang masa depan.. we should dpt good result in SPM and masuk universiti and dpt kerja yg bagus.. and balas jasa mak ayah.. keluar result SPM, ucu apply U, dpt UTM.. teruskan belajar.. tp still.. ucu fikir.. masuk U, dpt kerja bagus, beli kereta beli rumah, bg mak ayah duit sikit.. itu jek.. tak ada fikir jauh sangat..

Masuk UTM, ayah nangis sambil kata maaf sebb tak dapt bayarkan yuran.. tersentap hati sebb sedih tgok ayah.. then ngah menjadi ultraman penyelamat dunia bayarkan yuran 1st semester ucu di utm.. masuk la ucu ke utm berbekal kan duit pendahuluan dr gomen.. and duit kakak2 and abang2 bg.. i was so naive.. kalau ucu tau dulu.. mesti ucu kerja cari duit.. bukan harapkan duit orang.. tp ucu tak terdedah dgn benda2 mcm tu.. ucu tak pernah terfikir utk kerja cari duit utk masuk u.. 4 tahun belajar.. ucu pun tak tau dr mana dtgnya duit yg buat ucu masih hidup di utm tu.. hehehe.. yg ada pinjaman PTPTN.. pinjaman setiap semester tu la yg ucu gunakan sebaik mungkin utk beli baju, makan, buku, brg2 keperluan yg lain.. biasala kan pompuan.. hehehe.. makan takla semewah org lain.. tp takde la terfikir2 nak makan.. kdg2 kuar tu g gak tgok wayang.. g gak makan mcd ke kfc ke.. ehehehe.. setiap kali nak naik semester baru, mak ayah akan dahulukan duit belanja dapur bulanan tu utk ucu.. ye arr. naik semester pinjaman tak dpat lagi.. so mak bg guna duit belanja dapur.. dan sementara nak tunggu naik semester, ucu ngan mak buat kuih and jual.. kirim kat jiran yg ada gerai.. duit jualan kuih tu la mak simpan utk cover balik duit yg ucu amik tu.. dan begitulah kami setiap semester.. it was fun.. tak pernah rasa susah sebb kami cari duit halal.. happy2 aje time buat kuih.. hehehe.. but i keep in my mind.. i should balas jasa mak ayah sehabisnya.. money would never be a problem anymore.. dan kalau dah nak habis2 semester tu.. duit pun dah kurang.. situ lah ucu start call abang n kakak begging for money.. utk makan hari2.. utk balik kampung.. utk beli kertas kalau ada assignment.. kalau dah habis sangat, husband ucu lah jadi mangsa.. hehehe.. kena belanja ucu makan sampai habis semester.. hehehe..

masih ingat masa final year buat tesis.. ucu ada satu buku saving yg ucu simpan dr 3 tahun lalu yg dalam tu ada 215 inggit.. ucu memang tak pernah kuarkan.. memang simpan (tak pernah tambah punn) utk tesis.. sampai masa utk buat report tesis.. dgn hard covernya.. dgn laser print nya.. semua ongkos.. ucu g bank and kuarkan.. cakap kat kaunter.. “bang, saya nak kuarkan habis.. and tutup akaun”.. abang tu tgok muka ucu banyak kali.. “awak ni adik uzir eh?”.. alamak.. dia kenal pulak.. masa tu malu bukan main.. hahahahha.. konon2 takde org kenal la kan.. sebb rasa org yg kuarkan semua ni cam terdesak sangat.. tp tu lah dia.. small world.. senyum simpul la ucu kat bank tu.. dah kuarkan.. ucu bagi husband 50 utk dia beli kertas.. yg lecturer dia punya la cekadak asyik salah manjang.. beli kertas aje dah dekat 4 rim.. tp worth it.. sebb tesis dia masuk library.. ucu lak.. lecturer suh print satu page satu gambar.. ucu print 1 page 2 gambar.. bila lecturer tanya kenapa.. ucu ckap.. satu page pun tak nampak baik sy print 2 page.. lecturer pun percaya.. hehehe… padahal.. nak save catridge ngan paper.. kalau habis la paper kali ni.. tak tau la mana nak cekau duit.. tp sampai hujung2 tu memang tak cukup gak duit.. call abg ucu, buat suara seposen mintk 50 ringgit.. utk beli catridge printer.. hehehee

after habis belajar.. ucu aim utk kerja company kecik2 dulu.. carik pengalaman.. tp i was wrong.. i should aim for something big.. but i was lucky again.. ucu dpt kerja ngan sime.. then i realized.. always aim for something bigger.. at least you dpt big thing.. and dr gaji tu lah ucu bg mak ayah sikit.. bg mereka rasa duit kerja.. alhamdulillah.. dpt mereka rasa.. be the youngest in the family, i am covered with full of love.. my life may not as tough as my other sibllings.. abang2 dan kakak2 adalah sumber inspirasi ucu dalam kehidupan.. without any cert, they still standing, keep standing.. standing still.. di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. pada ucu, degree adalah sebagai stepping stone utk mendapat kerja dgn jawatan yg bagus dan good pay.. but.. kalau tiada usaha.. tak akan ke mana gak..

melihat kembali masa lalu.. how we were struggled to live.. how my parent (especially mom) struggled to make sure i have enough money to eat.. i promised myself that my parent will always on top of everything.. to bring them out from our ordinary life.. money will never be a problem.. alhamdulillah.. walau tak banyak.. tp dapat mereka rasa.. setelah ayah pergi.. mak la segala2nya.. i am so grateful dgn kehidupan ucu sekrg.. cuma.. mcm biasa.. kalau kita dpt satu benda, kita akan hilang satu benda.. cam tu jgak la dgn ucu.. dalam mencari rezeki utk kehidupan lebih baik.. satu yg ucu tak dapat.. adalah masa utk mak dan family.. itu hukum alam.. setiap satu perlu pengorbanan…

p/s: i think.. i still naive..

Advertisements

5 thoughts on “Membawa diri keluar dr dunia biasa…

  1. terasa sebak kenangkan masa2 zaman kami tolng mak berniaga..masa ni fnor lum ada..mak mengandungkan fanor.. terus berhenti berniaga.. uda masih ingat lagi alang membanting tulang membawa roda tiga.. setiap malam… huishh bila uda kenangkan anak2 zaman skarang x merasa kesusahan mcm tu, dlm fb alang bila dia bawa roda tiga tu betul2 menyedihkan…
    zaman tu lau berniaga untung rm30 -rm45 tiap malam dah kira besar tu.. kami x leh dpt untung banyak2 x taulah .. mngkin kami jual makanan mcm kami makan.. ada peniaga asal boleh aje.. tapi kami x, banyak bersedakah kot..so pada pandangan uda expecially untuk anak uda Nabilah bila dah d beri pluang blajar d skolah teknik tu.. usaha dan usaha.. tinggalkan yg lain2.. PELAJARAN YG LEBIH UTAMA BILA KITA ADA ILMU..ILMU TU LAH YG MEMBAWA KITA KE ARAH YG KITA INGINI…

  2. memang sedih pun tp tu la.. benda2 ni buat kita sedar diri.. siapa diri kita.. setiap orang ada bahagian masing2.. tp tetap bersyukur sebb benda2 ni la yg buat kita terus berpijak di bumi nyata.

  3. fnor, bguslah mcm ni skurang2nya kita tahu siapa kite kan.. Uda x merasa nak belajar sampai ketahap U.. nak blajar ke Vokasional pun berfikir banyak x .. kesian ayah aku.. kesian ibu aku sanggup menjual mesin jahit kesayangnya.. Dan Uda x sanggup nak menyambung pelajaran.. tapi tu lah kerna kesabaran.. Uda redha apa yang uda kecapi skarang ni x susah dan x miskin.. sederhana.. dan bersyukur kerna dapt adik yg selalu menolong jika uda ada masaalah…Halal kan segala2 nya ya dik..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s