Harta atau pangkat?

google

Dalam minggu ni, ada la dua tiga orang dalam ofis ucu ni bad mood memanjang.. Kes pasal isu kenaikan gaji dan kenaikan pangkat.. Pada sesetangah orang mereka yg memerlukan duit, kenaikan gaji adalah perkara utama.. Tp ada jugak, yg lebih mementingkan kenaikan pangkat berbanding gaji bulanan.. Pada mereka, pangkat lebih utama.. Ya memang ada orang begitu.. Diorang suka dipandang tinggi.. Suka orang tabik spring and suka orang tunduk.. Kira ada power la.. Atau kata lain.. Gila kuasa.. Hehehhehe.. So itu lah yg terjadi kat mereka ni.. Mereka lebih suka pangkat.. Bangsa mana tu, malas mau cerita la.. Tp diorang memang gitu.. Suka pangkat.. Tp bila tak dapat, ada yg menangis 2 hari 2 malam.. Dan bad mood sampai la ni.. Ucu dpt tau, ada jugak yg tak berpuas hati sebb ucu dpt naik gaji, ala.. Naik sikit aje pun.. Sikit giler.. Tp yg jadi isu sebb ucu baru masuk, dan masa ucu join tu dah tak cukup bulan utk review performance, tu yg ada tak puas hati tu.. Tp dah nak wat camana.. Org nak bagi.. Ambik je la.. Takkan ucu nak g sukarela kata.. “ish boss.. Saya baru jek keje.. Tak mo la..” hehhehee.. actually, tak dapat pun takpe.. bukan sombong.. tp sebb ucu tau ucu baru.. tak layak nak dapat.. tp dah org bagi.. hehehe.. Seriously, ucu bukan kerja sebb duit.. ucu kerja setiap bulan untuk dapat hasil setimpal.. itu aje.. kalau dapat lebih alhamdulillah.. itu rezeki Allah.. even masa interview pun ucu dah kata.. kalau diorang bg ucu sama cam ucu dapat dulu pun ucu accept.. sebb yg penting happy..

Bukan tak ada orang kerja sebb duit.. Well.. Memang la kita kerja sebb nak dapat duit bulanan.. Untuk belanja.. Untuk hidup (makan, pakai..).. Untuk bayar hutang yg timbun tu kan.. Tp apa ucu nak cakap kan.. Ada org yg jenis keje sebab “duit”.. Buat sikit nak duit.. Atau kata lain.. Jenis berkira gitu lah.. Bila boss suruh tu.. “buat apa aku nak buat, bukan orang bayar pun” ha gitulah.. Entah ek.. Kadg2 ada bagus gak.. Supaya org tak pijak kepala.. Tp kalau setakat sikit2 buat.. Apa salahnya.. Ish.. Tapi ikut suka korang la.. Korang try dulu kerja berkira.. Pastu korang try pulak kerja dengan seikhlas hati.. Confirm korang dapat rasa perbezaannya.. Mana yg lebih puas hati..

Pada ucu, kerja berkira ni.. Sampai satu tahap kita akan jadi tamak.. Tapi.. Ikut korang lah.. Asal bahagia.. Layannnnn

Money was never a big motivation for me, except as a way to keep score. The real excitement is playing the game. – Donald Trump

p/s: work to learn….

Advertisements

2 thoughts on “Harta atau pangkat?

  1. Fnor.. Itu bermakna Boss menghargai hasil kerja kite.. Better Than Nothing..
    Anway.. Congratulation.. Walaupun ciput..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s