Sahabat…

Tinggal di perantauan bukan mudah.. Dalam mencari erti sahabat.. Susah nak carik yg betul2 faham kita.. Ada kala diorang ni cepat terasa.. Ada kala kita yg terasa.. Dalam hidup ucu, ucu kawan ngan semua orang.. Ucu kawan cam biasa.. Pedulik apa org kata.. Hak kita nak kawan ngan sapa.. Kebanyakan kawan2 ucu adalah dr zaman belajar di kolej dulu.. Teman bersama selama 4 tahun.. Mana tak rapatkan.. Tahu sikap masing2.. Cara masing2.. Suka duka sama2.. Tiru meniru sama2.. Hehehe.. Mesti lah rapat.. Tp tak semua kita boleh cerita.. Ada yg boleh ada yg tidak.. Tp mana yg baik giler2 tu.. Boleh buat jenayah bersama.. Boleh gossip bersama.. Boleh puji dan caci bersama.. Hahaha.. Tp tak mudah tu nak carik dlm hidup di luar ni.. Maybe sebb kita tak kenal rapat ngan mereka.. Semua langkah kena berhati2.. Ucu kalau jenis berkawan, letak sepenuh hati.. Letak kasih.. Letak sayang.. Jauhkan perasaan kecik hati.. Sentap2 tu biasa.. Ehehhe..

Pengalaman di kutuk dalam fb oleh seorang rakan baik, dan persahabatan kami terus diputuskan hanya kerana satu perkara.. pernah buat ucu serik (tp tak serik dah).. Bila kita anggap dia lah kawan yg paling rapat yg kita ada.. Dan jadi pulak kes mcm tu.. Of course buat kita jadi tak keruan.. Terfikir, kenapa dia buat mcm tu.. Apa salah ucu sampai dia buat mcm tu.. Ucu pernah cuba untuk berbaik.. Anggap itu adalah kesilapan yg tak disengajakan.. Tp bila ucu di”bolayan’.. Maka ucu angkat kaki buat sementara waktu (sampa la ni).. Orang dah tak suka.. Ucu tak mo dikata terhegeh2.. Takot dimalukan di fb lagi sekali.. Ucu tidak sekuat itu utk terima hinaan orang.. So.. Pergi lah saya membawa diri (chewahh).. Tp pengalaman tu buat ucu jadi lebih berfikir.. Muhasabah diri.. Apa silap kita.. Befikiran positif terhadap dia.. “takpe la.. Maybe diorang tak sengaja”.. Kalau fikir negatif, ada yg ucu dtg bawak kasut tumit tinggi.. Hehehe..

Di sini, ada jugak pengalaman kawan call and tanya camana kawan dgn si polan ni.. Sbb ada org kata si polan ni tak baik.. Pada ucu, ucu tak berhak nak kata “jangan kawan” dgn si polan.. Sebb pada ucu, setiap pendekatan kita.. Cara kita berkawan.. Adalah berbeza.. Kalau kena dgn ucu yg jenis “I don’t give a damn”.. Ko buat la apa pun.. Ko cakap la apa pun.. (tp kalau lebih2 bengang gak kan.. hehhe).. Aku tak heran.. Kalau heran pun, heran heran gitu je la.. Takde la sampai ucu nak g jaja hal si polan pd orang lain.. Ucu cuma bgtau kat kawan2 tu.. Kenal dulu si polan.. Dan judge sendiri.. Benda biasa la kalau kita tak suka certain2 perangai org ni kan.. Orang pun tak semua yg suka perangai kita.. Tp itu tak menghalang kita untuk berkawan.. Tp kalau betul2 memang menyampah.. Dan takleh ngam ngan dia.. Ucu angkat kaki and jauhkan diri..

Pengalaman di pinggir kawan2 buat ucu tahu siapa kawan susah senang.. Bagaimana mereka menerima diri kita di kala fitnah melanda.. Semua tu ucu dah pernah alami.. Pengalaman itu menjadikan ucu manusia yg berkawan dgn setiap orang.. Tak kira lah siapa mereka.. Life mereka.. Sebb ucu dah pernah rasa.. Perit dan amat menyakitkan..
Mak pernah pesan.. Kawan dengan siapa sahaja.. Tp jangan gelapkan masa depan kita.. Buat judgement sendiri.. Mana baik mana buruk..

Ada jenis kawan yg kita barely know, but.. Kita rasa close.. Sebb maybe dtg dr satu kampung.. Ehehhe.. Atau maybe sekepala.. And maybe.. Suratan dan kebetulan.. Keh keh keh.. Ucu selesa nak berborak ngan org yg tak over berlagak dan tak over nak kata dia ada itu ini.. I really like that kind of people.. Senang nak berborak.. Senang nak bercerita.. Really pleased me.. (dia tak tau la.. Hahaha)..

Selama ni, ucu ada 2 orang aje yg rapat.. Yg betul2 rapat.. Memang hidup semati la (eceehhh!!).. Tempat boleh bercerita apa sahaja.. Luar dalam.. Tempat meminta nasihat dan pandangan.. Tempat luahkan perasaan.. Segalanya.. Tanpa ada rahsia.. Sahabat membawa maksud yg besar dlm hidup ucu.. Mereka mempengaruhi kehidupan ucu.. Bukan senang hendak membina persahabatan berlandaskan kepercayaan.. Bukan senang nak mencari sahabat yg menutup aib kita.. Bukan senang nak mencari sahabat yg terima siapa diri kita.. Bila ada.. Jaga talian itu dengan sebaiknya..

p/s: rindu nak shopping ngan kawan2

Advertisements

2 thoughts on “Sahabat…

  1. kalau orang tanya aku la kan,

    ‘kawan dengan fano ni camne ek?’

    aku jawab,

    ‘fano, pfftttt zzuuutt tteeetttt nngggeeennggg’

    HAHAHHAHAHA

    ok, lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  2. hahahhahhaa….. itu aku tak nafikan beb….. tu jawapan yg tepat utk diberi.. hahahhahaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s