Kasi layan ikut suka…

Tak suka betul hari Ahad.. hari paling bz.. nak g toilet pun tak sempat.. dok tahan 2 3 jam.. punya la sayang masa tu… haishh.. sejak jaga maintenance ni.. semua nak urgent.. buat requisition hari ni nak barang semalam.. apa kejadah?? tapi.. ucu masih bersabar.. hehhe malas nak marah2 dah.. sebb sakit jiwa aje.. atau kata lain.. “tak kuasa” hehehe.. so mana sempat buat.. mana tak sempat tak buat.. hehehe..

actually bukan nak cakap pasal tu.. nak cakap pasal orang yg suka mencari salah org lain ni.. my cara.. tanya kasi clear dulu.. lepas tu baru buat judgement.. ada org jenis suka judge dulu then baru analyze.. ikut suka la.. dah tu cara mereka.. ucu layankan aje..

kalau bab keje.. and keje dengan “bangsa” ni.. memang jenis suka carik salah orang.. kalau dah salah tu fine la kan.. g la carik solutions.. ko cakap banyak pun bukan nya settle.. dah memang salah.. dah jadi.. tp diorang ni jenis perangai asyik nak mencari salah.. dan cerita salah tu sampai esok pun tak habis.. pd ucu.. salah dah memang salah.. so cari cara cane nak settle.. selagi korang citer bab salah.. selagi tu lah benda tu tak settle.. kdg2 ucu dah sampai tahap.. iyekan aje apa diorang kata.. “fanor, you dont know.. fanor,you have to.. fanor, you’re not supposed to..” so.. nak tutup cerita.. malas nak tunding2 jari.. ucu senyap.. sebb kalau melawan sampai sudah tak habes.. key point is kalau ucu tau ucu betul.. betul la.. sampai satu masa.. diorang dpt tau.. time tu ucu tembak pakai bazooka.. kasi berasap satu badan.. dah ada la dua tiga org yg kena.. time tu baru nak terhegeh2 nak senyum2.. bagi penampo kang baru tau..

out of keje life.. ucu malas nak layan org yg asik2 kita.. kita kena tu kita kena ni.. kenapa tak dia.. ni bab memang sensitif.. kalau nak cerita boleh jadi perang teluk.. so ucu diamkan aje.. and citer pada yg tertentu sahaja.. tp dalam hati kecik ni.. rasa mau menjerit2..

bila seseorang dok cerita pasal diri dia or whoever la.. setiap apa yg org cerita.. adalah utk kita dgr.. jangan la kita nak menghakimi dan mengadili orang lain yg tak berkenaan ngan kita.. sebb “siapa kita” sampai nak menghukum orang.. cuba kalau kena kat diri kita.. mesti kita terasa.. ucu simpan dalam hati je la.. apa org nak buat or apa org nak kata.. ikut suka hati mereka.. just keep distance from my life.. jgn rapat2..

eh dah la.. kalau cakap pasal orang memang tak habis.. ye arr ucu pun bukan baik sangat.. masih dalam proses menyuci hati (cewahhh).. tp jadi benda2 tu kat ucu.. at least ucu boleh belajar dr pengalaman.. fikir kalau jadi kat diri sendiri.. nak buat orang pun tak sampai hati.. and hukum alam.. kita buat orang.. satu hari orang buat kita.. kita ngata orang.. satu hari kita buat orang ngata kita..

k lah.. chow chin chow..

p/s: mood tetiba jadi “saya pasrah” dari mood “saya marah”

Advertisements

4 thoughts on “Kasi layan ikut suka…

  1. I think I want to add 1 more thing to your list..

    -malas nak layan orang yang asik2 ‘kalau’…kalau laa aku kaya…kalau laa aku hensem…kalau laa dia cun…kalau laa aku rajin…

    congrats on your move from buyer to maintenance. I’ve been your silent reader for couple of months now, and decide not to be so silent but still remain anenemonieanonymous.. (terbelit lidah kejap). Just think that most of the times, any jobs can be difficult. bagitau hari ni, nak barang minggu lepas; boss nak project success, tapi tak define success utk projek tu camne,etc,etc..i share your pain.. 🙂

    whatever it is, job must bring satisfaction to yourself. You do the job because you want to do it, you love doing it every day and every week..coz i think, that will be the best motivation for doing your job. that will keep yourself either working overseas although your family is back home, or keje kat kapal even when your family at at home, or dok kat hutan berminggu2…because the satisfaction is driving you (same case macam hobi la…memancing ke, jungle tracking ke, panjat gunung ke..)

    So, i bid you all the best with your new job function. Learn to love it.. 😀

    All the best!

    -ur silent reader that just decided not to be so silent-

  2. to small-e (bukan nama sebenar):

    salam kenal.. ish malu lah pulak org baca.. huhuhu..

    thanks utk kata2 semangat itu.. (che wahh..malu lagi nih).. saya always hope for the best.. cintai apa yg ada.. nikmati apa yg ada.. syukur dengan apa yg ada.. apa sahaja yg ada ni.. harap dpt saya buat yg terbaik..

    well.. salam kenal sekali lagi..

  3. mast… meh aku tolong.. ko nak aku bg dia kaki mana.. kanan ke kiri.. kalau tak cukup.. tangan aku ada nih.. hehehhehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s