Hanya kerana tidak bermata biru…

Cakap pasal double standard ni biasa.. kat mana2 pun ada.. bab keje terutamanya.. ucu biasa kene dah.. dulu masa sekolah2.. ada gak kes double standard ni.. cikgu suka yg anak2 org kaya aje.. yg keje cikgu.. anak org keje hebat2.. kalau setakat bapak keje HA kat dental kerajaan.. tak usah mimpi cikgu nak suka.. ada aje tak kena.. ingatkan lepas sekolah dah okay.. rupanya bila jumpa time kawan kawen.. still masih begitu.. aiyoo.. “fanor awak kerje mana?” “kerja kat teluk ramunia cikgu” “kerja kat resort le tu”… huhuhu.. sedih aiii.. tau la muka ucu cam kuno habis.. takyah la sampai gitu cekgu.. kecik hati tawww!! nasib ucu amik ilmu dia.. kalau idak.. mau ku “meroyan” jap ngan cikgu tu.. hahaha.. (untuk anak2 sedara yg masih belajar.. jangan sesekali benci cikgu.. nanti ilmu tak berkat.. hehehehe)

bila masuk bab kerja.. pun sama.. masa keje kat Malaysia.. mungkin tak terasa sangat sebb ramai se-negara.. and ucu pun naive time tu.. tau lepas grad nak kerja.. timba pengalaman.. tp bila dah 3 4 tahun keje.. tau la sikit2 politik dunia pekerjaan ni.. negara kita memang ramai expertise.. ramai giler giler.. yg bagus2 dan berbakat.. bila ucu kerja di negara luar ni.. nama Malaysia is one of the top ten tenaga kerja yg bijak dan hebat.. satu mungkin sebb budaya kerja kita.. yg tak berkira nak kerja.. yg berdisplin.. yg “tau apa kita buat”.. atau mungkin juga sebb standard sekolah or universiti kita.. masa ucu interview sini.. boss ucu tanya samada ucu study national u atau tidak.. diorang prefer national u.. tp sehebat mana pun kita.. mereka bermata biru tetap diutamakan..

bila hari ni ucu baca pasal mahasiswa local sama taraf ngan mahasiswa luar.. buat ucu teringat satu insiden jadi kat ucu.. masa tu ucu masih kerje kat teluk ramunia.. ada la event safety day.. so ucu ni jadi MC.. (gile glamer la katakannn).. lepas habis event tu, ada la sorang mamat client ni dtg jumpa ucu and tanya.. “u grad dr u oversea ke?” “taklah, local.. kenapa?” “local? ye ke?” “ye.. kenapa?” “konfiden jd mc eh”.. peghhh berasap tinge dengar okay.. ingat kami budak local tak konfiden ke.. ingat yg grad luar tu konfiden giler ke.. ala kalau dah nervous.. nervous jugak.. sedih tau.. mcm tu sekali mereka pandang kami.. yg tanya pun melayu jawa jugak.. bukan nya mat saleh pun..

ok.. bila bab keje.. pun sama.. muka kita muka asian.. lagi la ucu ni kan.. muka melayu habis.. kalau mengaku pan asian tu memang kena gelak guling2 aje la.. putih pun idak.. apa tah lagi bermata biru.. kalau kita ni mat saleh.. dipandang hebat.. bukan nya nak kata (mengata jugaklah nie.. ehehe).. kalau rakyat dr negara omputih ni.. gaji dia.. punya la mahal.. 2 3 kali ganda dr rakyat biasa.. tp tak semua yg pandai kerja.. hanya pandai cakap aje.. sebb apa ucu kata gitu.. bila diorang cuti.. kita yg kene clean kan dirty deeds dia.. dr situ baru kita tau.. kerja dia camana.. bukannya ucu jeles yek.. itu rezeki masing2.. gaji mahal ke murah ke.. itu rezeki.. tp ucu cuma nak kata.. persepsi org pd diorang.. sedangkan kerja yg mereka buat tu.. ada org yg lebih bagus.. ada org yg lebih terror.. tak berbaloi company bayar mahal2.. tp lagi sekali ucu kata.. itu rezeki.. kalau kita tak pandai camana pun.. tak sekolah camana pun.. kalau Allah kata kita jadi senang.. senang jugak.. tp kerana ucu tak bermata biru.. mereka mendapat peluang yg lebih baik.. ke mana pun mereka pergi.. mereka dipandang tinggi.. tak kira la.. kat carefour ke.. mall ke.. kalau mereka.. siap ada org tolong isikan barang.. kalau kena ucu.. “ko buat sendiri”.. huhuhu.. takde maknanya diorang nak layan lebih.. kena banyak sabar..

kita ni banyak sangat tgok filem and drama diorang.. so kita terpengaruh kot dengan sikap2 dalam drama tu.. padahal realitinya.. mereka sama mcm kita.. ucu pernah lalu sebelah mat saleh ni dgn anak2 dia yg tgh bertekak satu sama lain.. bapak dia kata “please stop..if not, i will slap your face”.. kalau dlm melayu.. “diam boleh tak?.. aku lempang gak budak2 ni kang”.. ha gitu la.. hehehe.. sama jek.. kita mereka dia.. sama jek takde beza..

mata biru atau tidak.. kulit putih jeragat atau tidak.. rambut blonde atau tidak.. bukan kayu pengukur untuk kita maju.. kalau nak seribu daya.. maybe peluang yg diberikan tu tak sama.. tp mereka juga cari rezeki mcm kita.. mereka juga kerja untuk hidup mcm kita.. yg penting keyakinan diri.. yakin kita boleh buat.. yakin yg kita mampu.. so.. siapa pun kita.. kalau itu dah rezeki kita.. Allah kata itu hak kita.. dpt jugak.. hak kita tetap hak kita.. so teruskan usaha.. jangan putus asa dan selamat maju jaya.. chaiyo!! chaiyo!!

p/s: kalau kita hebat, ada hebat lagi..

Advertisements

4 thoughts on “Hanya kerana tidak bermata biru…

  1. mata biru dan putih2 lebih digemari..

    ada ke patut ada orang ingat aku orang india? PFFTTTT hitam benor ke aku.. hahahaha

    tapi bias tu mmg la.. kat sini depa label budak2 mesia n indon mcm dari 3rd world country.. sabo je le

  2. malaysia kat sini ada up sikit la.. tp mula2 memg diorang akan ingat indon and filipin..

    aku masa baru balik india.. diorang cakap hindi ngan aku.. hahahahha… kita serupa mas.. kita serupa..

  3. nak mata biru bleh pakai contact lens…nak mata merah pon bleh, ijau ke, kuning ke, pelangi ke..

    tapi kalu kulit tak bleh nak tolong laa. tapi orang putih pon berebut2 berjemur kat terik panas nak bagi ‘tan’….kita nie kire ok laa sebab dah tak yah ‘tan’ dah…

    yang penting, darah sama merah, gigi sama putih (kalu kuning, eiiiii…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s