Day 16 : Cerita-ceriti di zaman Universiti

Citer pasal zaman belajar ni.. memang best.. one and only place yg ucu betul2 bergaul dgn kawan2.. pindah randah dok asrama.. best best.. kalau dengar lagu Ali setan tu.. memang best gitu..

1st year..
Kalau nak cerita dr tahun satu.. ha.. ni bab menghantar ni.. macam nak g haji.. ahaks.. but i was so so happy.. sebb sume orang hantar.. ucu duduk kolej 3 – k04.. sebilik ngan farah dan ana.. bila nak balik tu biasa la.. scene jejak kasihan.. macam apa nangisnya.. huhuhu.. my 1st yuran was paid by ngah.. ucu sangat2 berterima kasih.. dpt ucu jejakkan kaki ke universiti.. not much la nak citer sebb 1st year sumer poyo2.. budget suci gitu.. hahahaha.. mode sekolah masih menebal.. g kelas pun pakai baju kurung.. (tp rambut kaler2).. kad metrik tergantung cantek dgn gambor pasport muka berkilat.. ahahaha.. melalui zaman cintan cintun yg tak kesampaian.. huhuhuhu..

2nd year..
2nd year.. ucu tak ingat dok blok mana.. ahahha.. K13 kot.. eh entah.. lupa la.. tu pun setelah puas merayu.. akhirnya dpt masuk asrama.. dok sebilik ngan farah time ni.. masa ni.. macam2 hal berlaku.. yg menguji kesabaran dan kekuatan mental.. ahahahaha.. but glad ucu menghadapinya dgn jayanya (konon).. hahaha.. bab belajar masih okay2.. masa 2nd year ni gak la.. g masuk tarian untuk F1 kat Sepang.. masa ni dah pandai g angsana naik bas.. masih ingat yg zaman ni hindustan punya la havoc.. kami pun tak terkecuali.. bukak kat pc and dok sama menari ngan kawan2.. hahaha..

3rd year..
Masuk 3rd year ucu pindah dok K06 K09.. sebilik ngan mast dan che ma.. time ni memang best.. sebb kami sekepala.. ntah apa2 jek yg berlaku.. kalau boring2.. nyanyi2 atas katil sambil pegang bantal.. pergh.. budget jiwang la gitu.. banyak cerita suka duka kat sini.. semua kerana cinta.. hahaha.. apa pun.. kenangan paling best kat sini la.. kalau dulu g kelas.. sejam awal.. dah masuk 3rd year.. 20 minit lg pun lum tentu tunggu bus kat luar.. ada sekali tu.. sampai kelas tu.. lagi 10 minit nak habis.. lecturer siap tgok jam kat tangan.. ala.. nak buat camana.. tertinggal bas.. kelas fka masa tu punya la jauh.. kami jalan kaki berjemaah dr kolej 3.. ke kolej apa ntah belakang tu.. tun dr ismail tu.. mana tak lambat.. nasib pakai suar.. kalau pakai kebaya.. dgn kasut tinggi.. naya gua.. hahahhaah…

4th year..
Final year.. ucu dok sebilik ngan junior tahun 2 kat kolej 7.. bf pun dok sekali kat kolej ni.. g kelas naik moto.. memang kena copla muka gua.. dok jauh la katakan.. so kena la menumpang.. ahahah.. tp ucu dok kolej ni.. satu semester je kot.. pastu ucu tukar masuk K06.. sebilik ngan Nor sarawak.. sian Nor asik kena buli.. hehehe.. tp time ni ucu pinjam tv bf.. petang2 makan kopok lekor.. goreng pisang or laksa asam desa bakti.. sambil menonton citer korea.. time ni gak.. ucu jumpa kucing ucu Gemok.. bg makan hari2.. so masa habis belajar. ucu angkut dia sekali balik kota tinggi.. time ni sebuk ngan tesis.. org suh print laser jet.. ucu print biasa.. duit takdak okay.. buat tesis.. kajian kes.. tu.. traffic light simpang taman u yg ada jusco tu.. ha. tu hasil penilitian gua la tu.. dok berkampung seminggu kat situ.. pasang kamera 4 penjuru.. time lunch org hantor.. ada sekali member2 lelaki ni leh gak dok situ reramai sambil dgr lagu “aserehe.. rehe”.. ada yg menari pun.. hahhaa.. tinted 60% kulit gua akibat dok situ.. masa prepare tesis bilik macam tongkang pecah.. buku sepah sana sini.. nak jalan pun takde ruang.. huhuhu.. paling takleh lupa.. masa presentation.. bersiap cantek2 mcm nak g umah org kawen.. pastu ada satu soklan dr panel juri.. ntah mcmana.. sorang panel tak dpt dtg.. so ganti la dgn ucu nya supervisor.. arwah dr aziz chik.. soklan ni ucu pernah tanya dia.. kenapa sy kena buat analisa masa sem tutup dgn sem bukak.. “ala.. ko cakap la.. benda tu seasonal.. so nak cek je la.. buat comparison.. so masa real day.. dia sengaja la tu.. p tanya ucu soklan ucu tu.. ucu dgn konfiden nya jawab dlm omputih “just as a comparison.. we should check for seasoning traffic..”.. so apa lagi.. dr musyhairi kata.. “woit.. seasoning tu pekebenda.. tu makan ngan barbeque.. seasonal la..” hahahhahaa… lawak lawak.. nerbes okay.. cakp pasal dr ni.. teringat satu hari tu.. ucu p tanya dia pasal jadi RA.. masa tu dia ada la ngan kawn2 mengong dia.. tanya pasal research assistant.. “kalau awak nak jd RA.. bleh je.. gaji kecik sikit la.. kalau nak besar lagi.. jadi RO.. kalau nak besar lagi.. jadi GRO.. hua hua hua”… sabar jek aku.. hahaha.. tp memang best final year.. and final year ni jugak.. ucu bertunang.. setelah menjadi heroin cerekerama.. akhirnya bertunang jugak..huuuhuhu..

Ada satu masa tu ucu ingat, semua ada exam.. and hari tu gak la final episode utk citer rosalinda.. masing2 sume jawab mcm tak khusyuk.. habis je paper kena collect.. semua berterabur balik bilik.. penangan rosalinda.. hahahah..

k guys.. will write later..

see ya

P/s: andai mampu ku kembali ke masa lalu..

Advertisements

7 thoughts on “Day 16 : Cerita-ceriti di zaman Universiti

  1. ala encik nih… bf tahun 4.. tu la tunang ai.. and tu la laki den ni ha…. huuhuhuhuhu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s