Day 26 : Cita-cita yang Pernah ada Dalam List Saya

Wow.. cita2.. ingat lagi masa sekolah rendah kan memasing ada report book yg kuning besar tu.. siap ada tulis cita2.. hehehe.. so cita2 ucu dulu2 adalah…

1st.. pramugari..
keh keh keh.. dulu masa kecik2 la.. sampai ucu darjah 6 rasanya.. cita2 ni masih lg top list.. hik hik.. tak pernah naik kapal terbang.. so teringin la nak jd pramugari.. kononya leh terbang sana sini.. jalan serata dunia.. gaji pun lumayan gitu kan.. hehehe..

2nd.. setiausaha..
cita2 ini terjadi kerana ucu asik la jadi setiausaha untuk sema persatuan yg ucu masuk.. apa kesss?? haha.. standard la kan.. pompuan.. mesti jadi setiausaha.. kelab teater, BI, BM, KRS, rumah sukan.. ntah hape2 lah la lagi.. sume jadi secretary.. so untuk tidak mensia2kan pengalaman yg ucu ada di sekolah.. maka baik lah ucu teruskan diri jadi setiausaha.. kihkih

3rd.. jurutera..
jurutera la sangatkan.. sebb dah masuk sekolah teknik.. takkan nak jadi doktor pulak.. so kena la pasang niat nak jadi jurutera awam.. setiap orang dlm kelas ucu dulu.. siap kena tulis kat kertas and tampal kat dinding kelas.. SPM target (bape A target), universiti pilihan (ucu tulis UTM), cita2.. ucu nak je tulis penyanyi.. tp kang kena haruk lak ngan cikgu kan.. hahaha.. so.. ha lantok.. tulis la jurutera awam.. tp masa tu yg tau.. habis SPM nak masuk U.. by hook or by crook.. kene masuk U.. apa jadi lepas tu kendian fikir..

4th.. pemilik restoran..
sekarang punya cita2.. ha.. korang jgn tak caya.. cita2 ni ucu memang dah lama idamkan.. ucu nak ada restoran sendiri sebelum umur ucu 40.. tu pun kalau balik malaysia sebelum tu la.. kalau masih di Qatar.. ucu up lagi umur tu jd 50 lak.. hehehe.. ucu suka masak2 (konon).. kalau ucu stress or tension tak tentu hala.. lagi macam2 ucu masak.. hahaha.. so ucu bercita2 nak bukak restoran jual makanan biasa.. lauk pauk.. kuih muih.. tp kan, mak pernah tanya ucu.. “awak tak menyesal ke ke tak guna ilmu yg awak belajar”.. ucu kata.. “fanor belajar kerana adanya minat dan untuk dpt kan sijil.. supaya fanor tak ketinggalan.. tp memasak ini adalah sesuatu yg fanor nak.. passion..”.. cehh.. ayat tak agak2 kan.. just wait and see.. one day i’ll invite you all untuk dtg cuba restoran ucu.. diskaun 15%… mana dpt nak free jack.. tak balik modal lagi.. hehehehe…

p/s: If passion drives you, let reason hold the reins – Benjamin Franklin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s