Saya tetap melangkah…

Ucu simpan cerita ni dah lama.. tp baru sekrg terbuka untuk bercerita.. bukannya apa.. bimbang apa yg ucu ckp disalahertikan.. apa pun ini pendpt ucu.. hati ucu..

First pasal rumah.. untuk kawan2 yg pernah dtg rumah ucu mesti tau rumah ucu duduk kat sini mcmana keadaannya.. takde la daif sgtkan.. haha.. tp taklah secantek rumah kawan2 yg lain.. sebb ucu duduk ala2 setinggan gitu.. tp rumah tu la yg ucu duduk hampir 4 tahun.. Alasannya? Ucu suka rumah tu.. ucu suka area tu.. very calm, ada la taman kecik sikit untuk kucing2 ucu main2 and tgok luar..and banyak kucing (haha).. and of course murah.. hubby bukan kerja oil n gas yg dpt allowance banyak giler.. dia dpt so so aje.. dan memandangkan kami punya pilihan untuk sewa rumah yg murah.. murah sini bukan ratus2 ye.. tapi 2 3 ribu.. so kami pilih rumah itu.. ye ye.. ucu tau.. rumah tu memang nampak cikai gile.. compare dengan rumah kwn2 yg lain.. tp ucu tak kisah.. tu pilihan masing2.. mcm ucu ckp.. ucu punya pilihan.. I’m not ready to pay for something that not belongs to me.. sampaikan ada kwn ucu yg kat Malaysia bertanya berkali2.. “itu rumah ko ke? Betul ke rumah ko mcm tu?” haha.. “ye tu rumah aku”.. jgn kan kawan di Malaysia.. tp ada diantara kawan2 di sini yg berckp jugak..

Kami tgh mencari for new house actually.. sebb kwasan tmpat ucu ni diorang nak buat rumah baru.. tp kami mencari2 kawasan yg sesuai dgn jiwa kami.. sbb I hate crowd.. I hate traffic jam.. tak suka bunyi bising2 sgt.. so semua tu kena consider.. dlm bertanya2 tu.. ada yg bertanya.. “kenapa nak cari rumah?”.. dan bila kami bgtau sebb nya.. dgn pantas dia kata “rumah ko duduk tu memang patut kene roboh..mcm hapa jek”.. sentapnya hati ucu dgr..

dan ada gak yg ckp “kerete ko dgn rumah ko tak seiring”.. hmmm.. basically.. kereta tu lama2 jadi hak ucu.. ucu bayar rumah mahal2 tp akhirnya bukan hak ucu.. eh tp itu pendapat ucu.. sebb kami punya pilihan.. dan kami tak mampu nak bayar rumah mahal2 berbelas ribu.. kalau flat yg mampu tu pun kami tak suka areanya.. dan lagi sekali ucu kata.. ucu ada pilihan.. apa yg penting bg ucu.. setiap kali ucu balik rumah tu.. ucu rasa tenang.. rumah itu yg buat ucu happy.. kuar dr kereta jek ucu rasa happy.. berkali2 hubby bercdg utk pindah.. ucu kata takmo.. nak duduk situ jugak.. rumah tu sgt serasi dgn diri ucu.. tp maybe one day ucu terpaksa pindah.. tp kami bukan pindah sebb org ckp.. sebb kami perlu berpindah… selagi boleh duduk.. ucu duduk lah situ..

Second pasal anak.. few weeks ago.. org sibuk dok bercakap pasal anak dgn ucu.. bercakap itu okay.. mengutuk itu yg tak tahan.. honestly.. bab ini memang sgt sensitive.. ucu tak kisah.. tp automatic aje air mata akan mengalir.. macam pili automatic.. hehe.. sukar nak gambarkan perasaannya.. tp bukan sedih sangat tp sayu kot.. kadangkala rasa diri terhina.. kadangkala rasa diri mcm low class.. kadangkala rasa diri ni mcm useless.. kadangkala rasa diri tak setaraf dgn orang lain.. eh entahlah.. susah nak gambarkan.. lagi2 kalau yg Tanya tu orang yg kita rapat.. ahli keluarga.. lagi la sayu.. hmmm..

Siapa yg tak nak anak kan.. semua org mengharap benda yg sama.. tipu kalau ucu kata hati ucu tak tersentuh tgok org bawak baby.. tipu kalau ucu kata hati ucu tak tersentuh tgok kawan2 ada anak.. tipu kalau ucu kata ucu tak pernah peduli tntg nak anak ke tidak.. dan tipu lah kalau ucu tak terfikir setiap kali pandang baju budak2.. tp apa daya ucu?..

Hari tu.. kwn2 opis ni.. and ada gak la.. org kat malaysia.. dok kepoh2 tanya kat mak.. mereka berckp psl ucu.. ucu tak kisah.. tp kerana ucu takde anak lagi.. dan bila mereka mempertikaikan erti perkahwinan.. erti bahagia.. buat ucu tertanya2.. abis tu.. org yg xde anak mcm ucu ni tak bahagia ke.. perkahwinan kami takde erti ke.. mesti ke ada anak?.. mereka bercakap tntag prosedur2 to get pregnant.. apa yg mereka perlu faham adalah.. ucu belum bersedia untuk buat prosedur2 itu.. cakap la apa pun.. ucu belum bersedia.. ucu prefer cara natural.. makan herba.. urutan.. apa2 la.. but bukan prosedur2 yg melibatkan alat2 tu.. belum lagi.. not now.. sabar.. maybe esok ucu tukar fikiran.. maybe tahun depan.. or minggu depan.. maybe akan dtg.. ntah tak tau bila ucu bersedia.. tp kalau Tanya ucu skrg.. belum bersedia.. dan benda2 ni lah yg buat mereka merpertikaikan ucu.. “awak yg tak nak..” “Nampak sgt awk yg tak nak” “buat apa awak kawen lama2 kalau tak nak buat itu ini” “kalau awak betul nak anak, awk sgup buat apa saja” “patut la u suka budak2, sebb nak amik berkat supaya dpt anak” “u enjoy sana sini sebb tu lah tak dpt anak” and mcm2 lah.. hmmm.. very typical.. kata2 yg biasa ucu dgr dr org lain..

I don’t mind org nak tanya pasal anak ni kat ucu.. but please keep in mind.. anak itu rezeki.. please keep in mind.. semua itu atas kekuasaan Allah.. ucu sentiasa berfikiran positif tentang ini.. mungkin Allah masih mau ucu berkongsi rezeki dgn org lain.. mungkin Allah masih mahu lihat sejauh mana ucu mampu bersabar.. mungkin.. mana ucu tau kan.. Allah merencanakan sesuatu yg baik mungkin.. biarlah apa org nak kata.. ucu sabar.. tp hari tu ucu tulis kat fb and twitter tu.. ucu just nak luahkan aje.. syukur ucu masih mampu bersabar.. syukur ada kawan2 yg memahami.. ucu harap ucu terus sabar kerana sabar itu tiada limit.. itu kata ngah ucu.. masih ucu ingat.. memang ucu terasa dgn kata2 mereka.. tp itu hak kamu untuk berkata.. ucu tak mampu nak tukar persepsi mereka.. ucu hanya mampu bersabar dan hadapi segalanya dengan rasa bersyukur.. rezki ucu di sini.. rezki kamu di sana.. sampai satu masa.. rezki ucu di sana.. dan rezki kamu di sini.. semua itu sudah tertulis.. yg penting ucu terus berusaha dan berdoa.. apa pun dugaannya.. ucu terima..

p/s: saya masih tersenyum..

Advertisements

12 thoughts on “Saya tetap melangkah…

  1. aki: insyallah.. masih kuat lagi.. hehehe

    aweng: aku kdg2 buat muka sengal jek kat diorang.. tp sedih la jugakkan.. sabar je la.. nak buat camana.. orang punya pemikiran..

  2. Salam kenal fanor,

    Eh, kepala kite same, watpe byr byk2 bende yg x jd hak kita kn? Tak boleh bwk malaysia pun rumah, kereta? Yeszaa.. akan jd kite pny, so no hal 😉

    Kite x sempat kenal time I gi Doha last winter, sempat kenal Noma, Nanie, Anne and a few jekk 😉

  3. Salam,

    kan kan.. tp tu pendpt masing2 kan.. i fikir gitu lah.. kalau org lain fikir lain.. itu hak mereka…

    oh pernah dtg sini ke.. next time kalau dtg lg.. leh la kita kenal2.. hikhik

  4. last yr Dec gi Doha, Feb nih gi lagik for good..
    lagik satu.. Mast Azmi ur BFF kan? kenal Dira? Yani Idrus?
    kalau kenal semua tuh.. maknenye kite nih sebatch kat UTM..
    cuma kos jek lain.. hihihihi
    nanti kalau jumpe.. leh citer pjg..

  5. fanor..
    huhuhu pagi2 dah sedey baca blog ko… i know exactly what u feel… sgt2 sedih bila org tya kan..kalu tya nak tau tu bole tolerate lg tp yg mulut2 laser yg x berinsurans itu isk..isk..taula diorg dpt anak byk .. diorg lupa anak tu rezeki dari Allah kan… kalu bole beli aku beli 10 dah la… huh!! marila kita bersabar bersama2… Allah bersama org2 yg sabar.. apa2 pun aku doakan kebahagiaan ko.. insyalah akan tiba rezeki kita nak dpt anak… p/s ; jgn ko biarkan suara2 halus itu mengganggu gugat jiwa mu… hehhehe persetankan mereka!!!

  6. capt: ye ye.. sebatch la tu.. tu dira dah pun komen.. hikhik.. xpe nanti dtg kita gather2…

    dira: aku ni dira.. kalau org sebut je pasal anak kat aku.. aku dah sebak.. lg sikit diorang tambah aku nanges… lantok pi la kan..

  7. Dira & fanor – Allah tu adil, die ade better plan utk korg, dunworry, persetankn (wahhh, word x hagak2) org2 yg jeles dgn korg tuh.. meh jd godmother anak2 aku.. hikhik.. tolong layan bab soklan2 cepu mas dah lerr, letih aku nk jwb.. huhu

  8. HAAAAAA!!! SIAPA YG LASER SANGAT TU!!! BANGSAT!!! FANO, BAGITAU KAT NGAH SIAPA DI ANTARA SAUDARA KITA YG LASER SANGAT TU..!! TAU LAH AKU NAK AJAR……!!! KAU ORANG KALAU NAK LASER KAT ADEK AKU NI…. LASER KAT AKU DULU….NANTI KAU TAU LAH LANGIT NI TINGGI RENDAH…. JANGAN CARI PASAL….!!! INGAT JANGAN CARI PASAL…!!!!!!!! LAIN KALI CAKAP PAKAI KEPALA OTAK… BUKAN CAKAP PAKAI KEPALA LUTUT……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s