Fire-drill…

Okay abaikan dulu kisah menyanyi karoke bersama2 di majlis pulut kuning sambil berbaju kurung pada hari sabtu lalu.. (nanti kendian citer.. ucu hutang 2 citer.. pindah rumah and karoke pulut kuning)..

Tadi pagi ni ada dengar bunyi alarm.. fire-drill kot la kan.. maka ucu pun dengan ayu2 berbaju kurung ni.. turun menggunakan tangga.. tp tangga pun tak cukup lampu.. tu kalau terpijak kain sendiri mau tergelincir dr atas ke bawah.. memang boleh tercabut kain yg dipakai, apatah lagi abaya2 sume.. so sila pastikan jangan pakai spender yg bukan2 kalau nak g opis.. kot2 la kan nak pakai spender spongebob la.. mickey mouse la.. paling hina kalau pakai spender ada tulis “kiss me”.. pejadah kan.. (ucu ada jumpa kat europe).. jangan nak macam2.. pakai spender plain sudah.. hahahaha…

k dah back to story.. ucu punya opis tingkat 6.. so turun tangga dr tingkat 6 tu dengan orang yg ramai.. ambil masa 10 minit gak kot.. tu kalau terbakar dah sesak nafas.. kalau betul2 terbakar tu.. sampai bawah tu.. rasanya baju dah compang camping.. lama benor nak turun.. hehehe.. otw nak turun tu nampak la.. ada yg bawak mug air.. sambil minum2 nak g fire drill.. boley?.. ada jugak yg patah balik masuk opis sebb tertinggal cermin mata hitam.. ada jugak yg turun bawak siap pakai lipstik.. ada gak yg berenti jap betulkan kepala lebai dia tu.. bagi bucu depan tajam sikit.. siap tiup2.. hahaha.. mengong la.. ni kalau ucu dapat snap gambar memang best.. sampai2 bawah.. 2 minit jek.. pastu naik atas.. ntah apa ntah..

Ingat lagi masa sekolah.. masa ucu sekolah tun habab dulu.. paling tak suka fire drill.. dah la suka buat time tghari.. pakai baju sekolah lak tu kan.. berpeluh2.. ishh.. cair mekap2.. ada sekali tu.. cikgu dah bgtau ada fire drill minggu tu.. tp tetiba after few hours dah bunyik alarm.. maka kami pun berlari2 la pergi ke muster point.. kumpul situ.. tp masalahnya semua cikgu pun terpinga2.. takde catit kedatangan pun.. rupa-rupanya.. ada la sorang senior ucu.. dia pegi cabut penutup alarm tu.. ala kan yg mcm button yg penutupnya kaca tu.. kalau ada kecemasan kene pecahkan glass tu.. ha yg tu la.. si mamat ni.. dia boleh bawak screwdriver and bukak penutup tu.. dia tak pecahkan.. budget tak bunyi la tu konon.. dia lupa konsep tu sama.. atau pun memang jenis tangan tak geti diam.. menggeletis bukan itu bukak ini.. hahah.. maybe curious agaknya mcmna benda tu berfungi.. huhuhu.. oleh kerana dia telah menyusahkan semua orang.. murid2 mungkin buat tak paham.. tp cikgu2 la bengang kot.. ye la kan.. dengan berkasut tinggi bagai.. maka dia telah kene gantung sekolah sehari (tu mesti cikgu pompuan yg over vote suh gantung sekolah).. haha.. dan rasanya perhimpunan minggu tu.. dia paling glamer lah.. disebut2 sebagai mat guyver sekolah.. tak pasal2 glamer..

Masa ucu sekolah asrama kat teknik dulu.. fire drill ni suka buat tgh2 malam.. org tgh tido.. kul 12 tgh malam.. 2 pagi.. apa kess??.. budak2 lelaki dengan muka2 masam tu beratur jugak la kat bawah kan.. ala lelaki kan.. diorang apa kesah.. maybe yg kesah tu arbok2 je la kot.. budak pompuan? jangan harap.. memang takde sapa yg turun.. korang ingat ada yg nak turun dengan berpijama?.. pijama okay lagi.. kalau pakai baju kelawar?.. dengan muka tak mandi.. ingat ada nak turun?.. kalau turun gak tu.. boleh kecoh satu sekolah esoknya.. boleh jadi girl of the week lah.. maklumla kan sekolah teknik.. budak lelaki nya.. hmm.. paham2 sudah.. cikgu berkali2 bunyikan alarm tu.. memang haram takde sapa turun.. ada sekali tu cikgu siap jerit pakai heller.. “awak ni budak pompuan.. kalau betul2 terbakar.. awak sume dah mati rentung tau tak”.. paling kuat pun kitorang tgok dr tingkap jek.. hehehehe.. last2 cikgu pun give up.. hahaha.. takpe la cikgu.. i rela kene marah dr turun pakai baju kelawar yg jahitan kat ketiak dah terbukak2 dan esoknya kene kutuk kaw2.. cikgu nak marah.. marah lah.. hehehe..

k la.. bz sebenornya.. tp tensi sebb bb takleh pakai.. hang tak tentu hala.. will write later.. k bye..

p/s: jom kita bakorrrrr!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s