Berakhirnya pencarian rumah…

Buat pertama kali ucu sampai Doha ni.. March 2007.. ucu stay di Najma area.. service apartment. Sharing basis with other 3 people. Company hubby provide gitu.. so ucu duduk saja lah.. lagi pun memasing keje so okay lah.. then pindah pulak ke one villa kat Landmark mall area.. ntah apa nama.. Markhiya kot.. hehehe.. pun sharing basis.. kami share dapur sahaja.. so basically masa ucu dihabiskan di opis and bilik sahaja.. after one year.. hubby dpt keje baru so ucu pindah la ke rumah lain.. partition of villa.. satu villa tu diorang pecahkan2 jadi banyak pintu.. ala2 setinggan gitu.. kui kui.. ucu suka sgt dok situ.. sbb kawasan dia calm.. and since ada kucing2 banyak.. memang ucu boleh hidup.. hehehe.. and senang jugaklah anak2 buas ucu tu nak bermain2.. hehehe.. since kami duduk berdua.. takde lah kisah sangat.. cuma kalau nak ajak orang makan2 tu.. tu ada kepayahan sikit la.. bukannya apa.. takut orang tak selesa.. maklumla rumah ucu tak secantik orang lain.. (ada aku kesah??)

5 years ago.. rumah apartment ke flat ke.. memang mahal.. silap2 cecah 7k or 8k.. ish ish.. mahal sngt buat ucu.. tidaklah ucu habiskan duit di situ sahaja.. baiklah p jalan2.. (itu ucu la ye).. lama2 harga rumah pun turun kat sini.. ekonomi merundum.. harga rumah pun jatuh.. good for expat yg gaji tak berapa nak besar mcm kami.. haha.. tetapiiii.. disebabkan rumah tu dah penuh dengan barang2 (yg kebanyakannya di beli di…. [sila isi tempat kosong]).. dan kemalasan yg kami ada.. maka duduk la kami di rumah itu selama hampir 4 tahun.. malas okay… tak kuasa nak pindah randah.. penat tau tak..

Kawasan rumah lama ucu tu (Nuaija/Hilal), dengarnya adalah kawasan penempatan lama.. kebanyakan arab2 yg tinggal situ adalah askar2 pencen and polis.. even owner rumah ucu tu pun bekas kapten askar Qatar.. baik orangnya.. kalau jumpa pun senyum dan siap bagi kurma dan air tin mirinda oren.. hahahaha.. even jiran sebelah tu pun baik.. ucu pernah mintak sikit daun selasih kat rumah dia.. hehe.. so rumah2 di kawasan tu akan dirobohkan dan diorang dpt peruntukan bina rumah baru.. so berbondong2 la rumah2 dirobohkan.. termasukla rumah di depan belakang kiri dan kanan ucu.. cuba bayangkan dr atas.. korang naik helikopter.. and tgok rumah ucu.. mesti ala2.. “rumah-tegap-berdiri-ditengah-kawasan-tsunami”.. hahahaha..

selama setahun dok dengar mesin konkrit la.. breaker la.. jcb tu la.. ucu bertabah sahajalah.. bila tanya bila rumah ni nak kene roboh kat org yg handle rumah tu.. dia asik jawab.. “no problem.. 3 4 months i will tell you to move”.. aiyoo.. mula2 fikir okaylah kan.. tunggu je la.. tp diorang ni bukan leh percaya.. kalau bab2 duit ni memang hampeh la.. dan sejak rumah daun selasih tu dah roboh.. memang effect giler la kat rumah ucu yg betul2 sebelah rumah tu.. memang retak sana sini.. terabur sana sini.. memang boleh menangis kalau tgok.. haha.. macam idup segan mati tak mau.. setelah berfikir2.. ucu decided pindah lah.. malas nak tunggu2.. emotional okay nak pindah rumah ni.. ucu suka giler kawasan tu.. dengan kucing2 ucu tu lagi.. ish.. emo sungguh.. tp nak tak nak tetap kene pindah.. dah tiba masa nak pindah.. perlu pindah.. eh tp.. itu pun kan.. orang tu masih lagi nak cari tenant.. tak paham ucu..

Dalam mencari rumah ni.. ucu cari la guna Qatar Living.. sana sini pergi tgok.. mula2 ingat nak duduk partition villa ni jugak.. sebb nak rumah bawah.. tp area2 yg ada tu mcm tak best and sngt sibuk.. but tgok2 jugaklah rumah flat ni.. ada yg okay ada yg tak okay.. kalau dah okay tu.. hall nya kecik.. bila rasa okay.. sitting toilet pulak kat tgh2 hall (boley?.. haha).. bila hall okay.. bilik pulak kecik.. mana ucu nak sumbat almari ucu yg besar gedang tu.. kalau beli baru pun lum tentu dpt menampung kapasiti baju2 ucu (kene stop shopping baju.. mampu?).. then misi mencari rumah ni since long ada kat sini lagi.. ada yg rumah tu okay dah.. sewa pun tak mahal sangat.. tp nak kene beli furniture pulak.. 14k furniture.. gilo apo.. dah la 2nd hand.. tak agak2 ko mntak 14k kannn… also perabot ucu nak letak mana?.. kalau ucu jual pun lum tentu dpt 14k tu.. perabot ucu dah la dtg dr home centre souq najma..

Sampai la hubby jumpa satu rumah.. yg dia berkenan.. ucu takde la kenan sangat.. dan dia dah suka.. ucu pun layaannnnn.. 2 3 kali jugaklah tgok rumah tu..tapi bila kami nak bg duit.. dia kata tunggu tengahari.. bila call tengahari.. dia kata petang.. bila kami call petang.. dia cakap rumah tu dah kene amik.. ishh.. frust hubby.. ucu takde la frust sangat.. hehehe.. happy gak sebb tak jadi pindah (ucu kan cinta mati kat umah lama tu.. haha) and rumah tu tingkat 3.. ucu dah dok terbayang kalau2 lift tu takde lampu macam rumah sue.. hehehhee..memang boleh slim hubby naik tangga hari2.. ahaks.. maka malam itu.. rumah ucu diselubungi kesedihan ibarat ucu sedih bila abon sakit tekak.. hehe.. ditambah pula dengan mak sebagai “ajinomoto” kesedihan hubby (sah banyak tgok drama swasta ni)hehehe… sebu aje rumah tu.. kui kui.

Tp malam tu jugak kami terus bukak qatar living lagi sekali.. and dpt la no phone satu agent ni.. nak call dia punya la payah.. bila dah dpt tu.. nak tgok rumah tu pun kene tunggu orang tu.. dia nak pagi.. ucu nak petang.. bila dah petang tu.. kene pulak ikut time dia.. tp punya la malas nak pegi.. rasa mcm tak nak jek.. tp hubby kata.. “eh jom ah.. selalu yg malas2 ni la yg baik”.. maka kami gagahkan jugak pegi.. and bila kami tgok.. yeaa.. ucu suka giler.. and terus bg duit book.. so esok hubby g sign kontrak segala.. and dpt la 2 months free.. kami dah janji ngan agent ni yg nak bg komisen sikit.. tp bila dia dengar kami dpt 2 bulan free.. dia nak sebulan lak komisen.. hubby yg masa tu otak ntah ke mana2.. main agree aje.. tu yg ucu suka ikut tu.. tp masa tu ucu busy sangat2.. so takleh pegi.. kalau kena kat ucu memang ucu kasi sound direct jek.. hehhe.. then malam tu kami nak pegi amik kunci.. dan hubby dah kata nak slow talk supaya bbyr agent tu as agreed.. bila kami cakap jek.. dia melenting lah kan.. pastu dok ugut2 nak g opis esok nak cancelkan kontrak.. cancel?.. cancel la.. malas fikir dah.. pastu hubby kata okay.. esok jumpa kat opis.. but hubby call company tu.. and ckp la agent ni mintak sebulan komisen pulak and nak cancel kan kontrak.. fortunately.. company hubby ni ada amik apartment gak kat real estate ni.. so orang tu ingat yg fandy dtg pagi tu.. then dia kata.. takyah bg komisen lagi.. and contract tu okay jek.. takkan di cancel.. after 5 minutes.. agent ni call.. and kata.. takpe.. takyah cancel tp dia nak half month.. okay.. kitorang setuju.. so.. ucu sangat happy… **shuffling3x**

Sooooo… ucu dah berpindah pun.. tp masih ada brg lagi di rumah lama.. sekali trip lagi habis.. bila pindah ni.. duit mengalir macam air.. hahaha.. tu belum kira barang2 baru.. perabot baru.. ada jek nak beli.. haha.. ucu beriya2 pindah ni pun sebb nak bg mak rasa dok rumah baru.. yelah.. rumah tu pun mak yg cakap okay.. since mak kata jgn tunggu.. amik je rumah ni.. tu yg ucu pindah.. sepatutnya mak balik mesia 11 hb hari tu.. tp ucu extend sikit supaya mak dok lama sikit kat rumah baru ni.. and now.. dah susun2 sikit.. so nampak la mcm rumah sikit.. kalau idak.. hmmm… punya la penat nak packing tu.. sampai tahap.. ucu dah tak kuasa.. masuk dalm plastik aje.. penat dan malas.. huhuhuhu.. nasib baik ada nabilah.. dia la yg tolong angkat barang.. kemas2.. vacum.. hehehe..tak sia2 bwk dtg Qatar.. hehehhe..

Next week mak and nabilah nak balik.. so tinggalkan la kami berdua dia sini.. huhuhuuh.. kalau ada umur panjang boleh dtg lagi.. ucu menanti.. hehehehe…

Btw, ucu tinggalkan aje stray cats ucu tu.. mereka pun dah besar.. dah pandai cari makan sendiri.. ucu tak boleh nak bawak sbb kawasan ucu tu langsung takde tmpat berlindung.. mula2 hubby nak bawk gak.. tp situ jalan rayanya sibuk.. lagipun 3 ekor kucing2 tu ada babies.. tak tau mana anaknya.. not fair utk ucu bwk mereka.. ucu serahkan pada Allah.. supaya mereka jaga.. bukan tak nak bgtau cats in qatar tu.. tp ucu lum ada masa.. nanti ucu free ucu call mereka.. and buat masa skrg ni.. hubby ajak ucu bg makan diorang 2 or 3 hari sekali.. takpe.. Allah ada.. Allah akan jaga mereka.. sob sob..

k dah.. nanti citer pulut kuning lak.. tata

p/s: new house but still old me..

Advertisements

7 thoughts on “Berakhirnya pencarian rumah…

  1. meh kasi baju2 ko yg dah penuh gobok tu kat aku.. ala bukan tak biasa.. spender aku pun spender ko kan? hahaha

  2. kakak: boleh boleh.. jom jom… sangat dialu2kan….

    mast: ye mast… aku patut let go.. tp bila tgok rasa sayang… spender pun aku sayang… camno tu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s