Bolasepak dan saya.. eh?

Sekarang ni sukan bolasepak kat Malaysia dah semakin naik… kalau dulu macam sedu sedan jek.. nak tengok pun tak teringin.. dengan main ntah hapa2.. strategi tunggang langgang.. memang tak best la kalau nak tgok.. nak pergi ke stadium apa tah lagi kann.. tapi lately sukan ni makin meningkat.. ucu minat la football ni drpd sukan2 lain.. walau pun peraturan2 ni tak berapa nak faham hahahah (malas nak fikir lah!).. tp tetap leh layan.. baik local or international.. layannn.. hubby pun ada minat yg sama.. so memang leh layan la tgok bola sesama kat rumah.. walaupun ucu tak la tgok sangat.. tgok ala2 peek a boo gitu.. sebb nervous.. hehehehe..

Arwah ayah adalah seorang peminat sukan bolasepak – kipas susah mati (die hard fan hehehe).. makan bola.. minum bola.. tidur bola.. semua bola.. dr muda sampai tua.. bola bola bola.. bola jugak bawak ayah pusing hampir satu dunia.. masa sekolah di VI dulu.. ayah wakil sekolah… jadi goal keeper.. memang tak sangka la jd keeper.. camana ucu tau?.. ucu interview la.. itu pun untuk kerja kursus masa sekolah mngh dulu.. kui kui..”TOKOH PERIBADI ANDA”.. hahaha.. kalau tak.. haram tak tau.. arwah ayah bukan la bercerita sangat pasal kehidupan dia zaman muda.. unless ucu tanya.. gituuu.. pastu zaman single tak tau.. sebb saya tak wujud lagi.. tau tau je ayah jadi referee… hehehe

Ayah jadi referee 2nd class.. so main dlm daerah aje la.. kalau dulu.. rumah ucu penuh dengan piala2 cenderamata/cenderahati untuk referee.. and ayah tak bersedia untuk buang.. kat rumah dulu ada almari yang sangat besar dan panjang hanya untuk piala2 tu.. ada la small area jek untuk abang2 and kakak2 punya piala time sukan sekolah.. kalau ucu memang tak bnyk arr.. setakat satu jek.. tu pun lempar cakera.. haha.. kalau benda alah yg mcm bendera kecik tu.. ala tak tau la apa nama.. yg boleh gulung2 tu.. semua bersangkut kat dalam rumah.. sorang pun tak boleh buang.. ayah sayang sangat2 pemberian orang tu.. bayangkan la.. setiap game yg ayah jd referee mesti dpt.. so kalau tiap2 minggu.. tak ke banyak tu.. Rumah lama ucu (rumah kerajaan) dekat dengan padang kerajaan.. kalau time nak ada special games jek.. mesti ayah jaga padang tu.. sesapa budak2 yg main tiang goal ke.. jaring ke.. padang ke.. memang kene jerit.. sebb padang kena cantik gitu..

Ucu pun tak pasti bila ayah stop jadi referee.. hehehe.. then ayah jadi setiausaha PBKT (persatuan bolasepak kota tinggi).. and ayah one of the ahli jawatankuasa PBNJ.. kalau nak tau.. setiap kali ada game kat larkin.. ayah mesti pegi.. dr ucu kecik sampai ucu dah kawen.. selalunya ayah akan jaga pintu masuk stadium tu.. tolong koyak2 kan tiket.. setianya ayah.. tak kira zaman kegemilangan mahupun zaman kejatuhan bola sepak.. dr zaman semi-pro sampai ke zaman professional.. dr penonton beribu2… sampai la penonton hanya seratus.. ayah tetap dtg bg sokongan.. kadang2 ucu dtg amik ayah kat larkin.. (sy menyesal sbb kdg2 sy merungut kena amik ayah malam2.. semoga Allah ampunkan dosa saya..AMIN).. kadang2 ayah balik naik bus.. and ayah pegi dr kota tinggi ke larkin tu samada tumpang kawan or naik bus.. Pernah sekali tu.. ucu trlmbat ambik ayah.. ayah dah balik naik bus (ayah tak suka tunggu).. hp ayah habis bateri pulak tu.. ucu ngan mak tunggu kat rumah sampai pukul 2 pagi.. ayah tak sampai2.. rupanya ayah kata.. driver bus tu termasuk simpang kulai.. kena patah balik.. tu yg lambat.. hehehe

Kalau time mesyuarat agung PBKT.. since ayah adalah setiausaha.. ayah kena siapkan minit mesyuarat.. so kat rumah tu akan bisinglah dengan bunyi typewriter ayah.. dr typewriter manual.. sampai la ayah pakai tywriter letrik.. computer je ayah x berapa nak paham.. hehehe.. so masa tu.. rumah akan penuh dengan kertas ber rim2.. kertas kaler2.. stapler.. tape kaler2 as a binder.. ayat2 ayah sume boleh kata up to date jugak tau.. sebb ayah baca newspaper.. so semua ejaan baru dia tau.. kalau tak sure.. ayah Tanya la kami yg kat rumah tu.. bila dah siap taip.. ayah akan hantar buat fotokopi.. dah siap sume.. ayah akan mintak tolong ucu susun2 ikut muka surat.. so kitorang susun.. stapler.. and binding kan.. haa.. cover page ayah akan suruh abang ucu buat pakai computer sebb ayah nak ada logo kat depan tu.. seingat ucu.. lama jugak ayah pegang jawatan setiausaha tu.. berpenggal2.. dan setahu ucu.. position ni FOC.. takde bayaran.. semua atas sukarela kerana minat..

Every year mesti ada perlawanan untuk piala sultan la piala ni la.. masa tu sibuk la semua club2 kat kota tinggi tu nak mendaftar.. makanya setiap hari la orang datang rumah hantar surat pendaftaran.. and ada jugak cikgu2 kat sekolah yg aktif bola tu.. akan paskan surat kat ucu utk bg ayah.. or ayah bg kat ucu untuk paskan surat kat cikgu.. kalau petang2 ayah amik ucu dr kelas tambahan kat sekolah.. mesti singgah jap kat padang.. ayah tgok apa yg kurang sebelum game start.. ucu pernah bawak 4 batang penyapu (batang jek) naik motor okay.. sebb masa tu.. diorang tertinggal tiang bendera untuk hujung padang tu (arrghhh lupa la apa nama).. so ucu g beli ngan ayah kat kedai.. and bwk naik motor..

Ayah juga terlibat dalam pemilihan pemain2 untuk bwk masuk untuk main negeri.. every year mesti ada 3 orang yg akan di serap masuk ke negeri.. salah sorang dulu eddy helmi (ayah kata rajin kat padang tp degil.. Hehehe).. and ada la 2 3 orang kawan2 sekolah ucu yg main utk negeri.. and kebanyakan ni semua takut dengan ayah.. sebb ayah garang and sound direct takde cover2.. hahaha.. kwn ucu kata.. since ayah takde.. bolasepak daerah dah tak sehangat dulu.. katanyaaa… tp tak tau la sekarang.. hehehe..

Ayah pernah ckp ngan ucu.. main bola ni mesti dtg dgn minat dan disiplin.. selain dr talent.. mcm messi.. he’s very talented.. pd ucu, Amri Yahyah is talented.. tak payah main beriya2.. sebb dia memg terror.. muka biasa2..tp sweet gitu.. hahaha.. tp bagus.. kurang publisiti.. tp still orang nampak dia bagus.. sebb?.. dia ikhlas.. he plays football with passion.. baru semua yg kita buat menjadi.. main dr hati.. pemain dulu main semi-pro aje kot.. tp main sume bagus2.. skrg gaji besar.. kalau tak bagus tu memang saja.. kata ayah.. kebanyakan skrg (masa dia ada lagi la).. main sebb duit.. sbb tu main pun tak semenggah.. tp masa tu.. persatuan pun corruption sana sini.. dgn rasuah sana sini.. semua tu merosakkan pemain..

Actually ucu bukan nak citer pasal ayah ke apa.. tp mereka yg main kat daerah ni they are nobody.. tp kerana minat.. diorang buat club kat kampong masing2.. and participate.. siapa main bagus.. akan dpt main wakil daerah.. and negeri.. and kebangsaan.. diorang tak dpt bayaran pun tau.. semua sebb minat.. tp kalau mereka dulu boleh buat untuk sesuatu yg mereka minat tanpa bayaran sesen pun.. kenapa kita yg dibayar tp tetap tak mampu nak naikkan semangat sukan tu.. but.. sekrg ni ada peningkatan sikit kan.. semua pemain Malaysia boleh dikategorikan bagus.. itu pun after 20 years.. lama giler…

p/s: bukan kerna nama…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s