Kalau ada belacan, memang sedap!

Baca kisah politik ni boleh buat gelak guling2.. ada yg cakap merapu2.. cakap merepek raban.. baca kat blog kata itu ini.. baca newspaper kata itu ini.. tp ucu bukan la pembaca kisah politik tegar dr surat khabar.. ucu tau surat khabar ni dah banyak edit.. mana pro kerajaan tu.. banyak la cerita di tapis.. mana pro pembangkang.. banyak juga cerita di tapis.. tapis utk kepentingan masing2 la kan.. ucu lebih memilih blog2 peminat fanatic ataupun blog atas pagar.. errr macammm.. papagomo? Haha!.. sy tak tgok china doll ke hapa tu ok.. ucu hanya tgok yg duduk berbual2 sahaja ok.. (geli la weeeeiii!!)..

Ada yg senang2 nak “menghalalkan” semua kata2.. mana yg fanatic tu.. mulalah keluarkan dalil2.. nas2.. untuk menyokong hujah.. pastu amik dalil2 dan nas2 separuh2 lak tu.. asal boleh nak guna.. pada ucu la kan.. mereka yg menggunakan kalimah suci untuk kepentingan sendiri adalah keji!.. tak kira dalam kes apa.. bila kene hentam dok sibuk nak pakai nas2 dalil2.. euwww!!.. tak kira la mereka ni dr parti mana pun.. asal boleh je nak guna ayat2.. maybe I’m not as “alim” as you.. but I’m not stupid (sangat).. I can google.. I have books.. I can do research.. or maybe ilmu tu sedia ada dlm diri.. cewahhh!.. ini yg ucu katakan.. mempolitikkan agama.. ok.. memang agama dan politik takleh dipisahkan.. tapi dr segi apa?.. konsep yg bagaimana?.. berpolitik kerana agama kerana Allah?.. berpolitik untuk meluaskan empayar agama?.. menambahkan umat?.. berpolitik untuk menambahkan pengundi semata2?.. atau sebaliknya?.. lakukan la kerana Allah dan tanggungjawab bukan kerana kepentingan lain.. jangan sebb politik kita “halal”kan semua yg islam kata tak boleh.. sebb parti A sokong kalimah Allah diguna dalam bible or church.. and sebb parti B satu geng dgn parti A (pakatan rakyat katanyaaa!!).. so disokongnya.. sebb parti B kata yg sokong parti X itu kafir.. maka parti C pun sokong (pakatan rakyat katanya lagiii!!).. pastu bila parti A buat ceramah agama.. parti X kata parti A cuba memesongkan akidah dalam ceramahnya.. kata parti A menunjuk2.. (kerajaan katanya!!).. ini yg ucu katakan.. mempolitikkan agama.. mentang2 tak sama parti.. semua dia buat salah.. walaupun betul..

Selain bab agama.. bab yg boleh fikir secara rasional.. (agama pun rasional juga.. tp agama more kepada faith).. kenapa la ada yg boleh pulak menyokong bila satu2 parti tu dok bercakap pasal benda2 yg tak rasional and tak musanabah.. pun masih ada nak sokong.. bila parti B kata polis dah ramai dan tak perlu untuk ditambah lagi.. eh.. ada jugak yg sokong tu.. habis yg pencen.. yg sakit.. tu sapa nak ganti tu?.. parti B kata tak perlu ada special agent dan sebagainya.. eh.. pekebenda la.. jgn merepek boleh?.. sama la jugak bila kisah tanah dah jadi hak milik satu keluarga.. pun masih ada yg sokong.. masih lagi ada yg tak kisah.. pelik sungguh laa… bila ada yg beli undi untuk kekal jadi ketua.. memang dah salah dr segi undang2.. tp still nak sokong jugak.. still nak kekalkan jawatan.. merepekkk.. betul kata mertua sy.. politik itu tak keji.. tapi manusia yg “duduk” di dalamnya membuatkan politik itu keji.. mana tak keji.. kalau gay pun kamu sokong (keji 1).. menfitnah dia gay pun kamu sokong (keji 2).. mengutuk gila2 org yg fitnah yg dia gay pun kamu sokong (keji 3).. tak ke keji berganda2 tu.. keji sungguh (keji 4).. eeii.. banyaknya keji.. choi!!

Tak kira la parti apa pun.. kalau salah tu salah lah.. kalau betul tu betul la.. bila agaknya orang kita ni nak sehaluan terutamanya dalam isu agama tanpa dipengaruhi parti.. tanpa dipengaruhi lambang bendera.. tp dah nama politik kan.. gitu la keadaannya.. tp bukan tak boleh ubah.. bukan tak boleh betulkan balik perjuangan.. and sedih bila lihat mereka terutama mereka yg beriya2 melaungkan nama “bersih” sedangkan diri sendiri tak tau nak “bersih”kan kotoran di badan sendiri.. (sy tak kata pasal kempen BERSIH.. jgn nak fitnah! Keji!)..

Apa pun.. Yg penting nanti ucu balik Malaysia, ucu akan tubuhkan parti.. parti Belacan!.. jangan kamu ajak untuk join pakatan rakyat.. tak suka.. nanti belacan sy busuk!

Dah la..tak perlu cakap lagi.. dah rasa diri sendiri pun keji! Huhu..

p/s: tak perlu nak mengata orang makan berdiri tu berdosa kalau tak tau sebb kenapa dia makan berdiri… (yg tersurat itu nyata dan yg tersirat itu kamu kena pelan2 baca)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s