sekolah rendah…

hari tu kat facebook, kawan2 sekolah rendah dok bercakap pasal.. crush zaman sekolah rendah.. hahaha.. kelakar bila masing2 ngaku bercrush sana sini.. but tak sebut nama.. haha.. tolong sebutkan pasal orang lain pun ada.. hehhe.. anyway bukan itu ucu nak cerita la kann.. tapi ucu nak cakap pasal cerita kelakar zaman sekolah rendah..

masa sekolah rendah.. comot itu sudah semestinya.. itu belum lagi kira kalau kena selsema.. haha.. dulu kecik2 sememeh sana sini.. orang tengok pun geli.. hehehe.. tapi ada kesah? main itu ini.. berpeluh2.. semua macam tak kisah aje.. kasut macam belacan toksah cakap la.. kuar2 sekolah aje.. terus beli aiskrim.. sepuluh sen hehehe..

masa darjah satu.. 1 jingga.. ada cikgu ajar agama.. dia kena pindah g tempat lain.. semua budak2 nangis sedih.. trmasuk la ucu pun sedih.. ntah kenapa boleh pulak satu kelas tu nangis beramai2.. dan masing2 start mengaku cikgu tu sedara masing2.. aduhai.. kelakor betul bila ingat balik.. kecik2 dah pandai berlakon.. drama sangat.. emo gila.. huhuhu..

masa darjah dua.. 2 jingga.. nak p amik hadiah dapat no.2.. tp at the same time kena amikkan hadiah utk sorang akak ni yg tak dpt datang.. tp sebab kena naik pentas dua kali.. macam risau lak.. itu ada rasa nak terkucil time tu.. tp ku tahan jebat.. tp memang takleh nak tahan.. lagi 15 minit nak p amik hadiah.. boleh plak ucu terkencing dalam kain.. huhuhu.. cepat2 cikgu p tolong bersihkan and pinjam kain kawan yg dah pegi amik hadiah.. adehh.. camana lah leh terkencing.. padahal sebelum ni menten comel jek naik pentas.. hahaha…

masa darjah tiga.. 3 jingga.. ada sekali tu ada pertandingan muzikal antara kelas.. masa ni ucu dah start masuk pertandingan ala2 bintang kecil.. “hai kawan-kawan”.. kui kui.. jadi bunga matahari.. sibuk la p buat bunga matahari dr manilakad.. pastu lukis.. and letak getah kat belakang untuk sangkut kat kepala.. masa ni ucu jadi bunga matahari yg baik.. tapi masa ni ucu berlakon ala2 pak pacak je la.. tu kalau masuk drama tv.. ala2 pelakon tambahan yg datang beli mentos kat seven eleven.. huhuhu.. masa ni pun kalah.. nangis jugak.. masuk nasyid pun kalah.. nangis jugak.. adehh nangis jekk..

and ucu wakil kelas untuk pertandingan hafazan.. ucu kena hafaz surah adduha.. masa hari pertandingan tu ucu dah la tak pakai tudung.. rambut ikat toncet ala pokok kelapa siap ada bulu ayam kaler merah.. adehh.. dan kalah.. dapat saguhati hadiah pensel HB kaler merah.. sebatang.. frust tul dapat pensel tu.. kok ye pun cikgu bagi la buku tulisan ke kan.. haha..

masa darjah empat.. 4 cergas.. selain ucu sibuk dengan aktiviti bintang kecil.. haha.. ucu start masuk sukan.. memandangkan ucu takde lari macam jack sparrow.. so ucu join la untuk wakil rumah untuk sukan lumba lari and lompat jauh.. ucu pasukan rumah kuning (sep sikit yg rumah kuning.. wink wink).. kulit pun dah start gelap gelita.. huhuhu.. masa ni ada orang panggil ucu anak keling.. sebb memang gelap la kan.. maklumlah berlatih tengah panas.. masa ni mana la nak tau pakai sunblock bagai.. tabita ke apa semua tak tau.. haha.. lari pakai kaki ayam jek.. tu pun perasan laju dah tu..

selain tu.. ucu wakil sekolah untuk zon bandar untuk pertandingan muzikal peringkat daerah.. kami bergabung dua (or tiga) sekolah.. sekolah cina main alat muzik.. sekolah ucu as penari2.. ucu jadi tourist untuk lagu “aku burungggg..didalam sangkaarrr.. hidup terkurung..” ucu jadi tourist yg melepaskan burung dr dalam sangkar tu.. then.. ucu menari caca.. ini main dancer dok depan sekali.. punya la bangga muka.. hidung kembang kempis.. hahah.. pakai baju cheongsam.. siap berkipas bulu bagai.. memang rasa star habislah.. haha..and last sekali.. ucu menari lagu joget.. and ucu kena bawak bendera negeri perlis.. pakai baju songket.. glamour betul masa tu.. and kitorang menang and malam kena buat persembahan sekali lagi.. masa tu rasa macam comel jekkk.. macam cantikkk jek.. turun p kat mak.. semua orang tgok.. rasa macam britney spears sangat.. hahaha…

dan ucu masuk gak nasyid.. tp masa ni.. cikgu pun konfius nak pilih sapa.. sebb semua nak masuk nasyid.. bukan susah sangat pun nasyidkan.. nyanyi aje la ramai2.. hehe.. so cikgu kata.. buat dua group.. and lawan dalam kelas dulu.. so ucu jadi lead singer.. so konon2.. kalau nyanyi tu kena la faham lirikkan.. baru la orang yg dengar pun terasa2 dlam hati.. kononn.. so ucu pun nyanyi dengan feelingnya.. kawan2 semua kata.. kalau nangis lagi bagus.. so ucu pun nyanyi lagu nasyid sambil nangis2.. lagu tentang ayahbonda katanyaa.. toucing sangat la tu.. (poyo!!poyo!!poyo!!).. tapi at last tak dapat pun.. sebb group satu lagi comel2.. and pandai2.. and suara sedap2.. so kami kalah.. hehehe

masa darjah 5.. 5 usaha.. ha ni pun masih terlibat dgn muzik2 la.. persembahan hari guru ke apa ntah.. lupa.. kelas ucu buat persembahan lagu Fiona.. dan ucu jadi Fiona.. dan ucu ingat kawan ucu nama Amir Hamzah.. dia jadi Joe.. lagu tu awal2 kan ada macam drama sikit.. “hello boleh cakap dengan fiona?” “hai joe”.. gitu la lebih kurang.. so ucu enterframe la jadi fiona.. miming uollsss.. pakai topi.. hahaha.. Fionaaaaaa.. tercipta la irama cinta ini.. amir dengan siap CD kat dada.. ucu dengan kasut high cut reebok.. menari macam 4u2c tau.. yg seret2 kaki tu.. hahahha.. so dalam tahun tu.. ramai panggil ucu Fiona.. terasa macam miley cyrus sangattt.. huhuhuhu…

masa darjah 6.. 6 setia.. masa ni banyaaakkk benda berlaku.. mcm biasalah.. ucu dengan aktiviti tarian ucu.. tarian kuda kepang.. kena belajar buat gerak2 kepala macam joget jawa tu.. aduh.. sakit leher tau.. belajar gerakkan leher sampai jadi.. punya la komited nak jadi penari katanyaa.. tp anyhow skill tu masih ada sampai sekarang.. hehehe.. sibuk dengan tarian.. masuk gak.. lumba lari.. pastu masuk gak gimrama untuk persembahan sukan sekolah.. masa ni paling konpius.. gimrama punya timing latihan sama dengan tarian.. cikgu gimrama bising sebb tak pergi latihan gimrama.. so carik alasan sakit perut.. (kecik2 dah menipu.. huhuhu).. tp kantoi pulak.. cikgu nampak ucu kat latihan tarian.. sebb latihan gimrama satu padang yg sama je pun.. hahah.. pastu nangis2 nak tarik diri.. alasan nak tarik diri asalnya sebb baju and suar gimrama tu kaler hijau striking.. apa gila ucu yg gelap gelita ni nak pakai kaler striking kan.. pastu sebb cikgu membebel.. so nak tarik diri.. tp kena marah ngan cikgu kat depan kelas.. sobsob.. cikgu kata.. jangan jadi budak kecik nak nangis2 tarik diri la apa la.. (12 tahun for god’s sake).. so nak tak nak masuk gak la gimrama tu.. masa persembahan tu.. last sekali kena main reben.. kena buat pusing2 and badan dalam gelungan reben tu.. tp pusing punya pusing.. terlilit badan sendiri.. hahaha.. malu giler.. dengar la budak2 ni cakap “ha! ha! terlilit dah” hahaha.. tapi star katanya.. muka mentennnn… tp dalam hati.. bodohnya reben.. huhuhuhu…

pastu.. lepas pertandingan kuda kepang.. (kami wakil zon bandar and bertanding kat kotaraya JB).. ada orang undang kami buat persembahan.. wahh.. dengar tu.. undangan okay.. maka kami pun berlatih bersungguh la kan.. di khabarkan masa tu.. akan ada foreigner la.. hebat wehh.. so kami disediakan van untuk pergi buat persembahan.. dengan kuda kepangnya.. dengan crownnya.. mekapnya.. sampai2 tgok.. buat persembahan kat kampung.. di kebun buah-buahan.. hahaha.. well… you know.. masa tu budak2.. kebun pun kebun la.. ko ada???.. takde kannn.. haha.. kami buat persembahan pembukaan untuk tourist dr singapore.. dalam kebun buah okayyy.. lepas persembahan.. orang kampung kopek buah2an.. dan kami pun makannnnnnn.. ucu ingat lagi.. ucu p belakang rumah kampung tu and g jolok buah duku.. huhuhuhu..

pastu.. lepas2 upsr takde buat apa.. so kelas macam2 buat la.. main badminton dalam kelas la.. pertandingan nyanyian la.. main getah pemadam la.. satu meja 6 orang.. ada yg duduk sebelah ucu ni suka sangat la mengusik ucu kan.. ntah nak mengusik ke mengurat ke.. tak sure la tu.. haha.. dia kacau yg gila2 punya kacau.. bergurau yg rasa nak penyek2kan jek.. ada sekali tu.. orang dah kata jangan.. dia still nak kacau.. sampai ucu tak tahan.. maka.. panggg!!!!! ucu lempang dia.. huhuhuhu.. terdiam dia.. agak2 ucu macam dia jeling ucu lepas kena lempang tuh.. tak pernah2 ucu lempang orang.. dia orang pertama yg rasa tamparan wanita ucu ni.. hehehe.. agak2 dia ingat ke tak ek.. memang merah padam jugaklah muka dia time tu.. comel-comel jek muka lepas kena lempang tu kann.. mintak maap la ye terlempang.. “ter”.. hope ko ingat aku sampai mati.. peace!!

well.. itu jek la citer yg ucu ingat masa sekolah rendah.. lagipun kecik lagi.. so ingat sikit2 jek.. tp seronok lalui zaman kanak2.. happy aje.. hehehe..

ok lah.. nanti ada citer2 best.. i’ll write again.. bye..

p/s: kenangan takkan dilupakan..

Advertisements

2 thoughts on “sekolah rendah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s