Salam 26 Ramadhan

hari terakhir kerja sebelum bercuti.. hehe.. cuti di doha sahaja.. sobsobsob.. dah mood cuti so malas nak masak la pastinya.. so malam tu ucu makan kat oryx rotana hotel, seafood buffet.. nyum nyum.. makan lobster la tentunya..

20140725-212938-77378374.jpg

orang di malaysia tentu sibuk nak sambut raya, ucu masih terfikir2 berapa banyak nak masak sebb bukan ada orang pun.. cuma adalah 2 3 family kata nak dtg beraya.. hehe..

duit raya sudah dikirim ke kampung hehe.. walaupun ucu jauh.. ucu kirim jugakla sebagai tanda ingatan.. budaya bagi duit raya ni kita anggap sebagai sedekahlah kan.. adakala ini juga masa untuk mereka yg tak berapa berkemampuan untuk dapat rezki lebih. masa ucu kecik2, budaya mengunjung rumah ke rumah masih ada.. ucu tak berapa nak join sebab segan satu hal, tapi takde kesempatan nak pergi beraya mcm lain2.. asyik dok follow family beraya sana sini.. dalam ramai2 yg datang ada juga yg datang dari jauh.. naik turun bus.. untuk pergi beraya.. baju ngan muka pun dah macam belacan.. haha.. kadang2 mereka dtg bukan nak makan or minim nak duit raya jek.. ucu tak kisah kalau diorang dtg mmg nak duit raya.. sebb kalau dah 20 rumah diorg pergi.. hang nak paksa diorg makan minum.. mau kembung perut.. haha..

arwah ayah ucu dulu siap tulis waktu rehat and letak kat luar pagar sebb dia nak tido sekejap and nanti suh budak2 dtg semula.. hahaha.. nowadays budaya tu dah kurang.. ntah la sebb apa.. maybe sebb rancangan tv banyak yg best2 or maybe memang dah luput ditelan zaman.. dengan jenayah sana sini.. risau juga budak2 jadi mangsa ragut or mangsa ugut..

pada yg masih membeli belah utk raya tu.. jangan sampai membazir.. (utk diri sndiri gak tu.. beli baju je keje ucu hehe).. write again later..

bye

p/s: tak perlu tempuh traffic jam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s