Busy

Lama sangat tak tulis.. busy kemain.. busy dgn kerja.. baru beberapa bulan kat department ni kan.. so.. pelan2 kayuh.. menuju ke puncak.. gituuu..

takde la banyak sangat yg jadi.. semua macam biasa aje.. weekend dok pegi pantai relax2.. pegi breakfast dengan kawan2.. jumpa caliph.. carik kain baju raya.. heehee

and kawan ucu dr Malaysia baru kerja di Qatar.. jumpa dia selepas 12 tahun.. semoga maju jaya dan bertahan jadi perantau di Qatar ni.. hehehe
not much to show or say.. just some photos..
 

       

p/s: life is full of surprises.

Bila berangan jadi orang kaya

Last weekend.. ucu dgn kawan, kami beryacht bagai.. haha.. idokla berparty.. hashtag aje #yachtparty.. nama kena gempak.. haha.. tp worth it la jugak.. sebb kami share berlapan.. unfortunately sorang demam.. sampai tempat tu.. ada dua kapal.. satu besar satu kecik.. dlm hati mesti kata naik yg besar.. rupanya.. nan hado.. mesti la yg kecikkan.. bayar ciput ada hati nak naik yg besor.. toksah nak berangan sangat la oii.. haha..

theme kali ni White.. bibir merah.. beriya sangat ni nak g mana kak oii? hahah.. but theme putih tu cantik jugak.. hehe.. cool.. then yg pentingnya ucu siap makan ubat mabuk.. untuk ucu yg ada motion sickness ni bukan sesuatu yg mudah untuk naik boat.. dulu p tgok dolphin kat oman siap muntah2.. ombak badai.. memang tak sesuai la peribahasa tu untuk ucu.. memang tak mampu nak harungi ombak badai.. tapi kalau ombak rindu boleh.. hehe..

worth it la.. seronok.. walau pun atas tu makan roti aje..hehehhee

IMG_3670

IMG_3613

IMG_3636

IMG_3618

IMG_3600

IMG_3556

IMG_3566

IMG_3532

itu aje la.. syiok… next theme event is coming this Saturday.. cant wait…

p/s: berangan itu percuma yg membahawa bahagia.. hehe

Cinta Sang Ratu

Bagaikan Puteri

Bagaikan Puteri

Buku cerita Bagaikan Puteri dah habis di baca… kononnya utk memenuhi ruang kosong sementara hubby balik Malaysia hari tu.. cerita tentang laksamana Sunan yang warak, cerita pasal sihir, iblis dan syaitan.. ada disebut tentang pontianak, penanggal, iblis.. aduhaii.. buat gua seram jugak lah.. hahaha.. tinggal sorang-sorang katanya.. bila baca buku cerita ni tetiba diri rasa nak bermadah sentiasa.. maklumlah.. cara penulisannya sangat puitis gitu.. kui kui kui.. tapi takde lah sampai tak paham.. ayatnya menggunakan perkataan biasa aje.. tapi sangat la tersusun rapi.. alahai.. terbuai-buai gitu.. novel yang penuh ilmu.. bukan sahaja sekadar hiburan semata-mata tapi bukunya sangat berisi.. penuh dengan ilmu agama, peradaban manusia, mahupun sejarah.. kenapa la ucu lambat baca buku-buku cik ramlee ni.. now I’m reading Cinta Sang Ratu.. sambungan Bagaikan Puteri.. nanti saya ceritakan lagi.. daaaa…

cinta sang ratu

cinta sang ratu

p/s: Kemaafan atau menghukum? Aku pilih kemaafan. Kelas kan???

Books

minggu lepas kami menerima berita nenek (sebelah husb) tak sihat.. nenek pun dah tua dalam 90++. tetiba terkena serangan strok.. ucu tak boleh balik memandangkan ucu banyak kerja di opis.. minggu ni akan sibuk dengan meeting segala.. so ucu tak balik la.. husb sorang je yg balik Malaysia for a week.. kind of single for a week..kuang kuang kuang.. tp ku sangkakan kental.. tp bila anto husb kat airport.. sebak jugak la jiwaku ini.. hahhaa.. so now.. ucu sibukkan diri tgok utube lah.. fesbuk lah.. baca novel lah…

and sebut pasal novel.. banyak novel yg ucu beli kat Malaysia hari tu.. so mana yg review best.. dan disebut2 ucu belilah.. menyokong buatan malaysia katanya.. ada yg ucu beli masa balik Malaysia.. tp mostly ucu beli dr MPH aje.. MPH online.. sangat senang.. dan harga berpatutan.. dalam masa 5 hari dah sampai Qatar.. and selalunya ada diskaun untuk yg beli online.. and caj shipping pun berpatutan.. best sangat beli dr mph online.. ok back to the books.. menarik gak la watak2 dalam cerita tu semua.. cuma masalahnyaaaaaaa…. semua jalan cerita adalah sama.. semua kawen paksa.. dah macam kat india.. semua arrange marriage… adeh adeh adeh… tp sebb ucu dah beli.. baca la sampai habis.. bukan tidak menghargai usaha penulis2 tapi.. aduh.. I need something different.. tp ucu pun beli dr penulis2 yg belum dikenali sangat.. kalau baca penulis glamour2 macam anis ayuni ke.. aisya sofea ke.. jalan cerita memang berbeza.. dah berpengalaman katanya.. tp husb tak suka tgok buku tu sebb dia kata nama penulis lagi besor dr tajuk buku.. hahahhaa.. berbeza dgn novel ramlee awang murshid.. kecik je nama penulis dia.. hehehe.. so now ucu start baca buku cik ramlee.. cerita khayalan… sangat2 perlu berangan lebih.. kui kui..

kalau dulu masa kecik2, rumah ucu dekat dengan perpustakaan.. perpustakaan tempat ucu dulu tu terletak kat bilik atas dewan jubli intan kota tinggi.. kecik jek.. masa tu pakai kad, cop segala.. seingat ucu.. masa ucu 5 tahun sampai 7 tahun.. ucu selalu dok melepak kat library dgn kawan2 seangkatan (sebaya).. hari2 p pinjam buku.. dahla kecik.. pendek lak tu.. kaunter lak tinggi.. terpaksa abang kaunter tu hulurkan tangan panjang sikit nak amik kad library.. maklumla.. kaunter dulu2 semua bergril bagai macam kat penjara.. yg ada cuma lubang kecik jek muat2 utk buku dan tangan.. hehe.. abang tu pun dah kenal muka kitorang sebb hari2 dok berejam2 dlm tu.. ntah buat bising ntah apa lah kami dlm tu.. dalam masa beberapa bulan kad dah kena tukar baru sebab dah takde ruang nak tulis buku yg dipinjam.. pinjam buku pun buku kanak2 la kan.. takkan nak expect ucu pinjam buku pelayaran detektif pulakkan.. pinjam alice in wonderland la.. saya sebuah buku la.. mamat dan kucing la.. Cinderella la.. Cinderella tu ntah berapa kali pinjam ntah.. tapi buku2 dulu tu semua comot2.. ntah berapa kurun punya buku la agaknya.. ye arr kan.. dah yg dipinjam pun cerita Cinderella.. sampai sekrang jalan cerita pun sama.. buat apa nak p tukar buku lak kan.. kui kui kui.. tp ucu rasa buku2 dlm library tu dulu memang lama2.. sebb sume dah kuning.. hahaha.. yg dah koyak pun ada dok dalam tu.. kertas dulu2 pun bukannya kualiti sangat.. senang koyak.. library tu pun punya la berhabuk.. dah macam masuk kedai barang2 terpakai.. kui kui.. walau berabuk dan walau ada 3 meja je dlm tu.. dan yg penuhkan library time tu pun kitorang yang kanak2 ni.. library tu tetap menjadi tempat lepak setelah penat main kat playground.. dengan berpeluh2 p library.. ntah camana la baunya.. muahahaha..

masa ucu sekolah menengah library dah tukar tempat.. dah ada bangunan khas.. ala2 rumah bungalow gitu.. tapi masih la dlm tu tak berapa banyak buku rujukan.. buku novel2 masa tu pun takde.. so dtg just nak buat kerja sekolah aje.. last sekali ucu pergi library kat kota tinggi tu masa ucu form 5.. g ngan kawan2.. dan yang paling ingat.. masa tu baru lepas makan durian and terus p library.. tgh2 khusyuk mentelaah kononnya.. tetiba sedawa pulak.. dah semua tutup hidung and pakat balik rumah.. hahahhahaa.. itu yg terakhir ucu pergi library kat kota tinggi..

tu zaman sekolah la.. zaman kampus dulu.. p library sebab nak dating jek.. wakakaka… tp sekejap jek p library.. tahun pertama and kedua je kot.. lepas tu malas dah.. kecuali memang betul2 kena cari rujukan.. pinjam buku and terus balik bilik.. sebb kena tunggu giliran nak pinjam buku.. buku yang ada cuma satu dua jek.. tp yg nak pinjam beratus orang..
kena book awal2..

so maknanya skerg ni.. ucu dah 10 tahun tak masuk library.. wooo lama.. nanti balik Malaysia for good.. nak cari rumah dekat ngan library lah.. jimat.. takyah beli buku.. kalau ada anak nanti.. nak baca buku.. pegi pinjam aje kat sebelah.. kuikuikui… newspaper pun takyah beli.. g library baca jek.. kok ye pun surat khabar tu last2 jadi pembungkus nasi lemak kan.. save the earth people!! hahaha..

btw, ucu dah kirim ngan husb so belikan buku2 yg nak baca.. bertambah lagi la buku dalam almari.. dah kena beli almari baru pulak lepas ni.. krik krik krik.. ting – ikea!!!!

securedownload.1

securedownload

p/s: dalam buku ada ilmu.. dalam dada ada cinta.. ecewahhh….

Apa lagi aktiviti yg ada..

Last Friday.. ucu menghabiskan masa dengan berpicnic di fuwairit.. our favourite spot.. kami 10 orang semuanya.. memasing bawak makanan sorang sikit.. ucu seperti biasa menumpang orang hehehhe.. maklumla.. kereta kami kecik dan tak sesuai untuk lalu kawasan pasir yg lembut itu.. ucu menumpang kawan ucu la.. cathy & joe.. kereta mereka besor.. sesuai benor kalau ucu menumpang.. haha.. dok kat Qatar ni bukannya ada apa sangat.. nak menghabiskan masa dengan bershopping pun tak berapa nak sesuai tengah2 bulan ni.. haha.. lagipun takde sale apa pun.. nak beli baju pun rasanya semua jenis baju dah ada.. haha.. tp kalau ke ikea tu ada pulak nak beli.. macam la semua takde.. kui kui kui… okaylah.. not much to tell.. some photos taken..

airnya suam-suam gitu..

airnya suam-suam gitu..

all of us.. termasuk yg tangkap gambar.. Anne

all of us.. termasuk yg tangkap gambar.. Anne

with cathy

with cathy

biarpun aku tidak bersinar namun aku mampu mengindahkan kegelapan.. haha

biarpun aku tidak bersinar namun aku mampu mengindahkan kegelapan.. haha

itu sahajalah.. bye..

p/s: selagi mampu.. aku menghargai persahabatan yg ikhlas..

Last Kopek Open House Raya

Last Friday.. last day of Syawal.. so kami ajak kawan2 datang menjamu selera di rumah kecil kami.. jemput dalam 40 people (termasuk kanak2).. gulp!! penuh satu rumah.. hehe.. tp seronok lah.. sebab dapat jumpa kawan2.. mengeratkan sillaturrahim.. so ucu siap bersilat di dapur dr hari khamis malam.. haha.. hubby kemas depan rumah.. abon marble? tidoooooo… main laserrrr.. makannn.. tidooooo… haha..

Menu ucu cuma.. laksa johor, spaghetti meatball, nasi impit bersama rendang daging dan kuah kacang.. lelain.. dessert.. agar peach yg tak jadi.. huuhu.. kuih sagu with ice cream (sponsored by Cathy).. kuih putri ayu (order dengan kak ika).. and buah limau.. itu sahaja la.. takde la banyak sangat.. ingat nak buat rojak.. tp tak larat dah.. hehehehe..

So tgok gambor je la ye..

rancak berbual.. pasal squash.. pasal dress pwettycotton.. pasal hantu..

rancak berbual.. pasal squash.. pasal dress pwettycotton.. pasal hantu..

layan citer batman..

layan citer batman..

tetamu paling awal.. punctual couple.. siap tolong hidang.. hehe

tetamu paling awal.. punctual couple.. siap tolong hidang.. hehe

def-def kehormat...

def-def kehormat…

makanannya

makanannya

makcik bawah blok bergosip sebelum tetamu sampai

makcik bawah blok bergosip sebelum tetamu sampai

penuh satu rumah..

penuh satu rumah..

the ladies.. ila, sue, zuera, loly, anne, ika, nanie

the ladies.. ila, sue, zuera, loly, anne, ika, nanie

kawan lama yg selamanya bersama.. haha.. wafi and wife

kawan lama yg selamanya bersama.. haha.. wafi and wife

sue and zuera.. ibu mengandung yang nak makan laksa...

sue and zuera.. ibu mengandung yang nak makan laksa…

Itu sahaja aktiviti hujung minggu… sekian..

p/s: tunggu raya haji pulak..