Happy Anniversary to us..

  

Today… ulangtahun perkahwinan kami yang ke sepuluh.. lalalala.. syukur pada Allah kerana dilanjutkan usia perkahwinan kami sehingga ke hari ni.. semoga diberkati dan dipenuhi dengan rahmat Ilahi.. dan diberi kesabaran mengharungi segala dugaan.. kasih sayang ini kekal sehingga ke akhir hayat… Aminnn..

p/s: cinta itu anugerah Allah.. hargai perasaan itu selagi ada.

Advertisements

Yang ke sepuluh

This year vacation is over. Habis dah.. nak bercuti tunggu tahun depan.. hehe.. i went to vienna ..mmmm.. not much to see.. but okay okay since i went for only one day.. apa pun sangat dpt tgok pun kan.. then went to munich by train.. jumpa kawan2 di sana.. memang kami berjanji.. seronokkk.. and last one. ucu pegi ke Interlaken.. lauterbrunnen and zurich.. but banyak2 tempat yang ucu pegi.. lauterbrunnen adalah the best place I ever been.. woohoo.. pemandangan yang cantik.. nature.. ucu suka sangat.. dengan kehadiran kawan2 yg best.. everything was good.. I promise I will come back to this place one day.. cepat atau lambat.. muda atau tua.. I will be back to this place and enjoy the view again.. I promise.

 

di Vienna

 

Marienplatz, Munich

 

bekas istana di Munich yg sudah dijadikan taman rekreasi

  

taman di raja

  I 

friends.. UTMers

  

kami satu batch UTM 1999/2003

  

Interlaken

  

camping Jungfrau .. cantik giler

  

saujana mata memandang

  

the area… i will come again

 

Jungfraujoch

  

  

 p/s: let it be because Allah knows the best

Lapan

Safely landed di Doha dr Mekah semalam.. kalau ada makcik2 dr spain dah lama diorang tepuk tangan.. hehe.. (ucu saspek mereka cikgu2 pencen.. gossip dr awal naik sampai landing.. dah landing.. siap tepuk tangan..hehehehe)

Today is anniversary ucu dan hubby.. yg ke? haha.. 8 tahun.. lama kan? Alhamdulillah.. syukur kepada Allah kerana memberi peluang untuk kami melayari bahtera perkahwinan dalam tempoh ini.. dan berharap akan terus kekal ke akhir hayat.. setiap hari pada ucu adalah hari memperbaiki yg mana silap.. walaupun akhirnya macam tu jugaaa.. hahaha.. pi mai pi mai tang tu.. hikhikhik.. cuma yg beza.. lebih faham.. tapi kadang2 ada gak buat tak faham.. haha.. lantokkk..

Thanks untuk suami yg sangat cool and relax jek.. beza sangat dgn ucu yg garang and strict.. tu yg sifat cool dan relax dia tu pun leh buat ucu naik hangin.. haha.. dia kata dia slow and steady.. haha.. agaknya kalau boleh nampak.. telinga dia dah lama bernanah hahaha.. biasala mulut ucu pokpekpokpek tak berhenti.. tu belum lagi dia kena menahan telinga time bawak kereta.. co pilot ini sibuk suh belok kanan belok kiri.. kenapa tak duduk lane kanan.. kenapa tak duduk lane tengah.. kenapa tak ikut jalan sana.. kenapa tak bagi signal.. kenapa parking kat sini.. kenapa tak parking depan2 pintu.. kenapa parking jauh2 sebb penat nak jalan.. kenapa tukar lagu.. dan paling best.. time naik kereta jek dia kena tahan telinga sebb ucu nak nyanyi.. 10 kali ulang lagu yg sama.. dia tetap mentennnn… walaupun dia komen.. asik2 lagu ni.. ucu jawab “biarlah.. orang nak nyanyi”.. haha.. korang tahan?.. tapi kalau ucu yg drive kereta.. dia duduk sambil angkat tangan.. dalam hati mungkin dia kata.. “ha bagus.. drive la.. saya nak rehat”.. itu pun ucu komen lagi.. kenapa duduk sambil angkat ketiak.. duduk betul2 tak boleh.. kenapa dok menyandar macam tuan besar… hahahahaha… sabor aje lah yeee awak..

Tu belom lagi bab baju.. dia adalah pengkritik setia ucu.. walaupun kadang2 kritikan macam tak kena jek.. haha.. walaupun ucu pakai baju kaler brown from top to toe.. dia still kata cun.. walau hakikatnya ucu rasa macam coklat bar bergerak.. huhu.. walaupun kadang2 dia tanya “baju baru ke?” untuk baju yg ucu beli 2 tahun lepas.. see.. dia still Nampak ucu fresh! haha.. poyo!.. terima kasih untuk dia yg sanggup pakai pakaian yg ucu belikan walaupun ucu tahu dia tak suka.. contoh macam seluar pink.. okay apa kaler pink kan.. okaylah dari ucu belikan kaler oren.. huhuhu..

Terima kasih sebb banyak bersabar dengan kerenah ucu yg sangat2 mengada ni.. ada jek yg di cakapkan.. tapi kang kalau saya tak cakap awak risau pulakkan.. hehe.. setiap hari kami mencari masa untuk berbual.. itu penting buat ucu.. kami menghabiskan masa bersama untuk aktiviti yg kami suka.. travelling sama2.. tengok bola sama2.. walaupun ucu tgok drama kat tab lebih dr tgok bola tu.. tp ucu tetap ada kat situ kan.. hehe.. tgok wayang sama2.. walau kadang2 kami tgok cerita berbeza.. sorang tgok cerita cinta, sorang tgok citer perang (I hate cerita perang).. at least tujuannya sama.. hehe.. cerita pasal pelakon sama2.. dia suka fazura and now suka tiz zaqyah.. ucu suka beto and izzue.. kami berkongsi kesengalan yg ada.. haha. for those yg kenal kami.. tau la kot sengal yg macamana..

Gaduh2 tu biasa la.. pasangan mana yg tak bergaduh kan.. benda kecik2 pun nak bertekak.. kenapa sidai towel senget sebelah.. kenapa pakai pinggan kecik.. kenapa sidai baju tak terbalikkan.. kenapa shower curtain ni dok sebelah kiri.. kenapa ubat gigi ni tak ganti.. aduhaii.. kecik2 pun boleh jadi bergaduh yg menikam2.. haha.. standard la tu.. emotional terlampau.. huhu.. kalau cakap pasal anak.. kami tak pernah berhenti berdoa.. setiap orang ada rezki masing2.. rezki kami begini rezki kamu begitu.. kamu hidup cara kamu.. kami hidup cara kami.. ucu actually tak kisah pun kalau orang tanya dengan sense “rezki Allah”.. tp yg bercakap merapu ni yg buat ucu sakit hati.. haishh.. kan lebih baik mendoakan daripada bagi soalan2 yg tak munasabah.. soalan2 yg ucu rasa nak kahakkan aje dalam mulut diorang tu.. takyah masuk campur sangatlah!..jaga hal sendiri je la ye.. ini hal kami.. yg penting.. kami bahagia.. fullstop! (kan dah emo.. hehehe)

Terima kasih kerana sentiasa mengingatkan saya untuk segala hal.. tentang keluarga.. tentang sahabat.. tentang Allah.. tentang diri.. menjadi pakar motivasi untuk saya.. mengingatkan saya untuk menjaga hubungan baik sesama insan.. biasalah.. gua kan keras kepala.. kalau tak suka.. memang kena cut off terus.. huhu

This year kami sambut awal sedikit.. kami sambut di Mekah.. haha.. takdelah sambut macamana pun.. kebetulan nak buat umrah.. maka kami pergi dekat2 tarikh ulangtahun ni.. so kami ke Mekah 4 hari sahaja.. semalam dah balik.. hari ni badan rasa tak sihat.. banyak dosa lah tu.. haha..

 

So untuk fandy.. terima kasih jadi suami yg baik.. saya masih berusaha menjadi yg terbaik.. semoga ikatan ini kekal hingga ke akhir hayat.. (perghhh ayaattt.. haha).. selamat ulang tahun ke -8.. malam ni makan applebee’s pleaseeeeeee….

p/s: biar tak lemah lembut asal tak lemah lembab.. hiiiiii

941516_3072863556664_1686513965_n

Gambar tahun ke tujuh

Just nak share gambor tahun ke tujuh.. kami berdua2 aje.. makan2 kat Al shaheen restaurant sheraton.. tak la berapa sedap.. haha.. so balik dr dinner kami decided untuk beli kek and amik gambor sikit.. ingat nak gambor pakai baju kaler2.. tp sebb dah penat and dgn tukang amik gambor degil tak nak dgor kata and tambah ngantuk.. so tak jadi.. hahaha.. ni gambor and ada tambahan anak buas ucu… keh keh keh

kami dr dulu kini dan selamannya..


kami lagi..


kek.. dr pandangan sisi.. hehe


ini saya


bunga sejambak…


marble yg kerek…


abon live dr atas almari…

dah last one… tentu2 lah saya… hehehe..

ye saya…

k lah..

p/s: makan kari kepak ayam lagi sedap…

7th Anniversary..

Today is my 7th anniversary.. takde apa yg ucu minta dan pohon dr Allah Swt. hanyalah kebahagiaan yg berpanjangan.. kekalkan kebahagiaan yg sedia ada.. dan tambahkan agar lebih sempurna.. melayari kehidupan berdua selama 7 tahun bukan lah sesuatu yg sukar.. kerana kami yg mencorak kehidupan kami.. ucu berpegang kepada prinsip.. “hidup aku keputusan aku”.. ucu tolak semua keputusan orang luar tntang kehidupan kami.. nasihat yg baik ucu ikut.. yg tak sesuai ucu tolak.. tetapi.. apa2 pun.. keputusan di atas diri kami sendiri.. adat hidup berumahtangga.. tentu ada salah sana sini.. kalau ikut ucu.. bolayan.. mungkin setahun dua dulu boleh la nak merajuk2.. sekarang ni.. tak kuasa lah.. hehehe..

Walaupun kami berbeza personaliti.. bukan penghalang untuk kami rasa bahagia.. hubby is slow and steady (i hate it okaayy).. ucu fast and furious.. hubby marah setahun sekali.. ucu marah hari2.. hehehe.. hubby lebih banyak berdiam diri.. ucu pulak “blunt and crazy”.. hahaha.. i speak whatever i want to him.. but.. come on.. takde la sampai provoke yg boleh gaduh baling2 pinggan kann.. hehe.. walaupun kami berkongsi sedikit minat dan hobi (travel, movies, cars).. itu sudah memadai.. kalau dia minat, ucu tak minat.. ucu dok rumah jek.. kalau ucu minat, dia tak minat.. dia dok rumah and g la mana dia suka.. dia suka taste of asia.. ucu tak suka.. so ucu rela makan maggi.. hehehe.. but one thing ucu perasan lately.. dia more into fashion.. hahaha.. itu lah akibat pengaruh rakan sebaya (sy la tu).. hahaha..

Belum dikurniakan cahaya mata bukan la satu ukuran kebahagiaan kami.. demi Allah kami bahagia.. belum rasa kekurangan.. belum rasa ada yang hilang.. belum rasa tak lengkap lagi.. mungkin susah nak di fahami bg mereka yg punya anak.. mungkin kamu kata ucu berpura2.. tp itu lah yg ucu rasa.. apa pun.. Allah belum nak bg rezeki anak lagi.. takpe.. mungkin bukan sekarang.. tp akan datang.. kalau bukan akan datang.. mungkin di akhirat kelak ada ganjarannya.. ucu redha..

Apa pun.. ucu bersyukur atas nikmat yg Allah berikan pada ucu dan suami.. ucu bukan malaikat.. masih ada kekurangan.. ucu tidak sempurna.. namun ucu masih belajar menjadi sempurna.. setiap hari adalah pembelajaran untuk memperbaiki diri.. dan akhirnya.. apa yg ucu harapkan.. semoga ikatan ini kekal abadi..

p/s: saya punya hati…

My 6th wedding anniversary..

Semalam adalah hari ulangtahun perkahwinan ke 6 buat ucu dan suami.. sebenornya mcm ingat2 lupa bila tarikh nikah.. samada 27 ke 28.. tp belek punya belek.. kami sanding 29.. so nikah 28 la.. hehehe.. Selama 6 tahun kami melayari alam rumahtangga dengan kesabaran.. Seperti orang lain, kami juga melalui proses jatuh dan bangun bersama.. mungkin 6 tahun tidak cukup lama berbanding yg dah berpuluh tahun.. tp kami tetap lalui kehidupan turun naik bersama.. Seperti pasangan lain, kami juga bergaduh, bertekak, masing2 nak betul.. ada aje yg tak kena.. tp itu semua asam garam kehidupan alam rumahtangga.. maybe setahun pertama tu memang semua bikin panasss.. tp dah lama2.. hmm. Sukatilah ye.. hehehhe.. pada ucu, setiap hari adalah proses pembelajaran.. proses memperbaiki diri.. proses mempertahankan ikatan ini..

Masih belum dikurniakan cahayamata bukan penghalang kami meneruskan kehidupan dengan suka tawa ria.. honestly.. pernah ucu kata.. “kalau awak betul2 sunyi sebb takde anak, awak nak kawen lain.. kawen la.. sy tak kisah.. at least sy boleh tumpang kasih.. tp nak carik tu bior betul2.. jangan tangkap muat.. kawen org sebb kita sayang selain kerana nak zuriat..” pergh.. giler direct tak?.. hehehe.. ucu percaya dan always percaya.. masa itu akan tiba.. kalau tak pun.. Allah nak bagi yg lebih baik untuk ucu kalau bukan di dunia.. maybe di akhirat kelak.. ada aje kata2 nista dan ada aje kata2 menyakitkan hati dr dulu sampai sekrg tentang perkara ni.. tapi ucu tak ambik pusing.. persetankan apa org nak kata.. kalau nak balas, maybe akan bunyi mcm kasar dan mcm emo giler.. so dulikkan mereka.. yg penting ucu happy.. ucu tak menyusahkan orang.. ucu tak menagih simpati orang..

Okay done with that.. kang lagi emo terlebey.. heheh.. so.. ucu celebrate our anniversary kat LES DEUX MAGOTS RESTAURANT at The Pearl.. ala.. makan steak2 gitu.. hehehe.. kami sambut satu hari awal sebb 28hb tu ada bola champions league.. hehehe.. sambut ngan kawan ucu.. Faza and the family.. and had a nice cake cutting ceremony.. muahahaha.. actually cakap ngan manager dia nak sambut anniversary.. tp tak sangka la pulak.. dia buat siap lagu2.. and lilin2 potong kek.. huhuhu.. anyway it was nice.. really nice.. actually the dinner was on me.. because hubby promise to give me cooking set.. yeaaaa… (dayah.. yg cam ko punya aku tak jumpa..cisss!!!).. so we separate the expenses.. hehehe..

Harapan ucu, seperti selalu.. agar ikatan perkahwinan kami akan kekal sehingga ke akhir hayat dan sentiasa di rahmati Allah.. diberi rezeki yg halal lagi berkat.. diberi petunjuk ke jalan yg lurus dan benar.. dan pastinya berharap dikurniakan zuriat yg baik.. namun, ucu terima segalanya yg membahagiakan ucu.. terima apa sahaja ketentuan andai itu yg terbaik buat kami.. Amin..

Ikhlas dr saya,

muahahahaha…

p/s: hati adalah hak milik setiap insan…