Happy Birthday to Fandy

wo woo wooo.. lama tak menulis kat sini.. lama amat… selain ucu busy dengan kerja.. busy dengan hal2 lain juga.. too many things happened.. good things.. bad things.. apa pun.. ucu let it gooooo… yg penting bangun pagi ucu kena senyum.. be happy.. kita tak tau kesedihan apa yg akan kita lalui dalam hari tu.. so awal pagi kena la senyummm… smile sayanggg katanya..

on 30th April.. ucu sambut besday fandy awal sedikit.. khamis malam sebb kalau actually birthday day tu.. hari kerja.. so kawan2 pun tak dapat nak join.. and we all pun decided to have the celebration on 30th. Kami makan di restoran cina.. halal of course.. and we had a great time.. berkaraoke.. sedap tak sedap suara tu lain cerita la kan.. hehehehe.. ada few friends lagi yg tak dpt datang..

Aabila kita jauh di Negara orang ni.. kawan2 adalah family ucu.. I keep small group of friends supaya tak pening.. maklumlah.. banyak orang banyak ragam.. so these are friends that I can share my happiness and sorrow.. we don’t have hard feelings and we do not try to “bang” each other.

hadiah untuk husband sampai hari ni pun lum beli lagi.. haha.. sebab tak tau nak bg apa dah. semua mcm dah belikan kecuali kereta motor dan bulan bintang la kan.. hahha.. nanti2 la saya belikan awak hadiah ye..

let see some photos taken on that day… 

              
p/s: don’t be scared to get old. 

Gagal

Tamat.. keputusannya.. tiada rezki untuk ucu menunaikan haji tahun ni.. hehehe.. preparation siap dah sebenarnya.. baju2, barang keperluan, vaccination, tapi tunggu punya tunggu.. tak dapat pun visanya.. hanya 8 orang je dpt pergi… tapi kalau tgok status permohonan ¬waiting for approval¬ takde la kena tolakkan.. masih tergantung di 7 petala langit.. terawang-awang gitu.. hahhahaha… tak dapat pegi tu – secara teknikalnya.. tahun ni memang dah diberitahu awal2 yg visa dikurangkan.. dan secara bukan teknikalnya.. ucu belum dijemput Allah untuk menunaikan haji (korang nak kata aku banyak dosalah tu ye..) haha..dalam erti kata lain.. masih diberi peluang untuk beribadat sebelum haji.. takpe.. tahun depan ucu cuba lagi apply..

makanya.. since tak pegi haji.. cuti pun lama… apa lagi.. plan untuk berjimba2 lah kita.. hehehehehe

p/s: berdoa agar panjang umur

Semua pun tak siap…

Last weekend quite busy.. hehe.. khamis malam ucu and husband g dinner kat corniche restaurant.. buffet.. rasa bersalah pulak tak belanja husband makan2 masa birthday dia.. so ucu ajak p makan situ kebetulan ucu puasa.. dan aa kupon eat one free one.. haha.. so okay lah.. selain nak merasmikan handbag baru.. hehehehehehehehe.. rasa best pulak makan kat situ sebb tak sangka buffet nya sepanjang2 passageway tu… puas hati.. tp sebb ucu dah makan maggi sebelum tu.. so makan gitu2 jek.. tapi overall puas hati la makan situ.. dapat gak lah cuci2 mata tgok pak arab2 berendek sambil minum wine… pftttt!!

Jumaat kami ke ikea.. make over rumah tak habis lagi.. haha.. nak beli console table berbulan2 kena tunggu sebab out of stock.. pfftt!!.. tapi hari tu datang dah ada.. apa lagi.. terus grab.. arghh.. tu yg malas g ikea.. ada jek yg nak beli.. silap ucu gak la.. sebb for me takde maksud.. window shopping.. haha.. datang mesti beli.. hehe.. selain itu ucu beli cermin.. rumah ucu takde cermin.. boleh? Cermin yg ada pun cermin kat gobok.. haha.. also ucu beli meja computer.. walaupun computer takde lagi.. haha.. kali ni beli tak banyak so takde free delivery.. maka kena la kami mengangkut sendiri.. pasang sendiri.. makan dua hari jugak nak siapkan.. termasuk silap pasang and kena bukak balik and pasang balik.. huahuahua..

Lepas g ikea tu terus g Jarir bookstore.. kononnya nak tengok computer.. kalau boleh nak beli desktop aje.. laptop kat rumah tu ada 3.. tapi semua nan hado.. yg satu charger takde.. sebb wire charger dah putus kena gigit ngan marble.. hehehehe..yg satu.. ntah zaman bila.. sekali browse.. berpuluh2 kali dia bukak.. grrr.. yg satu pulak.. Samsung hampeh.. siput babi lagi lajulah!.. Samsung memang gua ban.. serious.. baik tab.. baik laptop.. baik handphone.. memang tak percaya dah.. menyusahkan orang!.. sooo.. kat jarir tadi terus beli computer tu.. as promised.. konon nak bg hubby duit untuk hadiah.. at last.. belikan computer.. dah.. jangan mintak2 apa lagi! Hahaha..

Kalau furniture tu makan masa dua hari nak siap pasang semua.. computer ni dah makan masa 4 hari tak siap2 nak connect internet.. hahahahaha.. ucu memang la buta IT kan.. teori tahulah.. tp praktikal kem salam lah.. malas nak fikir dan malas nak amik tahu.. hehehe.. baca buku lagi best dr pening kepala fikir kenapa takleh connect.. harap2 computer tu tak makan sebulan nak connect.. sebb tak sabar nak download movie and lagu.. hehehe..

Cerita lain.. toilet abon marble dah dipindahkan.. abon okay.. masih boleh mencari location baru.. tapi marble… ya ampunnn!!!.. dia tak jumpa.. bila dah jumpa.. buat “kerja” atas alas kaki.. haihhh.. dia ni memang masalah sikit.. macam budak2 sikit.. nak kena monitor.. so hari sabtu.. kerja ucu dok monitor dia aje.. letih!.. takkan nak letak tanda anak panah.. TANDAS DI SINI .. gitu?.. adehh.. tgok hari ni pulak.. dia buat lagi ke tak.. dulu tandas ada tutup.. sekarang takde tutup.. malu kot.. ahh gedik ahh!..

Okay lah.. tu jek cerita weekend.. nanti free tulis lagi.. bye!

p/s: sy mahu small sofa untuk duduk sambil membaca dalam bilik.. lagi?! Hehehe…

Kebosanan

Lama tak tulis.. hehehe.. busy kemain.. kerja office terutamanya.. dengan PRU13 nya lagi.. last week 04 May birthday Fandy.. mula2 memang nak buat jamuan sikit.. tapi malas.. and fikir2 balik.. takyah la buat.. so ucu order cake aje.. ingat nak g makan2 aje.. tapi tak tau nak makan mana.. sebenornya dah bosan dengan makanan kat sini.. kalau kat Malaysia.. mesti ucu dah g makan2 kat Hassan Ong.. ajak semua family.. sebb tak tau nak makan mana.. so kami dok dirumah sahaja.. hadiah pun tak beli sebb tak tau nak beli apa.. just bg duit.. pepandai la nak g beli (tp tu pun tak bg lagi.. ahaksss!)..

Tapi bila dah g breakfast dengan noma and budak2 kat Ikea.. tetiba rasa pulak nak buat makan2.. so ucu pun mengepau lah tenaga Noma supaya tolong buatkan laksa.. Nyum! Nyum!.. laksa utara lah kan apa lagi.. kalau ucu panggil laksa asam or laksa penang.. my favourite.. selama ni buat selalu rasa tak sedap.. salah resipi ghupenya.. hehehe.. banyak nau cikgu yg ajar.. pastu ditambah dengan perangai “mak nenek” ucu ni ha.. tambah tu tambah ni.. konon2 nak sedap.. rupanya lari rasa..haha.. tp ni Noma dah ajar.. so konfiden nak buat lepas ni.. selain buat laksa penang, ucu mcm biasa la.. buat laksa johor.. and lepat pisang.. itu sahaja lah.. selain kek.. ucu jemput pun tak ramai.. kwn2 fandy dr opis dia.. ada yg tak dapat datang.. tp Alhamdulillah makanan cukup2..

And hari ahad pulak kami sibuk monitor PRU13.. sapa menang sapa kalah.. dua2 menteri besar kami kalah.. hikhik.. nasib kamu lah ye.. hehe.. dengan 2 group whatsapp yg bercerita politik.. mau meriah henpon ucu.. hehe.. cepat habis bateri.. kalau bulan ni aku punya bil melambung.. korang punya keje la ni.. huuhuhuhu..

Risau jugak bila bercerita politik ni orang akan sentap menyentap.. boleh jadi putus kawan.. so harap2nya takde lah yg sampai putus kawan.. walau pun dengor kata dah ada yg kena unfriend kat fb.. hahahah.. childish sungguh korang ni lah!.. relax ahh.. setakat politik je kot.. sedangkan najib dan anwar bersahabat.. ntah2 g minum kedai kopi sesama.. (ok.. ini tanggapan.. jgn kata gua fitnah anugerah tuhan tu eh.. habis gua!! Pffttt!)..

Abaikan lah politik.. ucu sekarang rasa homesick sangat.. kalau ucu asyik dok teringat makanan aje.. tu memang homesick lah tu.. haha.. selain asyik teringat family kat Malaysia especially mak..hmmm.. camana lah orang yg dok dekat2 tpi tak g tgok family.. tgok mak ayah.. jumpa adik beradik.. memang hati batu gamaknya.. ucu ni cuma takde peluang.. kalau ada memang cepat je gua cabooottt!!!.. (tetiba nak bersangka baik.. mereka sibuk agaknya!..) hati ni rasa nak balik sangat2.. tp masa tak mengizinkanlah.. lagipun ucu banyak plan tahun ni.. so cuma ada kesempatan balik Malaysia hujung tahun.. kali ni rasa nak balik lama sikit kot.. tengoklah macamana..

Okaylah.. dah takde benda merapu nak cerita.. haha.. nanti kot2 ada idea2 bangang2 ke.. rajin la ucu menulis lagi.. setakat ni semua cerita serious.. booriinggg!!! Hehehe… ok dah.. stop sini.. bye!

p/s: oh bulan sampai kan rindu ku.. oh bintang kirimkan cinta ku..

Terima Kasih

post kali ni sy nak tulis secara skema… hehehe

Tahun ni hari lahir saya sesuatu yg lain… kebiasaannya saya sambut sendiri (sejak duduk di sini).. kalau di malaysia sudah tentu saya akan sambut dgn family.. mak or abang or kakak sy belikan kek.. anak-anak saudara saya yg akan memeriahkan suasana.. mak saya pasti hadiahkan music box untuk saya.. tahun ni kawan-kawan buat kejutan untuk saya.. saya memang tak prepare apa2 tahun ni.. selalunya saya akan beli sekurang2nya dua baju baru.. saya akan pakai untuk pergi kerja and saya akan pakai untuk dinner dengan suami saya.. tapi tahun ni.. saya penat.. letih.. sebab kerja.. kebelakangan ini tuntutan kerja sangat tingggiiiii.. saya tak cukup rehat.. dan saya cuma fikir tentang hadiah yang patut saya beli untuk diri sendiri.. hehehe.. puas lah saya dan kawan saya bukak website itu dan ini.. tetapi suami saya buat kejutan beli hadiah tanpa pengetahuan saya.. yeaay!!.. dan malam itu kami makan dessert di restoran apa nama? Leduree kah? lebih kurang gitu la bunyi nya.. makan macaroon kegemaran saya.. saya suka macaroon warna hitam itu.. hehe.. sudah memadai bagi saya..

malam 12.11.12 itu.. suami saya kata dia dah tempah meja di restoran Al Bandar di souq waqif.. terkejut saya.. kenapa terkejut?.. rahsia (tak cium bau syurga aku kang).. hehehe.. saya hanya pakai biasa2 sahaja.. pakaian yg saya pakai untuk pegi shopping barang dapur haha (kemeja dan jeans).. sebb saya malas.. tapi baju tu sy pernah pakai sekali.. kiranya baju ala2 baru jugak la.. ehehe.. sebb lain.. sebb saya penat.. tp saya pergi jugak sebb dia sudah siap awal dr saya.. terkejut kali kedua.. sampai di souq.. dia terus naik ke atas tanpa memberitahu waiter di situ bahawa dia sudah menempah meja.. dia terus naik keatas.. sebb meja kami di roof top katanya.. saya siap kata “eh awak naik je.. orang ni tak marah ke.. mana awak tau meja kita yg mana”.. dia diam tanpa kata.. terkejut kali ketiga.. saya kenal suami saya yg dia ada sedikit skema or protokol dalam bab2 begini.. ye ke? ke malas?.. haha.. dan bila kami naik.. saya nampak kawan2 saya.. saya sangka kebetulan.. tp sebb sy tgok kawan2 sy dress sooo well.. dgn berlipstik bagai.. kui kui.. haruslah saya tau itu suprise.. sempat juga saya terbuat muka ala2 taylor swift amik grammy.. (mulut ternganga).. terkejut kali ke empat.. kalau saya sakit jantung mesti semua sel jantung saya mati.. sebb empat kali saya terkejut.. silap2 boleh “goal”.. haha.. agak terkilan juga sebb dua lagi kawan saya tidak dapat menghadirkan diri.. seorang di Malaysia (wakilkan suami yg saya anggap macam abang) dan seorang lagi yang telah bertindak sebagai organizer juga tiada kerana perlu ke dubai diakhir2 waktu.. sob sob.. namun.. saya happy.. ditambah dengan dua penyeri yg tak berhenti bercakap.. dan cheese kek dari La Cigale yg sangat sedap.. saya terharu.. hehe.. terima kasih banyak-banyak sebb buat saya happy..

mulanya saya ajak suami saya dinner di intercon.. sebb saya ada member card.. (free lah kann).. tp cancel.. selepas tu suami saya ajak makan di restoran pasta.. sy terkejut sbb suami saya tak suka makan pasta.. dan kalau pegi.. saya sorang yg akan makan pasta.. end up dia akan pau makanan saya dan dia cuma minum air.. tak romantik bukan?.. hehe.. dan sadisnya.. saya siap mengutuk dgn kawan saya.. “ada ke laki aku ajak makan kedai pasta”.. dan dia sokong suami saya “eh okay apa kedai tu”.. e ehhh!!.. sejak bila kau sokong dia?.. hahaha.. terkejut lagi.. rupanya itu adalah idea2 mereka.. patutla..

kami tak bawak kamera malam tu sbb saya ingat cuma kami berdua.. kami cuma snap pakai phone sahaja.. tp kerana si apple ni nak kena download pakai apple aje.. lambat sikit la saya letak gambar ye.. saya kene download dr laptop samsung saya yang siput-babi-lagi-laju itu..

apa pun.. tahun ni banyak kejutan.. saya memang tak mengharapkan apa2.. sebb saya penat (banyak kali sebut penat.. hint nak ke dubai sebenarnya..haha).. sampai kan kawan saya kata.. “ni besday kau la giler..” hahaha.. kepada yang wish kat facebook.. my bff.. yg wish personally.. my family.. dan kamu, kamu, kamu dan kamu.. saya hargai ingatan kalian.. doa saya untuk ulangtahun kelahiran saya kali ini.. untuk family.. saya akan sayang kalian seperti nyawa saya sendiri.. pada kawan2.. semoga persahabatan kekal abadi.. kita berjaya dan berbahagia di dunia dan di akhirat.. special date.. 12.11.12.. akan kekal dalam ingatan..

jangan salah faham.. bukan tujuan saya bercerita tentang apa yang saya dapat di hari lahir saya.. kerana mungkin ada yg tidak bernasib baik seperti saya.. tapi saya menghargai apa yg dah insan2 yg saya sayang lakukan untuk saya.. peace!!

p/s: more than words…

–aku rasa poyo tulis macam ni–

Under the skin

Okay… lama tak tulis sini… sebab? Malas lah apa lagi… sume malas.. nak on laptop malas.. nak fikir malas.. nak off laptop pun malas.. apatah lagi menaip.. hehehhe.. hari ni sebb keje takde.. (tak tau la nape boss tak bg keje dah.. huhu).. so ucu tulis sikit lah ek..

2 minggu yang lepas…. eh ye ke 2 minggu? Entah.. lupa.. hehe.. hubby masuk spital.. jeng jeng jeng.. kaki kene jangkitan bacteria.. one part of the leg la.. bacteria duduk “under the skin”.. hahahaha.. sebelum tu demam 2 hari.. then tetiba nampak merah.. tak sakit katanya.. 4 hari duduk dalam spital.. ucu pun berkampung jugaklah.. asalnya ucu yg kena urine infection.. tp hubby yg kene masuk hospital.. standard la musim nak bertukar gitu.. banyak la penyakit datang bertandang (ntah bila nak sesuai ngan udara Qatar ni pun tak tau la.. Malaysia sangat!! Gedik!!).. actually kaki hubby tu tetiba merah macam lebam nak baik.. dekat tulang keting to be precised.. dah buat ultrasound.. takde pape.. doctor takut bacteria merebak ke urat tunjang.. tp Alhamdulillah takde apa2.. bacteria tu duduk dalam lapisan kulit aje.. orang kata gout.. bila ucu Tanya doctor doctor kata bukan gout.. kandungan darah semua okay.. toxic takde .. salt takde.. ntah apa2 lagi bahasa medic ni.. ucu pun tak paham.. hehehe.. yg penting bukan gout.. tp tgok je la kalau kene lagi.. kalau kene maybe gout la kot.. huhuhuhu… tu kendian cerita..

Sepanjang tu.. hubby kene amik antibiotic untuk 4 hari.. 1st day masuk je.. dah kene cucuk 6 kali.. urghhh!!!.. ni la sebb mengapa ucu taknak g hospital.. kalau ucu.. selagi boleh tahan.. takkan ku masuk hospital.. I hate jarum.. seriously.. kaki takleh bengkok kan sbb kene bagi darah jalan lancar.. takleh lari sbb kaki takleh kene pressure.. takleh drive sbb nak bg kaki relax (tp dia sebat gak g taste of asia and ucu manja2 suruh dia anto g keje lepas discaj..hehehe).. maka.. dengan aman bahagia nya hubby bersantai di hospital tanpa rasa bersalah.. hehhee.. tidur je kejenya.. sampai ucu pun naik muak tgok dia tido.. sebelum g keje dah pesan.. jangan tidor jek.. lalu dibalas.. “nak buat apa lagi.. tidur je arr… habis tu takkan nak basuh bilik air pulak”… dang!!!! Hahahaha.. menjawab! Menjawab!.. tu belum lagi hubby sangat happy bila kawan2 dtg melawat.. dah macam agenda makan2.. hahahhaa.. kat mana pun jadik je kitorang nak berkumpul.. makan2 kek.. makan2 macaroon.. org lain yg sakit.. ucu yg teringin nak makan tu makan ni.. tu belum kira makanan free hospital tu ucu yg makan lebih dr hubby.. tp setiap kali hubby makan.. takde la pulak nurse dtg.. tp time ucu dok melantak makan beriya2 sambil tgok movie.. ada je yg masuk.. hampeh.. dah nampak mcm ucu ni tak berhati perut makan makanan pesakit kan?.. Nampak macam happy sangat makan xyah masak and makan free kat food court kan?.. sabor je la..

Masuk hari rabu dan discaj hari sabtu.. dia dpt MC lagi 4 hari.. kaki pun dah okay sikit.. tp still takleh lari2.. hari ni tgok2.. kulit tu dah mengelupas.. so okay la kot.. tisu lama dah mati.. timbul tisu baru.. (ucu punya teori..ntah betul ntah tidak).. hehehe.. but today ada appointment dgn doctor.. hopefully semua okay..

p/s: jangan sampai sakit jiwa