Yang ke sepuluh

This year vacation is over. Habis dah.. nak bercuti tunggu tahun depan.. hehe.. i went to vienna ..mmmm.. not much to see.. but okay okay since i went for only one day.. apa pun sangat dpt tgok pun kan.. then went to munich by train.. jumpa kawan2 di sana.. memang kami berjanji.. seronokkk.. and last one. ucu pegi ke Interlaken.. lauterbrunnen and zurich.. but banyak2 tempat yang ucu pegi.. lauterbrunnen adalah the best place I ever been.. woohoo.. pemandangan yang cantik.. nature.. ucu suka sangat.. dengan kehadiran kawan2 yg best.. everything was good.. I promise I will come back to this place one day.. cepat atau lambat.. muda atau tua.. I will be back to this place and enjoy the view again.. I promise.

 

di Vienna

 

Marienplatz, Munich

 

bekas istana di Munich yg sudah dijadikan taman rekreasi

  

taman di raja

  I 

friends.. UTMers

  

kami satu batch UTM 1999/2003

  

Interlaken

  

camping Jungfrau .. cantik giler

  

saujana mata memandang

  

the area… i will come again

 

Jungfraujoch

  

  

 p/s: let it be because Allah knows the best

Advertisements

3 minggu

tak tulis dah lamaaaaaaa sangatt.. hehehe… banyak benda menarik yang terjadi.. hekhek..

1. ucu jalan2 p dubai dengan dua rakan.. cathy and loly.. shopping2 kotaraya.. terjebak dalam membeli kasut.. cis!cis!cis!.. mast kirim kasut asalnya.. ucu pun terbeli.. sebb saiz kaki sama.. pastu tolong try pulak.. mau tak terjebakkan.. cukup cukup sudah.. lepas ni.. jangan beli kasut 10 tahun.. (kononnn)

2. suprise birthday party.. muahaha.. noma, cathy, and sue.. beserta dua pari2 umair and una.. oh lupa suami ku (hahaha.. lupa lak) sama-sama meraikan hari jadi saya yg ke 32.. noma masak nasi minyak atas permintaan ramai.. datang2 aje rumah noma.. ting!! ada kek besday.. senyum sampai telinga.. hahaha.. sempat ucu bergaduh dengan pak guard bawh tu sebb sibuk nak ID orang.. huh!! terima kasih kepada semua kerana mengingati.. susah2 aje.. nasi minyak lauk beriani.. tahun depan jangan lupa buat lagi.. haha

3. my mom and my nephew ada di qatar.. yeaaa!!! finally.. after 24 hours punya perjalanan dr johor ke kuala lumpur ke colombo ke doha.. akhirnya mereka sampai.. sampai2 kaki mak takleh jalan and takleh tegak.. huhuhuhu… sian la hai.. so this week ucu cuti seminggu selain menghabiskan cuti tahunan yg berbaki (itupun masih ada 4 hari lagi.. huhuhu) dapat la ucu bawak mereka jalan2 p shopping mall.. weekend nanti baru bawak p sealine ka.. main quad bike ka.. p piknik kat fuwairit ka.. tu kena tunggu hubby cuti jumaat..

4. tentang kerja pulak, ucu kena support facilities department balik semula.. uwaaa! yg mana untuk mereka semua adalah URGENT!! huhuhu.. tak dapat la nak berjimba2.. haha.. kalau tak.. sempat gak la.. bergosip2 haha.. sempat la makan biskut 4 kali sehari.. tu belum kira cek flight tiket setiap masa.. pegi berjalannya tidak.. asik cek flight aje.. hahaha.. lagipun.. ucu dah la lately rasa macam slow aje.. bila nak buat keje tu rasa macam alignment lari aje.. dah macam alignment kete ucu.. asik menyimpang aje.. haha.. (nak betulkan alignment harga 800 riyal.. apa gila?).. performance memang tahap minima la kan.. semua nya delay.. demmm!! rasa macam tak produktif lately.. apasal ntah.. nak kata jiwa kacau takde la pulak.. haha.. malas buat kerja tu memang tahap gaban la.. tapi apabila masuk facilities ni memang kena tekan turbo.. zasssss!!! kena pantas, cekap dan amanah.. gituu!!

ok lah.. itu sahaja.. takde apa nak cerita dah.. nak cerita pasal berat badan dah naik pun tak syok.. i’ll write next time..

p/s: once upon a time.. when i was 12…

Jalan raya..

Selamat hari raya aidiladha untuk semua.. dah terlambat sebenarnya.. hehehe.. cuti-cuti raya kali ini.. ucu ke Dubai sahaja.. carik tiket ke tempat lain semua mahalllllll.. huh!! tema kali ini santai2 relax.. gituu.. Dubai sangat la crowded.. ramai sangat.. pening..

not much to share la.. sebab nothing interesting yg berlaku.. perjalanan hidup macam biasa.. monotonous.. i think i need something to boost my life la.. hahaha.. apa benda agaknya? jalan2 lagi? kosong poket kalau asik jalan.. baca buku? novel berderet dah baca tapi semuanya.. nak hado (later ucu cerita pasal novel2 yg ucu baca k).. shopping? not yet sale.. than what else?.. hmmm…

tgok gambor aje la ye.. tu pun snap sikit2.. DSLR ke kamera kecik ke semua dah tak bawak skrg ni.. pakai phone aje snap.. jadik ler…

makan kat vietnamese restaurant... sedapppp

makan kat vietnamese restaurant… sedapppp

hotel dalam taman.. nice.. pool besar.. tp dalam 2m.. cungap2 gak nak berenang

hotel dalam taman.. nice.. pool besar.. tp dalam 2m.. cungap2 gak nak berenang

dr jauh.. relax2 aje

dr jauh.. relax2 aje

cheesecake dr cheesecake factory.. nyum2

cheesecake dr cheesecake factory.. nyum2

p/s: hari-hari tgok MPH online.. berapa banyak nak beli buku daaaa..

Apa lagi aktiviti yg ada..

Last Friday.. ucu menghabiskan masa dengan berpicnic di fuwairit.. our favourite spot.. kami 10 orang semuanya.. memasing bawak makanan sorang sikit.. ucu seperti biasa menumpang orang hehehhe.. maklumla.. kereta kami kecik dan tak sesuai untuk lalu kawasan pasir yg lembut itu.. ucu menumpang kawan ucu la.. cathy & joe.. kereta mereka besor.. sesuai benor kalau ucu menumpang.. haha.. dok kat Qatar ni bukannya ada apa sangat.. nak menghabiskan masa dengan bershopping pun tak berapa nak sesuai tengah2 bulan ni.. haha.. lagipun takde sale apa pun.. nak beli baju pun rasanya semua jenis baju dah ada.. haha.. tp kalau ke ikea tu ada pulak nak beli.. macam la semua takde.. kui kui kui… okaylah.. not much to tell.. some photos taken..

airnya suam-suam gitu..

airnya suam-suam gitu..

all of us.. termasuk yg tangkap gambar.. Anne

all of us.. termasuk yg tangkap gambar.. Anne

with cathy

with cathy

biarpun aku tidak bersinar namun aku mampu mengindahkan kegelapan.. haha

biarpun aku tidak bersinar namun aku mampu mengindahkan kegelapan.. haha

itu sahajalah.. bye..

p/s: selagi mampu.. aku menghargai persahabatan yg ikhlas..

Raya

Lama gila tak menulis… dari bulan puasa sampai ke la semalam.. hehe.. actually boleh je menulis.. kalau ikutkan.. masa bulan puasa tu macam2 boleh cerita.. kalau buat buku masak2 dah boleh cecah tiga puluh muka surat.. confirm laku keras.. (ntah hapa laku keras pun tak tau).. balik raya ke Malaysia sesuatu yg diluar jangkaan.. sebab berfikir2 nak balik sebenarnya.. sebabkan ada hal mustahak yg perlu diuruskan.. maka kami pun balik.. sampai di pagi hari raya.. sangat perantau kan?.. balik kampung sangat namanya.. haha.. kalau orang lain di pagi raya berbaju melayu dan berbaju kurung.. ucu hanya berkemeja dan berseluar jeans.. sungguh tak raya.. kalau orang lain sedap2 makan ketupat pagi raya.. ucu cuma makan dunkin donut.. tu belum lagi orang makan kuih raya di pagi raya.. ada budak pompuan muslim yg berbaju kurung dan bertudung jual liquor kat kaunter KLIA.. seriously? Sungguh manusia hilang sensitivity.. management buta hati all I can say.. dah la muslim.. pakai tudung lak tu.. pagi raya lak tu.. dah takde orang agama lain yg boleh ko letak suh keje jual liquor tu? Ko letak awek2 perasan cun jual lipstick mekap segala ada pulak.. sengal.. paling koman pun ko letak la lelaki.. ini ucu tengok yg lelaki sibuk mengurat awek lalu lalang.. nak je aku tampo.. kalau gagah macam abg askar yg bawak senapang pusing2 KLIA tu takpe la gak.. huh!!

Ucu beraya di Melaka satu hari then esok balik jb.. takde la feeling raya sangat sebab dah tua kot… Cuma yg seronoknya dapat jumpa keluarga la of course.. setahun tak jumpa kan.. selalu berwhatsapp aje.. borak bodoh2 bangang.. lawak2 bangang giler.. sapa sentap sila carik masa rehatkan minda dan diri.. haha.. kalau balik Malaysia memang aktiviti makan memang takleh lepas la.. makan hasan ong.. underrated restaurant but superb.. 20 orang g makan.. seronok kemain.. mak pun seronok sebab semua anak2 dia ada.. tak dan nak snap gambar semua sebb sibuk makan.. haha.. but this year memang kurang bergambor.. malas ya amat.. snap pakai fon aje.. balik makan pergi karaoke pulak.. haha.. semua hidden talent terkeluar.. hidden perangai hazab pun terkeluar.. hahah.. tak tahan bila umur 47 nyanyi lagu BSB.. I want it that wayyyyyy… kui kui kui… anyway we had fun.. then lepak kat mamak.. minum2..balik kul 3 pagi.. kalau arwah ayah ada dah lama dia tepon sorang2 suruh balik.. huhuhuhu…

Ucu banyak habiskan masa di Johor sebab nak spend time ngan mak.. mak pun dah tak kuat sangat.. sayu juga hati bila tengok muka mak.. terfikir bila la ucu nak kerja di tanahair.. dapat ucu jaga mak.. ntahlah.. belum dapat nak balik.. hutang banyak.. hehe.. tunggu la lagi 3 4 tahun.. insyaallah rezeki ada di mana2.. ada peluang baik ucu balik la ke Malaysia.. Dapat g tgok bola kat stadium dgn abang and anak2 sedara.. wow!! Excited.. the BOS (boys of straits – budak selat) sangat superb.. sangat lah hebat sokongan mereka.. lagu2 semua catchy.. ucu ngan anak2 sedara pun ikut joget2.. haha.. yg paling best bila tgok anak sedara yang kecik duorang tu.. seronok sangat mereka.. kalah pun kalah la… yg penting seronok sama2 menyokong dgn lagu2 BOS tu.. nephew g join BOS tu.. esok sakit kaki.. haha.. siap rendam kaki dalam air.. sian la hai adek..

Takde apa lagi la nak citer sebb sampai sudah mmg ucu dok JB.. layan anak2 sedara.. jalan sana sini.. beli durian 30 biji.. haha.. makan sampai muntah.. ber-bbq.. relax2.. tu je la.. I hope next year I can spend more time with family.. and of course.. with my mother.. selagi hayat dikandung badan.. hehehe

So now.. jetlag tak habis lagi.. kul 8 mata dah terkulai layu.. haihhh.. and this Friday ucu buat open house.. masak sorang2.. mau bersilat ucu dalam dapur selama dua hari.. hehehe

Okay la.. bye.. till next time..

p/s: no time for friends… sorry

Hola!

Jalan2 g spain.. tak sebest ke Italy.. haha.. sebb tak banyak yg dapat disaksikan.. melainkan g pantai.. mungkin banyak benda dapat disaksikan termasuk yg tak patut.. haha.. kalau berniat nak shopping pun best.. sebb ucu pun berniat nak beli satu dua benda (puihhhhh).. so tak rugi juga lah ke spain.. hehe.. also hari ahad kedai2 di Barcelona tutup.. maka hanya duduk dalam bus and jalan2 kawasan sekitar.. sana banyak church.. kami g jugaklah tgok.. sekadar tgok kehebatan arkitek2 mereka.. suka nau buat statue.. ada church tak siap2.. arkitek pun dah mati kena langgar tram.. hehe..

Madrid pun sama.. sejuk bawak mati.. tangan kaki kebas.. malas nak beli baju sejuk or sarung tangan or kasut ke apa.. sebb sekejap je kami ke sana.. and kalau beli ntah bila nak pakai pulakkan.. pakai je la apa ada..

Dua2 tempat pun orang ramai gila.. mcm kat pasar malam Malaysia punya ramai.. kalau pasar malam kat Doha.. penjual lagi ramai.. haha (ok.. itu tipu! Jgn percaya!)..

Bab makan.. makan je la mana yg boleh.. no pork no meat no alcohol.. layann.. makan pasta.. makan seafood.. pastu balik Doha.. makan nasi macam orang kebulur.. huhu..

Pegi 5 hari jek.. takde apa nak cover sangat.. okay lah.. will plan for next vacation.. next year.. lain negara pulak.. kalau ada rezeki lebih.. and kalau ada tiket murah.. hehehe

So layan gambor.. (kitorang dah malas amik gambor haha)

DSC_0418

DSC_0410

DSC_0404

DSC_0352

DSC_0236

DSC_0206

DSC_0189

DSC_0050

DSC_0007

Tu jek.. hehe

p/s: jauh perjalanan luas pandangan.. buat sy sedar Malaysia tetap terbaik.. cintailah negara anda!