Tawakal

Bermula pada akhir tahun 2014 hingga sekarang, harga minyak dunia tidak begitu memberangsangkan.. drpd harga beraturs2 dollar per barrel.. turun ke bawah 60 dollar per barrel.. untuk yang bekerja di dalam industry oil and gas pasti akan terganggu.. mcm tu jugak company ucu ni.. kelmarin.. berpuluh puluh orang telah dibuang kerja.. kesian pulak ucu pd mereka terutamanya pd mereka yg ada anak2 sekolah dan komitmen yg tinggi.. yg ada loan lagi la kan.. ucu bersyukur masih kerja.. tapi dalam hati ucu ni risau juga.. mana la tau kan.. sekarang ni ucu hanya kerja macam biasa (of course la kan.. ada ke kerja luar biasa.. hehe) and tawakal aje pada Allah.. tapi still weh.. dalam kepala ni dah macam2 fikir.. kerja tetap kena kerja.. masih ada mak.. nak bagi mak rasa duit ucu sehingga akhir hayatnya.. and banyak lagi yang perlu di capai dan banyak lagi impian yang melibatkan duit ni.. hehe..

apa pun.. syukur pada Allah dan terus tawakal.. semoga rezeki ucu masih ada di sini dan Allah terus memberi tanpa henti..

InsyaAllah

p/s: Rezeki itu rahsia Allah.

Advertisements

Stop jadi pembeli

On 1st March 2015, ucu officially akan bertukar department and position.. kalau dulu ucu di Procurement Department as a buyer.. now ucu akan masuk contracts department.. masa boss ucu bgtau yg ada orang nak jd buyer ni.. masa tu berbunga2 jugak hati.. sebb masa ucu berhenti dr company lama.. manager tu bgtau ucu.. kalau ada peluang untuk masuk contracts.. grab.. and ex-boss contracts pun banyak kali ajak masuk sebenornya.. but ucu anggap itu hanyalah gurauan.. hehehe.. almost 5 years ucu dgn company ni.. keje as buyer.. takde la susah.. senang aje keje buyer ni.. tp yg mencabar dan susahnya adalah apabila kena deal dgn engineers or kata lain end user/proponent.. ada agak tricky di situ.. because I have to control my anger towards their stupidity.. hehehe.. (perasan pandai sangat la aku kannnn).. Sometimes la diorang ni akan act smart and layan kita mcm kita ni bodoh sangat.. (dia yg bodoh ke ucu yg bodoh ni.. hahaha).. to deal dgn manusia bukan senang.. sbb hati kena jaga.. kita pun masing2 kawan2 kan.. tak mau la gaduh sbb benda bangang2.. and ucu tak rasa bertikam lidah dan harsh word adalah cara terbaik nak deal dgn orang2 ni..

itu belum lagi dealing dgn supplier yg degil2.. hehehe.. yg suka delaykan quote submission dan delay itu ini.. ada aja alasan.. kata email or RFQ tak receive la itu la.. mcam kita ni buta IT sangat.. bukannya ucu tak boleh track and monitor activities diorang.. kadang2 mulut ucu lancang juga la.. bg sebijik kat supplier.. memang sound direct aje.. hehehe.. well.. itu je la yg payahnya jadi buyer ni.. kalau setakat cut PO itu mudah aje.. 5 minit siap.. sap sap soiiii…
perpindahan ucu ke contracts department ni adalah satu kebetulan sebb ada sorang org kat contracts ni nak move pegi procurement.. why? I don’t know.. tak berani nak tanya lebih2 kenapa.. pada mula boss bgtau ucu.. ada la rasa sikit terkilan.. sebb seolah2 tidak dihargai.. sentap gitu.. dah nak masuk 5 tahun keje kat dept tu… bila boss bagi orang lain amik kita.. rasa macam .. err.. aku tak cukup bagus dah ke buat keje selama ni.. but bila fikir balik.. good move for me..

dalam masa beberapa hari yg diberi untuk membuat keputusan.. ucu tanya orang sana sini.. tanya pakcik2 dlm department ucu tu.. hehe.. tanya kawan yg keje contracts.. semuanya member jawapan yg positif.. “pindah je” “ pegi jek” “bagus la tu.. grab it”.. dan yg paling saiko adalah husband la of course.. beriya2 bersungguh2 suh ucu pindah dept.. mintak petunjuk Allah.. berikan keputusan yg terbaik.. sampai la hari kena bg decision tu.. ucu still lagi terfikir2.. but I text my former boss engineering kat Malaysia.. tanya patut ke tak patut pindah.. dia straight away kata “go”.. then I decided to go.. bukannya orang lain tak member impact.. but.. I need confirmation.. giteww.. hehe..

worry pun ada.. sebb ucu bukan la seorang yg suka membaca benda bosan ni.. ucu ibaratkan contracts ni mcm subject sejarah la.. maklumla.. sejarah pun tak pernah lulus.. hehehe.. lagi nak baca ni semua.. huhuu.. risau uols.. but I watched one utube sblm tu.. dia kata “kita kena buat sesuatu yg kita rasa kita tak boleh buat, barulah kita tahu kita mampu ke tidak”.. inspiration gitu.. bimbang juga gagal.. but ucu akan cuba sehabis baik.. kalau I take it personal.. kenangkan sakit hati sebb boss ready to give away diri ini ke department lain.. haha.. mmg tak pindah la.. tp kenangkan career.. ucu pindah.. bak kata husband.. “forget about your personal.. think about your career”.. hati kata mahu tp otak kata jangan.. saya pilih ikut kata hati.. hehehehe..
well now.. I’m still in transition period.. ajar kawan ni keje procurement and dia tunjuk keje dia sikit2 kat ucu.. susah juga nak ajar tentang procurement tu.. sebb benda tu makan masa.. everyday dia kena belajar.. heheh.. hopefully ucu can perform well.. and sangat2 bersyukur diberi peluang..
okay.. tu jek.. will write again..

p/s: stop being afraid of what could go wrong and think of what could go right.

Aircond dan matahari

Ala ala… dah 3 hari office takde AC.. compressor tukar parts katanya.. dan 3 hari jugaklah.. orang kat opis ni berpeluh2 ala2 makan kat medan selera majlis daerah time tengahari.. panas berpeluh.. nasib baik kat office ni semua pakai deodorant rasanya.. belum ada bau yang kurang menyenangkan timbul setakat ni.. dengan prihatinnya.. safety department bg kipas supaya air circulate dengan betul.. kalau tidaaakkk… takleh bernafas.. sesak dada.. dah macam masa kanak2 main mati2.. lepas main kawen2, main mak2 pulak, pastu main masak2.. last sekali main mati2.. kopipes habis macam dalam drama swasta.. macam nazak betul.. hahaha..

this year memang la panass dan humid.. tak tahan.. hari tu jalan sekejap aje dr parking ke kereta.. tp feeling nya rasa nak menangis.. rasa nak menjerit punya tak leh tahan.. ni kalau cakap lebih2 panas la apa la..ada lah tu yang nak cakap ucu ni banyak dosa.. sebab tu tuhan bakar pakai matahari.. hehehehe.. tu baru matahariii.. belum neraka.. ha gituu katanya.. takde sapa yang suka cakap gini kecuali akak saiko.. haha.. lantak mung la wehhh.. janji mung bahagia.. kalau mung jalan kat panas kat Doha ni jangan lupa pakai topi.. nanti otak mung terbakar gelegak.. makin tak bijak lak kang.. hehehe

tgok gambar.. with kipas.. steady la kipas.. berjasa untuk seminggu ni.. be nice to us please…

IMG_2625.JPG

p/s: panas hati boleh buat hati mati..

Bukan salah koala..

Saya penat jugak hari ni..
Tapi sempat juga saya ber chatting2.. haha..
Dengan kawan2.. dengan family.. biarlah kan.. hehe
Paling tak suka kena jawab email.. penat nak fikir ayat
Dah la sini semua nya jenis suka sentap2.. hehehe
Otak saya tidak henti2 berfikir..
Baik hal kerja mahupun hal peribadi..
Masalah takde lagi.. belum muncul.. hehehe
Saya rasa la kan..
Saya tidak terlalu mencuba untuk menjadi yg terbaik di opis ni lah.. (poyo!)
Saya kerja biasa2 aje..
Saya kerja macam company ni saya yg punya.. (ayat trick di sini. Fikirkanlah!)

Sebab?
Saya malas.. haha
Malas nak bercakap..
Malas nak layan orang yg eksen2 ni.. lebih baik saya mengalah..
Saya rela jadi mcm org “bodoh” dr nak bertegang leher untuk benda2 yg ntah hape2..
And satu lagi saya memang malas..
Malas jadi kekangan saya..
Siapa tak rasa malas kan?
Kucing juga malas.. apatah lagi koala.. (Bukan salah koala kalau dia malas.. tp dia dijadikan dengan low calorie diet.. sian lahai.. kangaroo lompat2.. ko tidur 23 jam.. siannn)
Bagilah saya sedikit masa..
Saya akan berubah boss..
Bukan berubah menjadi hijau..
Tapi menjadi pekerja yang diingati..

Boss wrote: Please send all urgent matters to Fanor.. Nampak tak? Nampak? Pftttt!!!

p/s: Harimau mati meninggalkan belangnya.. mana?

Perli memakan diri..

Keje as a buyer.. or purchaser.. or whatever la yg korang panggil.. mulut memang kene bagi laju sikit.. hehehe.. boss selalu pesan.. you challenge je diorang.. eceh.. takde berani mana ucu ni nya pun.. kadang2 malas nak bertekak.. hari tu bertekak2 kat phone.. dgn kerek nya ucu cakp kitorang tak layan supplier yg nak tukar itu ini.. tak setuju dgn terms itu la ini la.. kitorang tak layan.. pastu dia nak dtg utk diskas.. sekali bila dia datang.. pakcik tua daaa.. rambut putih dah.. umur dlm lingkungan 60++ kot.. perghhh sentap ucu.. terus mcm kena tikam.. rasa berdosanya.. terus terbayang kalau la ayah ucu yg kene.. mesti ucu sentap.. terus terasa mcm mana la kalau anak dia tau yg ada org lain ckp ngan bapak dia mcm tu.. sob sob.. dan dan la ucu pun senyum umpama bidadari turun dari langit.. huh! Choyy!! Since that.. kalau ckp kat tepon.. kalau dgr2 suara mcm ala2 tua2.. terus malas nak betah2.. takpe la.. prinsip ucu (tetiba ada prinsip!).. kita buat baik.. nanti diorang pun buat baik.. tp kalau agak2 dah mengada2 terlebih.. ucu smash kasi over.. hehe

Sapa yg kenal ucu.. ucu suka menyakat.. saja suka2.. memerli pun leh tahan jugak.. haha.. tahan dgn tak tahan je la.. kalau dgn supplier ni pun.. kdg2 ucu perli2 jugak.. sarcastically.. ucu dgn diorang memang suka bg ayat2 kasi panas.. ayat2 ucu full of sarcasm la.. hehehe.. 9cari makan.. gini lahh.. hehe).. kalau mcm diorang lambat quote aje.. ucu call and siap la ko.. “you keep in the freezer?”.. “your machine got virus?” “your company too rich now ha?” hehehe… tp tu untuk supplier2 yg ucu dah kenal la.. kalau setakat baru sekali dua deal.. takleh ckp gitu.. lagi dia mengada2.. bukan korang tak tau diorang ni.. pantang geletek.. naik minyak jadinya.. hehehe..

Actually ucu nak citer pasal sorang ni.. (baru masuk intisari rancangan).. mamat ni ucu dah lama kenal dia.. walau tak pernah Nampak muka.. almost 3 years deal dgn dia.. very decent guy la.. tp kalau kene hentam ngan ucu.. kene jugak la kan.. tiada maaf la.. tp belum pernah dia tinggi suara ke apa ke.. mengada2 ke.. So.. dah dekat 3 minggu tak dgr pasal dia.. and kwn dia kata dia masuk spital.. so baru minggu ni dia call ucu balik.. ckp nanti dia hantar quotation.. so hari ni ucu buat follow up kat dia.. actually dia ni pernah eksiden.. teruk jugak la.. mula2 ucu pun tak tau.. tp pada satu hari tu (once upon a time!!).. ucu tunggu dia punya response.. punya la lama.. so ucu call and Tanya la kenapa lama sangat nak quote kan.. and ucu suruh dia quote online instead of pakai email.. and dia cakap dia lupa enquiry yg mana.. and macamana nak quote online.. so ucu dgn kejamnya.. dgn sarcasticnya.. ucu kata.. “you just did recently.. what happened? You have head injury?”.. dia dgn innocentnya menjawab “yes mam.. accident”… uwaaaaa…. Rasa mcm main roller coaster jantung ucu.. ucu terdiam tak terkata.. mulut ternganga sambil pegang telepon (sweet kan? Haha).. tak sangka dia betul2 kena.. ucu niat mcm gurau campur perli.. tapiiii…. Ia betul2.. bukan cobaan… huhuhuhu.. rasa kejamnya diri ini.. rasa mcm kena tampor bertubi2.. jahat nya rasa.. since that.. kalau ucu call dia.. mesti ckp baik2.. semulia2 manusia ucu jadinya.. so hari ni ucu Tanya dia apasal masuk spital lagi.. dia kata dia takleh bernafas.. so kene masuk spital 3 minggu.. kesian dia.. nak cari rezeki punya pasal.. merantau jauh2.. kerja tetap kerja..

Kesimpulannya?.. lepas ni nak cakap tu berhati2.. kot2 ada yg terasa hati.. tapi kalau dah lali.. apa pun takkan dipeduli.. hehehehe…

p/s: ckp memerli leh tahan lagi.. tp kalau ckp berlagak? Huh! Lupa agaknya dr mana dtgnya rezeki..

Saya dah okay…

Ucu sangat happy hari ini.. sebab utama?.. masalah kesilapan itu selesai.. accepted.. kawan ucu bersungguh2 tolong ucu.. sampai menitis air mata ucu sebb dia baik hati tolong menyelesaikan masalah ucu ni.. hehehe.. makasih banyak2.. tak sia2 ucu selalu bergossip dgn dia.. huuhuhu.. kami turun naik tingkat 3 – 6, berpuluh2 email.. try to convincekan org kat offshore.. kwn ucu tolong buatkan ayat.. haha.. ye arr.. dia keje 17 tahun kat sini.. ayat dah power… hehehe.. tp yg penting.. solved.. syukur alhamdulillah sangat..

kedua buat happy.. ucu tak kene g offshore.. flight kensel kerana chopper ada masalah teknikal.. terbeliak mata hubby dgr chopper ada masalah.. dah la masa tu ucu bukak loudspeaker.. muahahaha.. hubby kata.. nasib tau sekrg.. kang dah naik baru tau chopper problem cane?.. ucu kata.. alaa… relaxlaaa.. semua ada insurans.. kete.. rumah.. body saya pun ada insurans.. hehehhehehehehehe….

okayla.. nak bgtau ucu dah okay.. sekrang mau berjimba2.. tgok men in black.. summer dah masuk ni.. movie berpusu2 kuar kat wayang.. k ye.. will write later..

p/s: terima kasih kepada yang memberi kata perangsang… chewaaahhh…