Simple

Prinsip berbual ini mudah.. dengar dan komen dan tinggalkan di atas meja dimana anda berbual.. some issues or stories are not meant to be known by others.. keep it for yourself.

Prinsip bersahabat juga mudah.. hormat hak dan pendirian mereka.. jaga hati juga penting.. cuba sedaya upaya untuk tidak menyakiti dan cuba berbuat baik.. tak perlu jadi hero dalam hal orang lain..

Prinsip dalam berkeluarga juga mudah.. yang salah kita betulkan.. yg betul kita teruskan.. tegur cara berhemah.. jangan sampai biadap dengan yang lebih tua.. dan jangan sampai lupa adab dengan yg muda..

p/s: tak salah nak ber”frozen” dalam isu ni.. Let it goooo!

Kakak datang Doha #throwback

Ini kisah lamaaa… haha.. baru nak tulis sini.. hari tu anak sedara ucu dating, Balqish.. or panggilannya Kakak.. singgah sebentar di Doha.. dia balik cuti2 di Frankfurt..sebb masa sangat limited..ucu bawak makan2 di souq aje.. not much to say la.. but next time kena singgah lama lagi.. so boleh bawak jalan2.. hehehhe.

kakak ni dr kecik ada depan mata ucu.. membesar depan mata.. sikap.. suka and tak suka.. fizikal.. semua ucu Nampak.. accident motor sampai terabur gigi.. haishh.. tu paling sedih.. muka Lebam sana sini.. alhamdulillah takde pape.. and now dah kahwin.. masih lagi jadi my baby.. we born in 1980s.. ada corak pemikiran yg sama.. ada tumbesaran yang sama haha.. banyak perubahan kakak ni.. sejak kahwin.. banyak berubah.. jadi manusia penyabar.. suara cakap dgn suami slow aje.. hormat pada suami.. mak ucu pun kata..susah nak dengar suara kakak bila cakap dgn suami.. itu kalau ucu tu.. harus orang suh slowkan volume.. hehhehe.. kalau kakak.. suara kakak susah nak dengar.. kalau ucu.. suara suami yg susah nak dengar.. suara ucu toksah cakap la kan.. hahaha.. pada ucu.. dalam pelajaran dan kehidupan.. kakak seorang insan yang belajar dari kesilapan dan dia menjadikan kesilapan itu satu pengajaran untuk masa hadapannya.. ucu proud of you kakak.. kakak akan grad tahun ni.. ucu suggest teruskan belajar sampai PhD.. don’t stop.. good luck! 



p/s: manusia itu tidak sempurna akal dan sikapnya..

Kuning hitam putih

Last weekend was a good one.. celebrating my besfriend’s birthday.. early celebration sebb besday nya jatuh pada hari kerja.. so better buat weekend..

sepatutnya berlapan.. tp cik rassa tak dapat hadirkan diri kerana tidak sihat.. danjuga cik loly makan angin ke istanbul… maka kami berenam.. harus dengan tema kuning hitam putih.. sekali pandang macam kereta bumblebee.. dua kali pandang macam jalan raya.. tiga kali pandang macam teksi.. dan 4 kali pandang.. rasa macam lebah.. bee la kan.. since kami comel2 belaka.. hahaha..

kitorang lepak kat SaraB lounge kat St Regis hotel.. kalau orang lain dok sejam dua.. kita dok sampai 5 jam kat situ.. makan kuih kecik2 tidakla mengenyangkan of course.. dengan acara tiup lilin yg boleh menyebabkan kebakaran.. dtg dr malaysia lilinnya harus la gedebom kann.. hahaha.. tapiiiiiii gossip dengan topik2 hangat cukup memeriahkan suasana.. antara topik #sparklingwaterbukanchampagne #kampungdotcom #sepakkeling #cultureshock #motiflakiorgmesganakdara #diagayatautidak #aloeverabolehbuatkurus #collagenstemcell #dulumukakusamtapisekranglifting #ballroomparty #jeleslatewwtakdapatjoin #kenapadiasibuknakpergipartyoranglain.. ini adalah diantara topik2 hangat menjadi bualan kami..hehhee..

it’s nice to be surrounded by the right and nice people.. boleh bercakap sesuka hati dan tinggalkan semua di belakang tanpa khuatir.. I posted some photos here.. sesekali nak dressing cantik2 apa salahkan.. lagipun amik gambar cantik.. amik gmbar mcm utk cover album.. cover film.. tu belom yg berangan jadi Marilyn Monroe.. yg aksi gedik.. aksi **teett**.. hehhee.. apa pun.. we had fun..

sekali lagi, happy birthday to you sue.. may all your wishes come true dan selamat panjang umur dan murah rezki..

IMG_4078

IMG_4090

IMG_4110

IMG_4009

IMG_4004

p/s: good friends never let you do stupid things alone.

Bila berangan jadi orang kaya

Last weekend.. ucu dgn kawan, kami beryacht bagai.. haha.. idokla berparty.. hashtag aje #yachtparty.. nama kena gempak.. haha.. tp worth it la jugak.. sebb kami share berlapan.. unfortunately sorang demam.. sampai tempat tu.. ada dua kapal.. satu besar satu kecik.. dlm hati mesti kata naik yg besar.. rupanya.. nan hado.. mesti la yg kecikkan.. bayar ciput ada hati nak naik yg besor.. toksah nak berangan sangat la oii.. haha..

theme kali ni White.. bibir merah.. beriya sangat ni nak g mana kak oii? hahah.. but theme putih tu cantik jugak.. hehe.. cool.. then yg pentingnya ucu siap makan ubat mabuk.. untuk ucu yg ada motion sickness ni bukan sesuatu yg mudah untuk naik boat.. dulu p tgok dolphin kat oman siap muntah2.. ombak badai.. memang tak sesuai la peribahasa tu untuk ucu.. memang tak mampu nak harungi ombak badai.. tapi kalau ombak rindu boleh.. hehe..

worth it la.. seronok.. walau pun atas tu makan roti aje..hehehhee

IMG_3670

IMG_3613

IMG_3636

IMG_3618

IMG_3600

IMG_3556

IMG_3566

IMG_3532

itu aje la.. syiok… next theme event is coming this Saturday.. cant wait…

p/s: berangan itu percuma yg membahawa bahagia.. hehe

Stop jadi pembeli

On 1st March 2015, ucu officially akan bertukar department and position.. kalau dulu ucu di Procurement Department as a buyer.. now ucu akan masuk contracts department.. masa boss ucu bgtau yg ada orang nak jd buyer ni.. masa tu berbunga2 jugak hati.. sebb masa ucu berhenti dr company lama.. manager tu bgtau ucu.. kalau ada peluang untuk masuk contracts.. grab.. and ex-boss contracts pun banyak kali ajak masuk sebenornya.. but ucu anggap itu hanyalah gurauan.. hehehe.. almost 5 years ucu dgn company ni.. keje as buyer.. takde la susah.. senang aje keje buyer ni.. tp yg mencabar dan susahnya adalah apabila kena deal dgn engineers or kata lain end user/proponent.. ada agak tricky di situ.. because I have to control my anger towards their stupidity.. hehehe.. (perasan pandai sangat la aku kannnn).. Sometimes la diorang ni akan act smart and layan kita mcm kita ni bodoh sangat.. (dia yg bodoh ke ucu yg bodoh ni.. hahaha).. to deal dgn manusia bukan senang.. sbb hati kena jaga.. kita pun masing2 kawan2 kan.. tak mau la gaduh sbb benda bangang2.. and ucu tak rasa bertikam lidah dan harsh word adalah cara terbaik nak deal dgn orang2 ni..

itu belum lagi dealing dgn supplier yg degil2.. hehehe.. yg suka delaykan quote submission dan delay itu ini.. ada aja alasan.. kata email or RFQ tak receive la itu la.. mcam kita ni buta IT sangat.. bukannya ucu tak boleh track and monitor activities diorang.. kadang2 mulut ucu lancang juga la.. bg sebijik kat supplier.. memang sound direct aje.. hehehe.. well.. itu je la yg payahnya jadi buyer ni.. kalau setakat cut PO itu mudah aje.. 5 minit siap.. sap sap soiiii…
perpindahan ucu ke contracts department ni adalah satu kebetulan sebb ada sorang org kat contracts ni nak move pegi procurement.. why? I don’t know.. tak berani nak tanya lebih2 kenapa.. pada mula boss bgtau ucu.. ada la rasa sikit terkilan.. sebb seolah2 tidak dihargai.. sentap gitu.. dah nak masuk 5 tahun keje kat dept tu… bila boss bagi orang lain amik kita.. rasa macam .. err.. aku tak cukup bagus dah ke buat keje selama ni.. but bila fikir balik.. good move for me..

dalam masa beberapa hari yg diberi untuk membuat keputusan.. ucu tanya orang sana sini.. tanya pakcik2 dlm department ucu tu.. hehe.. tanya kawan yg keje contracts.. semuanya member jawapan yg positif.. “pindah je” “ pegi jek” “bagus la tu.. grab it”.. dan yg paling saiko adalah husband la of course.. beriya2 bersungguh2 suh ucu pindah dept.. mintak petunjuk Allah.. berikan keputusan yg terbaik.. sampai la hari kena bg decision tu.. ucu still lagi terfikir2.. but I text my former boss engineering kat Malaysia.. tanya patut ke tak patut pindah.. dia straight away kata “go”.. then I decided to go.. bukannya orang lain tak member impact.. but.. I need confirmation.. giteww.. hehe..

worry pun ada.. sebb ucu bukan la seorang yg suka membaca benda bosan ni.. ucu ibaratkan contracts ni mcm subject sejarah la.. maklumla.. sejarah pun tak pernah lulus.. hehehe.. lagi nak baca ni semua.. huhuu.. risau uols.. but I watched one utube sblm tu.. dia kata “kita kena buat sesuatu yg kita rasa kita tak boleh buat, barulah kita tahu kita mampu ke tidak”.. inspiration gitu.. bimbang juga gagal.. but ucu akan cuba sehabis baik.. kalau I take it personal.. kenangkan sakit hati sebb boss ready to give away diri ini ke department lain.. haha.. mmg tak pindah la.. tp kenangkan career.. ucu pindah.. bak kata husband.. “forget about your personal.. think about your career”.. hati kata mahu tp otak kata jangan.. saya pilih ikut kata hati.. hehehehe..
well now.. I’m still in transition period.. ajar kawan ni keje procurement and dia tunjuk keje dia sikit2 kat ucu.. susah juga nak ajar tentang procurement tu.. sebb benda tu makan masa.. everyday dia kena belajar.. heheh.. hopefully ucu can perform well.. and sangat2 bersyukur diberi peluang..
okay.. tu jek.. will write again..

p/s: stop being afraid of what could go wrong and think of what could go right.

Kembali menulis

Well well.. hello.. kembali menulis disini.. rasa cam malas2 pun ada.. tp rasa cam rugi pun ada.. dah lama blog ni dimiliki.. tak sampai hati nak anak tirikan.. hehe.. takkan nak senyap begitu sahaja kan.. sian blog ni hehe..

ucu berehat sebentar drpd menulis.. sebab? gangguan kulat..(hehehe).. bukan takut.. tapi malas nak layan benornya.. hehe.. but i am ok and done with it.. malas nak ungkit2.. sukati dia la.. asal ko bahagia.. giteww..

tentu la banyak yg berlaku.. dari bulan September sampai la February ni.. tahun pun dah bertukar.. gila tak banyak yg jadi.. macam2.. yg bitter yg sweet.. tapi idokler se bitter org2 yg menyampah bila Jackie chan dpt datuk.. hehehe.. ala biarlah dia nak dapt datuk.. bukan bagi duit pun.. itu pengiktirafan aje kot.. chill la Malaysian.. banyak lagi hal lain yg penting.. baik korang fikir camana nak halau bomoh kelapa tu drpd terus main golf kat tepi jalan tu.. rimas ucu tgokkan..

i went to Germany, Belgium and Amsterdam in October.. balik ke malaysia in december.. sempat jumpa kawan2.. and ucu ada family day sempena birthday mak yg ke 70 kat port Dickson(selepas berdrama swasta bagai) hehe.. Alhamdulillah.. it went well.. then I had Noma’s birthday party theme rock.. gempak.. and last one.. I just had yacht party.. hahah .. (party sangatttt).. will write about the yacht later..

just nak share gmbr..

ni gambar masa pegi berlin and Amsterdam.. feeling2 gadis kampung bila naik basikal keliling kawasan ni (I memang dr kampung pun).. cantik sangat..

IMG_0048

IMG_0047

IMG_0049

jumpa kawan2 walau sekejap.. and pow orang suh belanja makan kat Melur&Thyme.. makan sikti aje sbb telinga berdengunggggg… hehehe

IMG_1081

IMG_1073

ni gambar2 masa birthday mak yg ke-70.. we had fun.. syukur Alhamdulillah

IMG_1437

IMG_1516

and ini adalah highlight early of 2015.. cool party.. makan sedap.. dengan berkaroke bagai.. best..

IMG_2724

itu aje la.. aktiviti hujung tahun dan awal tahun..

ucu akan terus menulis di sini. and i will write again..

p/s: hidup adalah perjuangan